СБЖ приема 29 нови членове и възстановява 7 предишни

11.07.2017 /15:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 11 юли 2017 г. Комисията за организационни въпроси на СБЖ утвърди приетите от дружествата 29 нови членове на СБЖ и възстанови членството на 7 колеги.

П Р О Т О К О Л № 29 от заседание на Комисията по организационните въпроси към СБЖ:

Днес, 11 юли 2017 година, Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание. Присъстваха Розита Попова, Валентин Колев, Мариана Мандичева, като по уважителни причини отсъстваха Веселин Константинов и Росинка Проданова.

Комисията по организационните въпроси се събра, за да провери редовността на постъпилите документи на кандидатите за членове на СБЖ и на колеги, пожелали да възстановят членството си в СБЖ.

Комисията установи:

Комисията утвърждава постъпилите 29 кандидатури за ново членство в СБЖ без забележки.

Възстановява предложените от дружествата 7 (седем) колеги като членове на СБЖ.

Комисията обсъди няколко въпроса, свързани с организационната дейност в СБЖ.

На първо място, да се възстанови годишната среща на председателите на дружествата. На второ, да се активизира дейността на координаторите, като бъдат поканени да отчетат дейността си пред Комисията на следващото й заседание.

Комисията апелира за по-скорошно обобщаване на предложенията, направени на Общото събрание на СБЖ от 17 юни 2017 г., и включването им в Програмата за дейността на СБЖ.

Комисия по организационните въпроси:

Председател: ...........................

/Р. ПОПОВА/

Членове:    ….. ..………………..

/В. Колев/ /М. Мандичева/

София, 11 юли 2017 г.


СПИСЪК НА НОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА СБЖ

 

ОТ ЖД № 11 – БНТ, СОФИЯ

 1. АЛБЕНА ИВАНОВА КОЛЧАКОВА

 

ОТ ЖД № 14 – ПРОГРАМА ,,ХОРИЗОНТ“, СОФИЯ

 1.   КАЛИН ИЛИЕВ ДАЦОВ

 

ОТ ЖД № 17 СОФИЯ

 1. МАРИЯ ПЛАМЕНОВА НИКОЛОВА

 

ОТ ЖД № 33 – ,,ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“, СОФИЯ

 1. ЮЛИЯ ХРИСТОВА ДАСКАЛОВА
 2. ТОДОР ЛЪЧЕЗАРОВ КРЪСТЕВ
 3. ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА КРЕКМАНОВА

 

ОТ ЖД № 45 – ,,ПИСАТЕЛ“, СОФИЯ

 1. ТАТЯНА ИЛИЕВА АТАНАСОВА

 

ОТ ЖД № 50 – ,,ИВАН БОГОРОВ“, СОФИЯ

 1.   БОРЯНА ЛЮБОМИРОВА ПЕЕВСКА-КЪТИНГ

 

ОТ ЖД № 52 – ФИЛМОВИ ЖУРНАЛИСТИ, СОФИЯ

 1. АЛЕКСАНДЪР ДОНЕВ АНГЕЛОВ

 

ОТ ЖД № 72 – ,,ОЛИМПИЙСКИ ХОРИЗОНТИ“, СОФИЯ

 1. МИХО КОСТОВ ЧЕРВЕНКОВ

 

ОТ ЖД № 81 СОФИЯ

 1. СВЕТЛОЗАР АТАНАСОВ МОМЧИЛОВ

 

ОТ ЖД № 86 – БНТ, СОФИЯ

 1. ЛИЛЯНА АНГЕЛОВА СТОЯНОВА

 

ОТ ЖД № 91 – ,,ЛЮБОСЛОВИЕ“, СОФИЯ

 1. ВЕНЦИСЛАВ ДИМОВ ДИМОВ
 2. НИКОЛАЙ КИРИЛОВ МИХАЙЛОВ

 

ОТ ЖД № 94 СОФИЯ

 1. МАРИЯ СТЕФАНОВА БАКАЛОВА
 2. ЖАКЛИН ВЕСЕЛИНОВА ЛАРИКОВА
 3. АЛЕКСАНДЪР РУМЕНОВ ЛЕОНИДОВ

 

ОТ ЖД № 100 СОФИЯ

 1. ПЛАМЕН ПЛАМЕНОВ ПЪЧЕВ

 

ОТ ЖД № 104 – БНТ, СОФИЯ

 1. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ИЛИЕВ
 2. ЮЛИАНА ИВАНОВА СЕЛАНОВСКА

 

ОТ ЖД № 106 СОФИЯ

 1. ЕЛИСАВЕТА СВЕТОСЛАВОВА КАМБУРОВА

 

ОТ ЖД № 10 ЛОВЕЧ

 1. ГАНЧО СТЕЛИЯНОВ ЧУРКОВ

 

ОТ ЖД № 31 СВИЩОВ

 1. ГЛОРИЯ ТОТЕВА ИВАНОВА
 2. ЗДРАВКО ТИХОМИРОВ ПЕТКОВ
 3. НЕВЕНА ЛЮБЕНОВА САМОКОВЛИЕВА
 4. ПЛАМЕН СТЕФАНОВ БОРИСОВ

 

ОТ ЖД № 42 КЪРДЖАЛИ

 1. МИНЧО ВАСИЛЕВ ГУМАРОВ

 

ОТ ЖД № 47 – ,,ЕВРОПРЕС“, ПЛОВДИВ

 1. ЕЛИ СТОЙКОВА ШОПОВА

 

ОТ ЖД № 61 ПЛОВДИВ

 1. БОГОМИЛ ГЕНЕВ МИЛЕВ

 

КОЛЕГИ С ВЪЗСТАНОВЕНО ЧЛЕНСТВО:

 

ОТ ЖД № 45 – ,,ПИСАТЕЛ“, СОФИЯ

 1. АСЯ ИВАНОВА ГРИГОРОВА
 2. МИХАИЛ ГРИГОРОВ ДИМИТРОВ

 

ОТ ЖД № 64 СОФИЯ

 1. ИРИНА ДИЛКОВА ДИЛКОВА

 

ОТ ЖД № 104 – БНТ, СОФИЯ

 1. ИРЕН СТЕФАНОВА РАКОВСКИ
 2. АЛЕКСАНДЪР ВЪТЕВ РАКОВСКИ
 3. ИЛКО АСЕНОВ ВАКАРЕЛОВ

 

ОТ ЖД № 61 ПЛОВДИВ

 1. ОГНЯНА ИВАНОВА ГЕНЕВА

 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества.

15.05.2021/07:40

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки