Начало
 
 

Ивайло Атанасов: Медийно око или медийна цензура?

14.12.2016 /17:20 | Автор : Ивайло Атанасов | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивайло Атанасов е един от съсобствениците и авторите на baricada.org

Списък на „анонимни сайтове”, изготвен от българин, живеещ в Торонто, обикаля из медиите у нас. Повтарян е безкритично, въпреки че много от сайтовете коректно са се легитимирали. СБЖ не приема подобно подвеждане на обществото и затова препечатва коментар по темата на Ивайло Атанасов от засегнатия сайт baricada.org

Нов проект предлага на потребителите да инсталират приложение, предпазващо ги от анонимни медии. То обаче повече прилича на предложение за самоограничаване на информационния поток и притежава всеки от недостатъците, срещу които претендира, че се бори

На 12 декември в интернет пространството бе лансиран нов проект, който бързо се разпространи из социалните мрежи, а гласност му дадоха дори няколко на пръв поглед сериозни медии. Става дума за приложение, което потребителят си инсталира в браузъра Chrome, за да ограничи достъпа му до медии, които са обявени за анонимни.

Проектът бе обявен на блог с показателното име „Проницания” на живеещия в Канада Красимир Гаджоков, където има и пълен списък на „анонимните” медии, за каквато се определя всяка, „която не е публикувала на видимо и лесно намираемо за обикновения посетител място на самия уебсайт информация кой е собственик (фирма или имена на човек), или редактор на медията”.

Вероятно всеки е попадал на съмнителен сайт с уж разтърсваща информация, но без източници и лица, които да застанат зад нея. Затова и проектът веднага се е харесал на мнозина, а около 600 човека са побързали да си инсталират приложението, което да ги предупреди, когато отварят някой от опасните сайтове. Гаджоков обяснява заплахата на леко развален, но логичен български: „В обществените дела в едно демократично общество изказването или повлияването върху позиция, засягащи другите членове на обществото, не могат да бъдат анонимно“.

При по-внимателно вглеждане в черния списък обаче откриваме, че става дума по-скоро за опит за целенасочена цензура и търсене на сензация, отколкото за загриженост за медийната чистота на българския интернет, а още по малко за „инвентаризация на българските интернет-медии“, каквато е претенцията.

Кои са “опасните” медии?

На видно място в списъка на „анонимните” медии попада и „Барикада”. В същото време на видимо и лесно намираемо място в публикациите „За сайта” и „Редакция” можете да прочете всичко, което г-н Гаджоков не е успял да намери. Не се наемам да твърдя, дали става дума за повърхностна клевета или обикновена некомпетентност, но е факт, че винаги будното медийно око ви предлага да филтрирате “Барикада”. В списъка има и други интересни попадения, например, електронното списание dVersia, което също има публикуван редакторски колектив на сайта си, или популярният сайт за новини от София-област „Балканец”.

Всъщност, като „анонимни” са лансирани множество местни медии, на чиито сайтове взискателното око на гражданското общество също не е успяло да прочете кой ги издава, макар че информацията често е на видно място. Други местни издания, които Гаджоков е припознал като анонимни пък са много добре известни на аудиторията в съответния регион или имат търсената информация на хартиеното си издание, което вероятно не достига до Канада. Сериозно е количеството и на неработещите медии, които са влезли в черния списък. В това действие няма никакъв смисъл, освен да послужи за основната теза на анализатора от Канада – че повече от половината интернет медии в България се контролират от сенчести сили.

“Четете само…!”

Целта не е да се даде точна статистика, а да се предизвикат популярни “добри” медии да разпространят въпросния „проект”. Така „Терминал 3” бърза да публикува „смразяващото” разкритие без да се напряга да проверява дали информацията е достоверна. От „OFFNews” също отпечатват „новината” без колебание и заключават съвсем правилно: „информационна хигиена нулева”.

За да се поддържа хигиена, зрителите са поканени да инсталират приложение, което вместо тях да филтрира медиите, които са обявени за анонимни от автора на проекта. Самият той от блога си съветва „Четете само” и рекламира сайтове на Икономедия и Бивол. Покрай тях са препоръчвани и „други мислещи” – Асен Генов, Георги Ангелов, Комитата и подобна отбрана компания, а в “каузи” на първо място изпъква „Протестна мрежа”.

Единствената новина покрай въпросния проект е, че ако още не сте си нахлузили десните наочници, вече има приложение, което върши тази работа. Онова, което наистина впечатлява, е иронията: проектът, който идва да ни избави от „измислени новини“, „заблуди заради невежество“, „търсене на сензация“ и „нарочни кампании за повлияване на общественото мнение“, би трябвало да филтрира първо себе си.

Бележка на редакцията на "Барикада", допълнена ден след горната публикация: След публикуването на този текст господин Гаджоков извади „Барикада“ и някои други набедени сайтове от черния си списък. Това обаче не решава конкретните и принципни проблеми с лансирането на инструмент за цензура, зад който на всичко отгоре не стои дори елементарна проверка на фактите. Легитимни журналисти и издатели се оказват в абсурдното положение да се отчитат пред някакъв случаен човек, и да доказват, че не са „врагове на народа“ според неговите лични критерии, на които се основава тази онлайн клеветническа кампания.

Сподели в
 

Ситуацията с медиите в България безспорно е отчайваща - но обичайните разсъждения около класацията на “Репортери без граници” не засягат някои от най-големите заплахи за журналистиката.

22.04.2021/20:52

"Светът ще се върти по-глупаво, защото него го няма," пише в boulevardbulgaria.bg телевизионната журналистка, разказвайки за съвместната си работа в ефир с отишлия си ас в професията Георги Коритаров.

21.04.2021/09:38

Нека си припомним отново лъчезарната Мария Николаева, внезапно напуснала ни едва 47-годишна на 13 април т. г., през погледа на нейната приятелка и колежка Кристи Петрова.

16.04.2021/18:08

Да заплашваш журналисти е първата стъпка към бунището за употребени патриоти, пише авторът Борислав Кръстев в clubz.bg

14.04.2021/19:53

Основателят на "Уикилийкс" продължава да гние затвора заради това, че е посмял да каже истината, пише в своя статия австралийската авторка Катлийн А. Джонстън.

10.04.2021/09:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки