Начало
 
 

Тв водещ риторично пита „дали Меркел изобщо е жена?“

21.02.2017 /19:50 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маркус Ланц

С риторично зададения въпрос „дали канцлерът Меркел изобщо все още е жена“ в мъжка среда на пряко дискусионно предаване, телевизионният водещ Маркус Ланц предизвика поредния медиен скандал в Германия.

Дискусионното предаване, излъчвано в късния вечерен пояс на ZDF, е известно с добрия водещ, интересните събеседници и особено чувствителните за обществото теми за дискусия. Маркус Ланц беше събрал за последното си предаване четирима мъже по темата как се променя германската политика след влизането на Мартин Шулц в кандидат-канцлерската кампания за изборите на 26 септември.

Гостите и водещият обсъждаха някои от тенденциите, оформящи се в предизборната кампания. Сред т.нар. чувствителни теми бяха също промените в езика на ХДП/ХСС спрямо останалите партии, визията на водещите политически фигури и дори брадата на Мартин Шулц като кандидат за канцлер на социалдемократите. Стигна се до типично „мъжки разговор“ как самата г-жа Меркел гледа на визията на своя основен опонент, който е приеман от жените чисто визуално и доколко това би могло да повлияе на избора им.

„И чисто оптично – какво бихте посъветвали Ангела Меркел да промени у себе си?“, неочаквано попита Ланц, който направи допълнението, че всъщност канцлерът с три мандата никога не е „изглеждала като класическата жена“. Мъжете-гости в студиото отхвърлиха въпроса му и отказаха да коментират подобни теми. Според тях много голяма част от жените в Германия се възприемат като представени в най-високите етажи на политиката и управлението именно чрез Ангела Меркел.

Водещият – вероятно усетил леката арогантност на въпроса си – веднага смени тона и заяви, че макар това да не е сред приоритетните му теми, все пак става дума за външното възприятие на хората и за това, доколко една жена в политиката трябва да се дистанцира от своята същност, за да направи кариера в мъжка среда и в един на практика мъжки свят.

Водещ и гости се обединиха все пак около мнението, че най-влиятелната жена в световната политика – Ангела Меркел – притежава хладна рационалност, която й дава възможност да бъде винаги сдържана и да не проявява типичната женска чувствителност и емоционалност при вземането на политически решения. В това отношение Меркел е останала вярна на себе си и не се е променила от влизането си в голямата политика досега.

В края на предаването Маркус Ланц все пак обобщи, че познава и разчита на чувството за хумор на първата жена-канцлер в Германия по отношение на направените коментари и хапливи реплики за нейната женственост и мястото й в мъжката политика.

Социалните медии обаче не простиха откровено сексисткия тон на Маркус Ланц и предизвикания от него скандал и последвалата поредна дискусия за съотношението мъже-жени на шефските етажи. Така в Германия е придобила публичност водената от години дискусия за необходимостта от промени във висшите ешелони на властта, концерните и банките. Жените във ФРГ все още трябва много повече да се доказват от своите колеги и за равно заплащане при извършване на една и съща работа.

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки