Начало
 
 

Какъв е проблемът между Венецуела и Си Ен Ен?

17.02.2017 /14:21 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тарек Ел Аисами, вицепрезидент на Венецуела

Каракас спря излъчването на американската телевизия, защото я вини, че разпространява лъжливи данни за венецуелския вицепрезидент Тарек ел Аисами с цел да повлияе на смяната на властта в страната

Новината, че управляващите във Венецуела са спрели излъчването на испаноезичната версия на американската телевизия Си Ен Ен, е част от една сложна картина на борба за власт в страната, в която активно участват и външни сили, особено САЩ.

Официален Каракас реагира остро на излъчен на 6 февруари т.г. репортаж на Си Ен Ен под заглавието „Паспорти за терора”. Авторите на репортажа се позовават на някакъв секретен разузнавателен документ, за който не се дават повече подробности. Върху този източник, както и върху думите на бивш венесуелски дипломат, се базират твърденията, че венесуелското консулство в Багдад издавало венесуелски паспорти на вероятни терористи. Посочено е също, че докато е бил вътрешен министър, Тарек Ел Аисами бил пряко замесен в издаването на 173 такива паспорти за лица от близкоизточния регион, включително такива, които били свързани с „Хизбула”.

Всичко това бе определено като „абсолютна лъжа” и като част от

враждебна кампания за дискредитиране

на вицепрезидента и за дестабилизиране на Венецуела от външната министърка на страната Делси Родригес, която даде специална пресконференция. В същия контекст Родригес осъди и налагането на 13 февруари от страна на САЩ на персонални санкции отново срещу вицепрезидента Тарек Ел Аисами по обвинения, че е замесен в наркотрафик. Тези обвинения се базират на предшествали публикации в други американски медии, чиято аргументация е спорна.

Делси Родригес връчи протестни ноти по двата случая на временно управляващия посолството на САЩ в Каракас. В изявленията си тя говори за медийна и икономическа война срещу Венецуела и подчерта, че спрямо страната й в момента се прилага същият сценарий, както и спрямо Ирак, когато се подготвяше нахлуването там с измисления повод за наличие на средства за масово поразяване.

Важно е да се знае, защо

обвиненията срещу личността на вицепрезидента Тарек ел Аисами

имат толкова силен политически резонанс във Венецуела. Както е известно, опозицията там разполага с две трети от местата в парламнта и се опитва да използва законови механизми, за да отстрани от власт президента Николас Мадуро. Това е трудна процедура, обвързана с много изисквания, залегнали в конституцията.

Но дори опозицията и да успее да отстрани Мадуро, мандатът му ще бъде довършен от неговя вицепрезидент - тоест от 42-годишния Тарек Ел Аисами, за когото се смята, че има дори по-радикални позиции от Мадуро. Ето защо сега острието на политическия сблъсък от страна на опозицията е насочено към дискредитиране на Ел Аисами и по възможност към отстраняването му от политиката.

Репортажът на Си Ен Ен и американските санкции срещу вицепрезидента идват много удобно

за изпълнението на тази цел. И се възприемат от официален Каракас като съставна част от опитите за смяна на властта в страната.

Същевременно аргументите, на които се базират тези атаки срещу Ел Аисами, са доста спорни. Така например обвиненията, че той е замесен в наркотрафик, идват от арестувания в Колумбия венецуелски наркобос Уалид Маклед. Според него, докато Ел Аисими е бил първо зам.-министър, а после и министър на вътрешните работи на Венецуела (2007-2012 г.), той взимал „такси” от наркотрафиканти, за да ги остави на мира, докато официално се борел с наркотрафика.

Такъв „източник на иформация” като Уалид Маклед обаче не е особено достоверен, като се има предвид, че той самият е наркотрафикант и е

мотивиран да отмъщава

на Ел Аисами заради министерската му кампания срещу наркотрафика. Трябва да се знае, че като вътрешен министър Ел Аисими изгражда няколко специализирани институции за борба с престъпността и с наркотрафика от съседна Колумбия, като предприема истинска офанзива по тази линия.

Според доклад на ООН за 2011-та Венесуела става тогава петата страна в света с най.много заловени и унищожени пратки с дрога. Освен това световната организация я обявява за „територия, свободна от култивирането на наркотичнти растения”. През министерския мандат на Ел Аисами пред правосъдието са били изправени 102-ма влиятелни босове на наркомафията, а 21 от тях са били екстрадирани в САЩ по искане на американските власти.

Но през 2015-та Ел Аисами, който междувременно е станал губернатор на венесуелския щат Арагуа, е

атакуван с обвинения в наркотрафик от американския „Уолстрийт джърнъл”,

който се позовава на твърдения на цитирания вече наркобос Уалид Маклед. Така започва кампанята по дискредитацията на Ел Аисами, ескалирала до сегашните нива. От 4 януари т.г. Ел Аисами заема вицепрезидентския пост - позиция, чието значение в острата политическа борба в страната вече беше обяснено.

В контекста на всички тези обстоятелства е трудно спирането на сигнала на Си Ен Ен във Венецуела да бъде разглеждано само през медийна призма. Очевидно е, че ситуацията е заредена с много политически и геополитически интереси.

Националната комисия по телекомуникациите (Conatel) на Венецуела, чието е конкретното решение да се спре излъчването на американската телевизия, оповести, че това е временна мярка. Тя ще е в сила, докато тече административно разследване дали Си Ен Ен е нарушила действащия в страната Закон за социалната отговорност на радиото и телевизията.

Намесата на влиятелни медии в политиката в ущърб на иначе декларираната обективност, уви, не е рядко явление. Самата Си Ен Ен търпя доста критики по време на предизборната кампания в САЩ, в която открито зае страната на Хилари Клинтън. На свой ред телевизия „Фокс Нюз” пък бе истински апологет на войната в Ирак и на всички други действия на президента Джордж Буш-младши.

 

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки