Начало
 
 

Колегата Иван Тодоров: Пазя последната рисунка на Иван Ненов

26.01.2018 /10:44 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тази рисунка на Иван Ненов разкрива цялата му душа...

Запознах се с него, когато вече почти бе достигнал 90-те. И това прави срещите и разговорите ми с него още по-скъпи... В ума ми е софийската карта на вижданията ни.

Най-напред се появява някогашната сладкарница „Пролет“ на булевард „Руски“ – на масичка с поглед на юг, към Витоша.

Сетне – домът му на улица „Будапеща“ № 7 – старософийска къща със скърцащи дървени стъпала, с коридор, тъмеещ и в най-светъл ден. На пресечката на булевард „Дондуков“ и „Будапеща“ пък бе любимата му квартална сладкарница.

В края на 80-е дойде и в „Поглед“ 

Заедно със Светлин Русев. За да види портрета на Ванга на колегата си в стаята на редакционния секретариат.

А най-много пъти ни събираше галерията „Александър“, създадена през лятото на 1992-ра от скулптора Александър Апостолов – на улица „ 6 септември“ № 55 А. На втория й етаж, до който водеха дузина стъпала по артистично и елегантно извитата  кехлибарено жълта и лакирана до блясък стълба,  първата маса вляво бе неговата.

Там сядаше да изпие любимото си кафе. И с носталгия ми сочеше и разказваше за диагонално разположената – до другия, срещуположния тротоар – къща. Къщата на Жеко Спиридонов, чийто извънреден студент по скулптура е бил през 1919-а...

Бе влюбен в рисуването. И в Италия 

Не можеше да прежали съпругата си, до болка скърбеше и за дъщеря си...

Среден на ръст, винаги спретнат, с фишу около врата при по-меко време, с балтон зиме, все по-крехък с годините, ала с челичен дух и принципи. И с нетрепваща ръка, хванеше ли се да рисува.

Деликатен в изказа, ала – понякога, много, много  рядко – и неочаквано ироничен към някои известни имена в художническата гилдия. Най-вече заради поведенческите им еквилибристики...

Беше щедър човек на жеста. Харесаше ли някого, даряваше му неща, за които други – колкото и да го преследваха и наддаваха и изкушаваха с пари – оставаха само с желанието си.

Споделял е, че

„Който не е рисувал жена, не е художник“  

И е определян като поет на голото женско тяло.

Рисунката пред вас се публикува за първи път. И, знаейки чудесно кога ми я дари, вероятно е последната, сътворена от маестрото.

Отиде си на 95 години на 4 септември 1997 г. Пиша тъкмо така, защото съм съгласен с академик Светлин Русев, че хора като Иван Ненов не умират. Те просто си отиват. И ни чакат пак да се видим – там нейде...


 

Сподели в
 

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

Известният от няколко български медии журналист Петър Бойчев радва приятелите си във Фейсбук - където се подвизава като Петър Вълков - с колоритни разкази за свои житейски и професионални истории. Една от най-четените е озаглавил "Йеменският принц и войната с Румъния".

16.03.2021/09:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки