Дениз Юджел отхвърли „мръсните сделки“ за освобождаването си

18.01.2018 /09:41 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дениз Юджел

Задържаният в турски затвор от единадесет месеца редактор на германския вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел отхвърли всякаква форма на договорки и сондажи между Берлин и Анкара за възможна негова замяна.

Обявеният от Ердоган за „германски агент“ и „терорист“ заяви, че не е на разположение за мръсни сделки. Той написа това писмено в затвора в Истанбул и германските медии тиражираха позицията му. Той категорично отхвърли неговото освобождаване да се обсъжда в замяна на сделка на правителствено равнище за доставка на оръжие от Германия за Турция или за каквито и да е други оръжейни договорености. (В резултат на обтегнатите отношения между Турция и Германия, Рейнметал намали доставките на оръжие за турската армия, което беше прието като звучен шамар отвъд Босфора – б. авт.)

Освен това журналистът се противопоставя и на възможността да е разменна монета срещу обявени за привърженици на Гюлен в Германия интелектуалци и бизнесмени от турски произход.

Пред „Шпигел“ министърът на външните работи Зигмар Габриел е подчертал, че въпреки партньорството в НАТО, германското правителство е спряло голяма част от доставките на оръжие за турската армия. Една от посочените от него причини е „докато не бъде решен случаят Юджел“. След това първият дипломат на Германия е направил уточнението, че в никакъв случай не би искал двата факта да бъдат свързвани или обвързвани.

Междувременно, според доклади на специалните служби във федералната република, до които са се добрали медиите, Берлин е засилил работата си по намиращи се на територията на страната активисти на кюрдската ПКК. За сравнение с 2013 година, броят на разследваните случаи на кюрдски активисти е нараснал от 15 на 130 за миналата година. Информацията потвърди и говорителят на федералната прокуратура в Карлсруе, цитиран от ДПА.

През миналата година 7952 граждани на Турция са поискали политическо убежище в Германия. От тях 3953 са се самоопределили като кюрди. След неуспешния опит за преврат в Анкара и последвалите репресии и въведено извънредно положение, 622 висши държавни служители, военни и дипломати (и техните семейства) също са поискали убежище във ФРГ.

По информация на неправителствената организация Р24 около 150 са задържаните в Турция журналисти – местни и чуждестранни, сред които и Дениз Юджел. Междувременно той написа, че е „абсолютна лъжа твърдението, че турското правителство проявява изключителен и особен интерес към неговото и на другите негови колеги случаи и съдебни дела“.

Юджел написа също така, че въпреки всички заигравания с Европейския съд по правата на човека в Страсбург, турското правосъдие представлява правителството и управляващата партия.

Сподели в
 

Европейската комисия(ЕН) публикува четири нови покани за представяне на предложения, които целят стимулиране на динамична и разнообразна публична сфера и насърчаване на достъпа на гражданите до надеждна информация в ЕС.

03.08.2021/08:57

Глобалната мрежа за най-добри постижения и награди в областта на фотографията, която се разгръща в рамките на Световната медийна среща на върха, приема предложения от желаещи да участват в конкурс за фотографии, свързани със зимните спортове. Началото на регистрацията бе дадено на 8 юли т.г. и ще продължи до 10 септември 2021 г. Поводът са предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

02.08.2021/16:52

На 92-годишна възраст почина президентът на Факултета по журналистика при МГУ „М.И.Ломоносов“ Ясен Засурски. За неговата кончина съобщи на страницата си във фейсбук известният журналист Роман Супер.

01.08.2021/13:49

Съединените щати са дълбоко загрижени от натиска над американски и други чуждестранни журналисти, отразяващи последните наводнения в китайската провинция Хенан. Това заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от „Ройтерс".

31.07.2021/09:03

Атаките срещу гражданските активисти и журналисти са безбройни. Не става въпрос само за пропаганда на омраза от страна на определена група, очевидно е, че става въпрос за пропагандна машина, която стои зад дългогодишни нападки срещу представители на гражданското общество.

30.07.2021/17:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки