Начало
 
 

Пъстър фоторазказ за юбилея на читалище „Д-р Петър Берон“

25.11.2016 /17:36 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фотографът Виктор Викторов, Надежда Захариева и Светла славеева откриват фотоизложбата

Дори в ерата на висшите технологии или авангардните нови културни формации не могат да накарат българина да отпише най-българското и най-родолюбиво огнище, каквито са читалищата. И това го доказва Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“ в София – то навъртя 90 лета, възраст достолепна и заслужаваща респект.

В богата програма за отбелязването на юбилея е и откритата в галерия „София“ на Столична библиотека фотоизложба „55 фотографии за българската култура“, дело на фотографа Виктор Викторов с подкрепата на Министерство на културата. Авторът е част от колектива на читалището и е така да се каже хроникьорът, чиито фотографии съхраняват историята на това културно средище. Експозицията е пъстър и красив разказ за всичко, което се случва там, като се започне от детските танцови и певчески състави, елитния женски хор „Христина Морфова“, дал немалко големи певци на българската и световната сцена и донесъл голям брой награди от престижни фестивали у нас и в чужбина, балетното студио „Красимира Колдамова“, фолклорния ансамбъл „ Жар“, детската студия „Български славей“, бъдещите звезди в джаза и поп музиката с ръководител Румяна Коцева, майсторския клас на оперния певец Петър Данаилов. Сред фотографиите могат да се видят и такива от изявите на салона „Литературна гостоприемница“, навъртял вече 16 години, както и литературния мост с дружеството на хърватските книжовници в Загреб. Читалище „Петър Берон“ е възстановило една прекъсната връзка с над 30-годишна история с Хърватия и вече всяка година на разменни начала си гостуват и организират литературни срещи с хърватски и български изявени писатели.

И ако думите отлитат, а снимките остават, то най-добре го показва фотоприказката, която ни разказва Виктор. А работата му в читалището му дава вяра в бъдещето, сподели той за сайта на СБЖ, защото в читалищата гори огнището на съхраненото и до днес българското просвещение. Нашето читалище е истинска люлка на нашата култура - е убеден майсторът на обектива Виктор Викторов. – Надявам се, че с тези мои снимки давам един общ поглед на всичко, което се случва в читалището.

„Тази макар и скромна изложба показва немалка част от голямата дейност на читалище „Д-р Петър Берон 1926“ – каза при откриването на изложбата поетесата Надежда Захариева, която е председател на читалищното настоятелство. Приятна изненада беше връчването на почетна грамота на Министерство на културата на секретарката на читалището Светла Славеева по повод юбилея.

В днешното време, когато културата някак си е оставена на втори план

90 години са достатъчни, за да се съхрани традицията

и да се предава от поколение на поколение и да се пази, е убедена Светла Славеева. „И все пак това не е достатъчно, защото много е важно какви хора работят в тези институции, за които работата в читалището е мисия – каза тя за сайта на СБЖ. - За екипа на „Петър Берон“ то е любов, трупана с години и читалището и е близо до душевността им, те работят там не напук, а въпреки всичко, което би им създало трудности. И го правят в името на съхраняването на традициите и онзи пламък, който не тлее, а гори в сърцата им. За всички в читалището е много важно децата и младите хора да намират пътя към него, да правят изкуство или да трупат знания.“   

Читалището е може би от малкото, които издават вестник - "Съвременно читалище", на чиито страници намират място статии, отзиви,интервюта и творби на известни български творци, свързани с дейността на това кътче за култура и духовност. И нали все още е жив възрожденският дух, изданието няма комерсиален характер, а се разпространява безплатно.

Празникът ще бъде отбелязан подобаващо с много и различни мероприятия, като кулминацията е на 1 декември в Театъра на армията, където всичките творчески колективи на читалище „Д-р Петър Берон -1926“ ще поднесат на софиянци един богат концерт под мотото „Не се гаси туй, що не гасне!“. С този гала концерт творците от читалище „Петър Берон“ искат да покажат своята любов към българския дух и как го съхраняват през годините.  

  

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

На 23 ноември Россотрудничество представи виртуално в РКИЦ, в рамките на проекта „Хуманитарен монитор“ новия цифров портал „Хуманитарна карта“. Интерактивната карта на света съдържа данни на източници за това, на кого от чуждестранните партньори, и най-важното, кога и как са помагали руски държавни органи и организации, нестопанският и бизнес сектор през 2020 година.

24.11.2020/12:51

Фондация „Устойчиво развитие за България“, Националното представителство на студентските съвети в България и Организационен комитет обявиха началото на Национален студентски конкурс „Светът между сигурността и конфликта“.

23.11.2020/11:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки