Начало
 
 

Бежанският проблем изпълва пресата ни и преди 100 години

02.04.2017 /13:01 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Подобни снимки илюстрирали раздаването на храна за деца на бежанци в нашата страна

Новини за стотици бежанци у нас изпълват вестникарските страници преди повече от век. През 1912-1913 г. много българи от Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини се отправят на големи бежански потоци към България.

Държавата е изправена пред огромни трудности, които трябва да преодолее и да даде подслон и прехрана на тези български семейства, прогонени от родните си места.

„Днес е петият ден, как ден и нощ се движат хора, коли, натоварени с багаж, цели стада”, пише вестник „Мир“. За кратко време в околностите на Свиленград се събраха над 15 хиляди души, допълва вестник „Народ“.

Властите устройват транзитен лагер, откъдето цели влакови композиции се отправят към Бургас и Стара Загора. Отново вестник “Мир „съобщава, че за Свиленград спешно са заминали двама министри, командирована е инженерна бригада, която да се заеме с планиране и построяване на временни жилища.

„И как ще изкарат тия хора зимата с изпокъсаните парцали, с босите си крака? - възкликва ямболският вестник „Ново време“. За бежанците пишат вестниците „Народни права“, “Беломорски глас“, „Беломорска България“, „Народен завет“ и други издания.

“Църковен вестник“ съобщава за бежанци-свещеници и за раздавани помощи. Редовно се поместват новини за благотворителни жестове на български и чужди организации и частни лица. Според вестник „Нова България“ бежанците тънат в глад и мизерия. Съпричастен е и вестник „Народ“: Деца старци и жени скитат по улиците и подлагат ръка за милост.

Бежанците са общонационално бедствие, пише вестник „Подем“ в град Търново Сеймен (днес Симеоновград): „Нашата страна е създала закон за настаняване на бежанците, но това трябва да става разумно и правилно, та да се пресушат сълзите им: Вестникът обаче отбелязва и факта, че търново-сейменци не се трогват от неволите на бежанците в града, които са вече над 100 семейства. Като че ли се усеща една хладина, престъпна индеферентност, парализирано е чувството на братски дълг, заключава местното издание.

Вестник „Свободна Тракия” също е критичен: „В България имаме доста богаташи, а някои пък през войната изтеглиха от държавата с конски торби злато, обаче никой не се сеща да помогне на нещастните, които се застрашават от настъпващата зима“.

Изселническият процес след войните продължава да присъства във вестниците и през следващите години, и макар и по-рядко – и в наши дни. Потомците на тогавашните бежанци все още пазят спомените на своите предци за някогашните родни места и за ужаса, който преживяват в бягството си към България, като мрачен и жесток епизод от следосвобожденската ни история, пише „Хасковска Марица“.

Миграциите на българското население от Западна и Източна Тракия е една от най-тъжните ни страници в националната ни история, категорична е д-р Красимира Узунова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково.


 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки