Начало
 
 

Съюзът на руските журналисти раздаде годишните си награди

12.02.2017 /18:34 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Носителите на престижните награди на СЖР

В Москва се състоя бляскава церемония за връчването на годишните награди на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) и ХХV-то юбилейно издание на Благотворителния бал.

В грандиозното събитие участваха над 1000 души, представители на медиите от цялата страна, а гости бяха представители на ръководството на Международната федерация на журналистите от Франция и Великобритания , както и журналисти от бившите съветски републики.

Празникът на руската журналистика премина в два етапа. В Централния дом на журналистите бяха връчени годишните награди „За професионално майсторство“, които отбелязват тази година своя 20-годишен юбилей, а в конгресната зала на Центъра за международна търговия – ХХV-то издание на Благотворителния бал и тържествената церемония за връчването на най-престижното журналистическо отличие „Златно перо“.  

Тази година наградите в областта на журналистиката и традиционният бал минават под знака на 100-годишнината от Октомврийската революция и излизането на първия брой на вестник „Ведомости“, а победителите са визитната картичка на истинската журналистика, която, въпреки рейтингите и медийните планове за гонене на печалби, продължава да бъде винаги на разположение на читателите и обикновените хора, за които медиите винаги са били спасителния бряг в беда, са убедени в ръководството на Съюза.  

Водещи на събитието бяха Леонид Млечин и Елена Николаева. „За нас това беше страшно и едновременно с това щастливо столетие, защото живяхме 100 години в любов и едновременно в омраза. Имаше и от едното, и от другото – каза на откриването на церемонията председателят на СЖР Всеволод Богданов. – Годините бяха много сложни, богати на напрежение, но позволяващи на човек да се разкрие или да загуби всичко. Но без любов няма журналистика. Материалите, сеещи ненавист, не водят до нищо добро.“

И както си му е редът, най-достойните получиха отличията. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова беше отличена с грамота за „Доверие в журналистическата общност на Русия“.

Престижното отличие „Златно перо“ беше връчено на зам.-главния редактор на в. „Российская газета“ Юрий Лепски и кореспондента на изданието в Централна и Източна Европа Владимир Снегирьов, както и на водещия на предаването „Постскриптум“ в „ТВ Център“ Алексей Пушков, тв водещите Олга Скобеева, Евгений Попов (РТР), кореспондента на в. „Взгляд“, Калининград, Иля Стулов, политическия наблюдател на „Комсомолска правда“ Галина Сапожникова и други.

Награди бяха връчени в категориите „Златната лавица на руската журналистика“, „Най-добро журналистическо произведение“, „За професионално майсторство“, а за Мениджър на годината беше отличен Александър Белоновски – главен редактор на Лента.ру. А най-добрите фоторепортери в страната за изминалата 2016 година бяха отличени със „Златното око на Русия“.

Тази година званието „Легенда на руската журналистика“, което се дава за професионален принос в историята на руската преса, беше присъдено на главния редактор на в. „Литературная газета“ Юрий Поляков, президента на Националната асоциация за телевизионно и радио излъчване Едуард Сагалаев и посмъртно на Евгений Примаков и Генадий Селезньов.

На тържествената церемония почетоха и паметта на загиналите при изпълнение на своя професионален дълг журналисти.         

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки