Начало
 
 

Болка за Радио България

02.06.2017 /13:27 | Автор : Гергина Дворецка | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гергина Дворецка

Журналистката и писателката Гергина Дворецка, която дълги години бе един от най-емблематичните гласове в БНР, споделя в блога си своята болка от решението на генералния директор на обществената медия Александър Велев да закрие излъчващото на чужди езици Радио България

Значи наистина Радио България ще изчезне? Ще останат единствено редакциите на турски, английски и руски.

Помня как в началото на 90-те години един млад италианец, който беше дошъл в София на конференция, ми каза, че е научил за страната ни от предаванията на италиански език и отдавна му се е искало да дойде у нас…

Споменавам този факт само защото той лично ме е убедил колко полезно е да се излъчва информация за България на чужди езици.

По-късно Италианска редакция на Предавания за чужбина, както се наричаше тогава тази програма на БНР, беше закрита.

През 2012 г. преименуваната на Радио България програма премина от ефира в интернет, но все пак я имаше на 11 езика. От тях в края на миналата година отпадна арабският. Сега ще бъде само на 3 езика.

И никой от ръководството на БНР не е оспорил решението на генералния директор Александър Велев. Само че и да го е оспорил на някакви вътрешни обсъждания, Велев беше заложил тази идея още в концепцията, с която го избра Съветът за електронни медии. Тоест, той си изпълнява одобрените от СЕМ намерения. Значи отговорност трябва да се търси от СЕМ, че не постави под въпрос тази част от концепцията на Велев, още когато го избра да ръководи БНР за 3 години.

Разбра се, че СЕМ щял да обсъжда казуса с Радио България на заседанието си следващата седмица.

Междувременно от 1 юни Велев започна да привежда в изпълнение решението си за закриване на програмата. Доколкото познавам характера на настоящия генерален директор, той пипа с твърда ръка и нищо няма да го разколебае да направи каквото е решил, независимо от всякакви смислени аргументи, че не бива да го прави.

Струва ми се, че колегията на Радио България все още се надява фаталният удар да бъде избегнат.

По природа съм оптимист, но, мислейки за Радио България, се чувствам точно така, както се почувствах преди два дни, когато една съседка доведе бригада секачи и те орязаха почти всички клони на джанките в двора. Съседката преценила, че така ще е по-добре. А аз харесвах клоните на тези джанки да достигат до прозореца ми, да ми помахват за поздрав. Сега, когато погледна през прозореца, виждам стърчащите обезглавени стволове и сивата сграда отсреща. Колко ли време ще мине, докато клоните израснат отново?

Колко ли време ще мине, за да се събере отново разтуреният от Велев многоезичен екип на Радио България, ако следващият генерален директор на БНР прозре, че е било огромна грешка да се разпилее такова богатство от журналисти, умеещи да разказват за България така, че тя да става близка на хората зад граница?

Свързани:   Да закрият ли Радио България – „за” и „против”

Програма „Хоризонт” на БНР излъчи пряко в ефир разговор между генералния директор на радиото Александър Велев и председателката на редколегията на Радио България Даниела Константинова за намерението на ръководството на БНР да бъде закрито Радио България:
Дата: 02.06.2017

 

Сподели в
 

Ситуацията с медиите в България безспорно е отчайваща - но обичайните разсъждения около класацията на “Репортери без граници” не засягат някои от най-големите заплахи за журналистиката.

22.04.2021/20:52

"Светът ще се върти по-глупаво, защото него го няма," пише в boulevardbulgaria.bg телевизионната журналистка, разказвайки за съвместната си работа в ефир с отишлия си ас в професията Георги Коритаров.

21.04.2021/09:38

Нека си припомним отново лъчезарната Мария Николаева, внезапно напуснала ни едва 47-годишна на 13 април т. г., през погледа на нейната приятелка и колежка Кристи Петрова.

16.04.2021/18:08

Да заплашваш журналисти е първата стъпка към бунището за употребени патриоти, пише авторът Борислав Кръстев в clubz.bg

14.04.2021/19:53

Основателят на "Уикилийкс" продължава да гние затвора заради това, че е посмял да каже истината, пише в своя статия австралийската авторка Катлийн А. Джонстън.

10.04.2021/09:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки