Начало
 
 

СЕМ одобри разходите на БНР за юни - ноември 2017 г.

17.01.2018 /12:00 | Автор : Мария Костова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Велев говори пред членовете на СЕМ (Снимка: Ани Петрова)

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие единодушно отчета за програмната, технологичната и финансовата дейност на Българското национално радио (БНР) за периода 1 юни – 30 ноември 2017 г.

Отчетът беше депозиран в СЕМ на 20 декември 2017 г., а на сегашното  заседание на СЕМ документът беше публично защитен и гласуван.

За БНР отчетеният период е ползотворен в екипната работа между отделните програми и дирекции, което положи основата на бъдещи проекти за увеличаване на онлайн съдържанието, техническото обновяване, дигитализацията, промотирането на музикалната продукция и отварянето към българските общности в чужбина, каза генералният директор на БНР Александър Велев на публичното представяне на отчета и допълни:

Продължи процесът на отчетливо профилиране на националните програми и затвърждаване на позициите на регионалните програми на БНР като надежден, достоверен и предпочитан източник на информация и изразител на обществените нагласи на регионално ниво.

Медията е първа по слушаемост у нас

Социологическите данни сочат, че през първите 3 месеца на отчетния период екипът на БНР бележи много добри резултати. През месец август програма „Хоризонт“ постигна пик в слушаемостта и излезе на първо място сред всички радиа в страната.

Александър Велев изброи и новите проекти на БНР, стартирали през периода:

Заработи новият подсайт BNR play, където новинарските емисии могат да бъдат чути отново в удобно за слушателя време. Пусната бе и мултимедийна интернет платформа на Архивния фонд със собствено съдържание и използване на звуковото съдържание на програмите, съхранени в архивите на БНР.

Радиото подготвя голям форм в София

Силно стартира новият сезон за музикалните състави на БНР. Засили се присъствието на българската музика от всички жанрове в програмите на БНР, изтъкна Велев и допълни:  

Признание за професионализма и опита на БНР в организирането на международни събития бе повереното ни домакинство на 14-ата Правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия на 12-13 октомври в София, в която участваха над 80 делегати от 40 медийни организации от 27 държави.

Александър Велев информира членовете на СЕМ за многоезичния сайт на БНР за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и съобщи за предстоящата Балканска среща на обществените радио и телевизионни оператори, която БНР организира на 17 май в София. Акцент на форума ще бъде интеграцията на Западните Балкани – основен приоритет на Българското председателство.


 

Сподели в
 

Телевизионната водеща Мариана Векилска вече над 20 години е част от различни телевизионни предавания. Векилска споделя, че е намерила нов смисъл в работата си. Признава и, че именно предаването на БНТ „България в 60 минути“, на което в момента е водеща, я е върнало към телевизията.

25.07.2021/08:38

Правосъдните министри от Европейския съюз призоваха за съвместни действия за борба с езика на омразата, предаде ДПА.

13.07.2021/13:23

„Връзката „власт – медии – общество е скъсана от самозабравяне. Дългогодишната липса на демокрация в България доведе до липса на демократични рефлекси по всякакви поводи. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите.“ Мнението е на Любомир Аламанов, експерт по комуникации и пиар.

05.07.2021/15:10

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

27.06.2021/18:59

В книгата си „Лицемерната Америка“ германският учен Михаел Лудерс пише, че малък брой елити и групи по интереси в САЩ манипулират общественото мнение чрез медиите, които, благодарение на множество ограничения са принудени да „подбират и изкривяват факти“, за да постигнат обществен „консенсус“.

23.06.2021/16:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки