Начало
 
 

Японски самурай се сражава край Плевен

20.01.2018 /12:45 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сейго Ямадзава е първият японец стъпил на българска земя

Наред с руските, финландските, румънските и български воини в Руско-турската война 1877-1878 се е сражавал и японски самурай, за което знаят малцина. Сейго Ямадзава е воювал в редовете на руската армия. Тази история припомни при своето посещение в България премиерът на Япония Шиндзо Абе.

Всичко започва през 1877 г. когато подполковник Ямадзава е изпратен в Русия в качеството му на японски военен представител в Руската императорска армия, за да наблюдава военните действия на Балканите, а така също и като военен кореспондент. По всяка вероятност, за което съобщават някои от руските кореспонденти, той е бил включен и в щаба към императорския двор. И така Ямадзава се озовава в България. Той е първият представител на Страната на изгряващото слънце, посетил България.

По време на боевете край Плевен Сейго Ямадзава така се въодушевил да участва в сраженията, че дори и руските генерали не могли да му откажат, въпреки техните опасения да не би да се случи нещо фатално с него. И за да се застраховат, го карат да напише писмо с горе долу следния текст: „От цялото си сърце желая да участвам в третата атака на крепостта Плевен в редиците на дивизията на белия генерал Скобелев“. Според оскъдните сведения, руското командване му дало на разположение да командва взвод. Разказват че преди атаката на Плевен той се обърнал с помощта на преводач към своите войници и им казал: „Момчета, тъй като аз не говоря руски, а вие не знаете японски, по време на нападението няма да ви давам никакви заповеди.Следвайте ме и правете това, което правя аз. Имам само едно изискване – бъдете бързи като мълния. Разчитайте повече на щиковете си и прикладите“. Той ги призовава да вземат само оръжието си, а раниците и другия си багаж да оставят в окопите. Японският храбрец излиза начело на взвода, облечен в традиционното самурайско облекло и въоръжен единствено със своя дълъг и остър меч дайто. По време на третата атака на Плевен японецът и неговият взвод показват чудеса от храброст, за което Ямадзава е награден с руския орден „Св. Владимир“ ІV степен. Освен това самураят е кавалер и на Медал за участие в Руско-турската война с Георгиевско-Андреевска лента, японския орден „Изгряващото слънце“ и румънското отличие „Дунавски кръст“.

Сейго Ямадзава е съставил подробно донесение за извършеното от него по време на Руско-турската война, в което описва своите наблюдения, и мемоари от сраженията и срещите си. Написаното изпраща във военното министерство в Токио, което по-късно публикува в книга написаното от доблестния самурай.  

И все пак кой е първият японец, стъпил на българска земя?

Сейго Ямадзава е роден през 1846 г.в знатно семейство и когато израства, става самурай. Времената, в които той започва своята кариера, за Япония са трудни и много важни. По това време върви реставрацията на Мейдзи, като поради тази причина се води и кръвопролитната гражданска война. Младият самурай участва в едно от най-важните и фатални сражения за тогава – битката между войските на феодала Чошуи тези на шогуната. Благодарение на своята смелост и самоотверженост Сейго Ямадзава бива забелязан и приет в армията на императора на Страната на Изгряващото слънце. Така започва негово издигане и е изпратен да изучава военно изкуство в САЩ и Франция.

След края на Руско-турската война Сейго Ямадзава заминава на работа в Китай, където прекарва доста години. След завръщането си в Япония, за своята дългогодишна и вярна служба получава титлата барон. Умира през 1897 г. и е погребан в центъра на Токио.   

Сподели в
 

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

Известният от няколко български медии журналист Петър Бойчев радва приятелите си във Фейсбук - където се подвизава като Петър Вълков - с колоритни разкази за свои житейски и професионални истории. Една от най-четените е озаглавил "Йеменският принц и войната с Румъния".

16.03.2021/09:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки