Начало
 
 

Водещи руски ВУЗове канят български студенти

27.11.2016 /10:23 | Автор : Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на срещата с представители на руски висши учебни заведения в Руския културно-информационен център в София

300 стипендии ще бъдат отпуснати за новата учебна година, бе съобщено в РКИЦ при представяне на възможностите за обучение в Русия

500 университета ще приемат български  студенти и аспиранти в Русия. Това стана ясно на провелата се среща с представители на руски висши учебни заведения в Руския културно-информационен център в София.

С всяка измината година квотите за  Русия нарастват благодарение на интереса към образованието там.  Ако за 2014 г. са били отпуснати само 153 стипендии, то за 2015-2016 г. те вече са били 283. За новата учебна година Русия предвижда да предложи 300 стипендии за български граждани.

Анкетирането показва, че желаещите кандидати са много повече. Най-голям интерес нашите младежи проявяват към обучение в туризма,  технологиите, архитектурата, психологията, политическите науки и изкуствата. Над 320 специалности ще бъдат предложени през текущата учебна тази година.

Има много желаещи да кандидатстват и от градове като Велико Търново, Стара Загора и много други, твърди Константин Пеев, завеждащ отдел „Образование“ в Руския културно- информационен център. „По данни на подалите заявление за кандидатстване тази година желаещите са били 4 пъти повече от предоставената квота“, допълни Павел Журавльов, директор на РКИЦ.

Дипломите , получени в Русия се признават както в България, така и в другите страни на ЕС, поясни Роберт Шестаков, първи секратар на руското посолство и завеждащ отдел „Образование“ към дипломатическата мисия.

Специалностите, които предлагат руските учебни заведения са най-разнообразни и обхващат всички сфери. Избирайки специалност, кандидат-студентът има право да подаде документи в 6 университета едновременно, което значително покачва шанса му.  Комисията по приемане  на документи в Русия започва своята дейност на 20 юни.  Всеки желаещ трябва да внесе в РКИЦ в София необходимия предварителен  комплект  до месец март догодина.

За представяне на възможностите да обучение в Русия у нас гостуваха представители на няколко престижни руски ВУЗа: Юго-Западен Държавен Университет, Южен федерален университет (ЮФУ), Казанския университет, Калужки държавен университет и Московския държавен университет за дизайн и технологии. На 25 ноември делегациите от Русия посетиха шест български гимназии, за да се срещнат с абитуриентите  лично, като им представят  програмите на своите ВУЗове.

Стипендията, която получава студентът, е 1800 рубли и тя не зависи от успеха. Въпреки това всеки ВУЗ решава индивидуално поощряването и мотивирането на студентите-чужденци. Необходимите пари за живеене на месец за студент в Москва са приблизително 400 – 500 евро, като в провинциата животът е много по-евтин от този в столицата.

Гостите представиха своят продукт и на изложението за образование, което се проведе в събота, на 26 ноември, в НДК в столицата. В страната ни се провежда  и Международна младежка олимпиада по икономика. На нея ще бъдат селектирани най-талантливите деца, които ще приемат предизвикателството да учат в престижните учебни заведения.

Сподели в
 

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

На 6 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен под диригентството на Владимир Бошнаков ще бъда представен концертът „Вокалисимо” със солисти Васил Петров и Русалина Мочукова.

17.10.2020/13:52

Произведения на ярки испански автори като Хуан Ариага, Исак Албенис, Хоакин Турина и Мануел де Файя ще изпълни Quarto Quartet на 13 октомври в Зала "България". Концертът е поздрав и за 110-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

12.10.2020/19:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки