Начало
 
 

ЛИН: 20 лета в служба на родното слово и духовността

30.03.2017 /19:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не е за вярване - в днешното ни време на отрицания и забрави,на всякакви метаморфози, един клуб, посветен на духовността, успя да устои на променливите ветрове и вече е на 20 години . Става реч за Клуба за литература, изкуство и наука (ЛИН) към СБЖ. Създаден в най-трудните години на прехода – 1997-ма, днес той може да се похвали със завидна творческа биография. Да отбележи юбилея си ЛИН събра в пресклуб „Журналист“ колеги и приятели.

20-годишната творческа биография на клуба ни задължава да отбележим несамо юбилея му, но и границата, чрез която да му предадем нова насока и по-големи възможности – каза един от председателите на ЛИН, журналистът и писателят Иван Вълов. – Създадохме го в драматично време на промени, когато пред пишещите журналисти се появиха проблеми и въпроси от рода: каква да е българската журналистика – дали да е двигател на новото или да върви с управляващите.“  

ЛИН се оказа една от ярките движещи сили в борбата на публицистиката за съхраняването на словото. Иван Вълов припомни за инициатора и създател на клуба Теньо Стоянов, който има своето достойно място в българската култура. В създаването на клуба той е заложил на силата на публицистиката.

Започнал като клуб към Дружеството на нещатните журналисти, както тогава се е наричало днешното Дружество на журналистите на свободна практика „Иван Богоров“, през 2008-ма логично ЛИН става формация на СБЖ. Всички в него работят безплатно, защото според тях това е най-благодатният труд, а и така човек се чувства независим от никого.

Целта на ЛИН, отбеляза в доклада си по повод юбилея на клуба Атанас Тончев, е не да се занимава цялостно с литературата, изкуството и науката, а доколкото те са свързани със СБЖ. „Клубът бе приет радушно в дружеството, а тогавашните секретари на СБЖ Снежана Тодорова и Юлия Пискулийска му осигуриха нужните условия за успешна дейност – каза Тончев. – Благодарение на това той разгърна широка и разнообразна програма с масови изяви. Заредиха се представяния на книги, написани от наши колеги, творчески разговори по наболели проблеми, срещи с видни общественици, които предизвикваха голям интерес.“ Той припомни, че едва навлизайки във второто си десетилетие, клубът вече започнал да води своя си документация, като по този начин

вече черно на бяло има неговата летопис

И това е благодарение на избрания през 2007 г. за председател Иван Вълов и останалите членове на ръководството. Едва ли има формация от подобен род, която да се похвали с толкова богата дейност през своите две десетилетия, както ЛИН. За това съобщи Атанас Тончев, който също е бил негов председател.

Огромен е броят на книгите, представяни в клуба и дело на известни журналисти и публицисти, но предвид масовата „Самиздат“ практика благодарение на прецизния подбор, извършван при помощта на литературните критици Петко Тотев, Пенчо Черняев и Иван Вандов до почитателите и членовете на клуба винаги е стигало най-доброто. наред с художествената литература документалната също има своето подобаващо място.

Тук не бива да се пропусне представянето на книгата на проф. Филип Панайотов „Вестници и вестникари“, проследяваща развитието на българската публицистика от нейното зараждане до наши дни, както и на проф. Здравка Константинова „Държавност преди държавата“, за българското Възраждане и още много други.

Историческата тематика също е намирала място в многобройните срещи в клуба, както и творби с художествено-документално съдържание. Фантастиката, книгите, разказващи за живота преди промените и днес, тези с патриотична насоченост бяха в обсега на членовете и гостите на ЛИН при организираните срещи, припомня Атанас Тончев.

Доказателство за това, че отделната личност в нашето общество има своето значимо и достойно за уважение място разказват представените заглавия на Иван Вълов, Кирил Янев, Атанас Тончев. Написаното от тях има и своя приносен характер, защото разкрива много неизвестни факти от живота и творчеството на известни личности. А изследователският труд на проф. Здравка Константинова „Актуални ракурси на българската журналистика“ буди респект.

Несамо представянето на нови заглавия и разговорите с авторите им са

включени в богатата и разнообразна палитра на дейността

на Клуба за литература,изкуство и наука, а също и незабравимите срещи и дискусии с актуална тематика от живота на България, в които са гостували известни публицисти, журналисти, хора на науката. Сред тях следва да се припомни гостуването на проф. Захари Захариев, дипломата и журналист Милан Миланов, Велислава Дърева, Владимир Абросимов и др.

Запомняща се беше и дискусията за чистотата на българския език, в която гости бяха проф. Владко Мурдаров и ст, н. с. в БАН Николай Пиперов, а също и тази за това дали има свобода на словото и печата в България.  Атанас Тончев не пропусна да сподели че ЛИН работи съвместно и с Факултета по журналистика при СУ „Св. Климент Охридски“, участва в съвместни инициативи с него и СБЖ, каквато беше и конкурсът, посветен на 80-годишнината на един от големите български журналисти Стефан Продев, в който особено важно съдействие е оказала председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Един конкурс, в който с особено голямо желание са участвали студентите от Факултета по журналистика.

През всичките тези 20 лета Клубът за литература, изкуство и наука е бил

желан партньор и търсен за съвместни инициатива

от много столични читалища, неправителствени формации и ВУЗ-ове.

Известно е, че Дружеството на журналистите на свободна практика „Иван Богоров“ издава електронния вестник „Кръжец“, в който сътрудничат и членове на ЛИН. Според Атанас Тончев на съвместна среща на ръководствата на двете формации се е решило, че  най-уместното е издаването му да става от Клуба за литература, изкуство и наука.

„Приемам с благодарност изречените добри думи за ръководството на СБЖ – каза Снежана Тодорова, - но всичко, което сте постигнали, е благодарение несамо на ръководството на клуба, но и на всички вас.“ Според нея благодарение на представяните в ЛИН през годините интересни книги те са достигали до голям брой читатели. И тъй като няма по-ценен подарък от духовния, по случай юбилея на клуба тя дари книги, които не са били представяни на негови сбирки.

И както си му е редът, на рожден ден има много и сърдечни поздравления, така беше и на празничната среща в пресклуб „Журналист“. От името на фондация „Човещина“ и нейния президент акад. Любен Димитров пожелания прочете Стоянка Балева. Че СБЖ е силен с духовната си мъдрост и справедливост,беше отбелязал той в поздравлението си, като не пропусна да припомни, че клубът има за свой център човека с неговите тревоги, проблеми и мечти.

Почетен адрес връчи и Борис Минчев, председател на Сдружението “Народно движение против корупцията и за иновативна икономика”.  Да честитят юбилея бяха дошли много приятели на клуба, които споделиха радостта си, че го има, защото в днешното време на отрицание да съществуваш цели 20 лета и да пръскаш любов към литературата, изкуството и науката си е направо повече от героизъм.

И въпреки празничното настроение, не липсваше и деловият момент, свързан с избора на ново ръководство на ЛИН. В него са писателят и журналист Павел Боржуков, носител на „Златното перо“ на СБЖ – той е новият председател на клуба; Весела Джерекарова, Величко Хинов и Красимира Борисова. Новият момент в структурата на клуба е, че има и Консултативен съвет с председател Иван Вълов и членове Атанас Тончев, проф. Емил Янев, проф. Николай Пиперов, Пенчо Черняев, Петко Тотев, проф. Здравка Константинова. Павел Боржуков благодари за доверието и допълни, че човек като стигне зряла възраст е натрупал много заглавия и нито един клуб или творчески съюз не е направил никой нито писател, музикант или артист, защото или го има, или го няма.

Снимки Иван Василев    

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки