Начало
 
 

Медиите в огледалото на членството ни в ЕС

30.03.2017 /16:34 | Автор : Майя Любомирска, Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представителството на Европейската комисия и Европейския парламент в София

Каква е медийната ни среда и има ли положителни тенденции след влизането на България в Обединена Европа. Това е част от анализа "10 години България в Европейския съюз: ползи и предизвикателства", изработен от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) по поръчка на Представителството на Европейската комисия у нас.

Анализът, представен днес в Дома на Европа в София от програмните директори на ЦЛС Георги Ганев и Даниел Смилов, е изключително любопитен по няколко причини. На първо място, защото 10 години е достатъчно сериозен период за изследване на обществените процеси. И на второ, защото съвпадна с деня на Брекзита, след който вече и Европейският съюз ще бъде различен.

Изводът в доклада е, че десетте години членство на България в Европейския съюз са един от най-успешните периоди в българската история. Подчертано беше и че това е второ поредно десетилетие след 1997 г., в което страната се развива без сериозни кризи във вътрешно-политически план.

На този фон констатацията, че в

областта на медиите няма видимо позитивно развитие

е най-малкото силно притеснителна. Трябва веднага да кажем, че не може да бъде правена връзка между членството на страната ни в ЕС и свободата на медиите. И в доклада беше отчетено, че влошеното качество на журналистиката се дължи на "глобални процеси в медийните пазари и негативния ефект върху тях от глобалната икономическа и финансова криза". Става дума за това, че финансовата нестабилност е основната причина медиите да стават лесен инструмент за обслужване на политическите и икономическите интереси на собствениците им. И така стигаме до голямата тема за

концентрацията на капитали и липсата на прозрачност за собствеността на медиите

В доклада се отбелязва, че сривът на приходите от реклама и монополизирането на вестникарския и медиен пазар водят до оттеглянето на чуждестранни собственици от българската медийна среда. Формираните медийни групи преобладаващо са с непрозрачни бизнес и политически връзки, стига се дори и до „медийно“ създаване на партии.

Европейската комисия реагира на проблемите на медийната среда през септември 2012 година, когато се наложи в София да пристигне лично вицепрезидента на ЕК Нели Круз, която се срещна с журналисти и издатели. В последвалото посещението й писмо до министър-председателя на България се настоява правителството да направи необходимото за гарантиране прозрачност в собствеността на медиите и плурализма на мненията.

Авторите на доклада констатират, че в резултат на това се е стигнало до известно, но не пълно осветляване на собствеността в периодичния печат. Финансово зависимите медии, освен че са податливи на икономически и политически влияния, извращават представата за една престижна и творческа професия. Липсват сериозните анализи, разследвания, инициативи, влошава се непрекъснато качеството на продукта, а оттам и на оценката на читатели, слушатели и зрители. Те се превръщат в пасивни наблюдатели, апатични към живите проблеми на деня.

В доклада се обръща и внимание на разпределянето на евросредствата. Изводът тук е, че

финансирането от еврофондовете не засилва независимостта на медиите

Най-голямо е финансирането на медии с евросредства  през 2013 г., когато са раздадени 32 млн. лв. на медии без ясни правила, като тази практиката продължава до края на програмния 2007-2013 г. период. През 2015 г с въвеждането на публичен регистър се прави опит да се промени финансовия механизъм за медиите. Но приетият през 2016 г. Закон за обществените поръчки не променя схемата.  Европарите за радиа и телевизии се разпределят без обществени поръчки.

Оправданието е транспонирането на европейска директива, въпреки че внимателният й прочит не поддържа такава мярка, отбелязват от ЦЛС. През март 2016 г. е наложен мораториум върху тези средства до въвеждането през юли 2016 г. на по-ясна методология за разпределението им. Така се намалява възможността за упражняване на натиск върху журналистите и купуването на медиен комфорт, подчертават още в доклада си експертите от Центъра за либерални стратегии.

Авторите констатират и още една ситуация в медийната среда у нас. Лобистки поправки срещу обществения интерес, прикрити зад синхронизирането на националното с европейското законодателство, рефлектират в подриване на доверието в законодателството изобщо, нарушаване на предвидимостта и прокарване на нелегитимни интереси. Като пример са цитирани разпоредбите в ЗОП от 2016 година изключващи електронните медии, аудиовизуалните услуги и процесът на цифровизация, стартирал през 2009 година. Поради неумение или некадърност този процес бе докаран дотам, че през 2015 година доведе до първата наказателна процедура, завършила със санкция за България.

Постиженията, както и недостатъците в развитието ни през тези десет години са добър ориентир какво ни предстои като държава и общество занапред. Изводът е, че голяма част от решението на проблемите е в наши ръце и членството ни в Европейския съюз дава много възможности. На каква скорост ще ги достигнем, зависи само от нас.

На представянето на доклада се събраха стотина представители на научните среди у нас, на неправителствени, социални, синдикални и икономически сдружения.

Снимки: Валентин Колев и архив

 

 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки