Начало
 
 

Иван Гарелов: Как се правят политически предавания

06.02.2018 /16:45 | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Гарелов застава пред тв камерата в БНТ през 1972 г.

Какво изпитва уважаемият зрител, когато сяда пред телевизора, за да слуша важен политически дебат между политици, експерти, журналисти? Първото усещане е за равнопоставеност, защото са противопоставени и двете основни страни – обикновено ГЕРБ и БСП.

Респективно това разделение се пренася и върху другите категории участници в подобни дебати – ако са двама социолози, значи единият е ляв, а другият десен и т.н.

Второто усещане е, че няма да е скучно, защото ще има истински спор. Темата сигурно също е важна, защото за каквото и да става дума, дори за двете лъвчета, то ще бъде политизирано.

Досещате ли се защо Елена Йончева упорито отказва на поканите на Антон Хекимян да седне в студиото с Делян Добрев? Тя прекрасно знае, че няма да успее да каже това, което си е наумила, защото опонентът й вече е курдисан и ще говори едновременно с нея. И така се стигна до сагата да се изказват през ден-два ту единият, ту другият.

Ако са заедно в студиото, след като разменят едно-две изречения, събеседниците подменят темата с обидни лични бележки – аз те знам кой си, вие сте лъжци и други подобни. Ако единият започне с някакви конкретни обвинения, другият вика в същото време и гласът му се наслагва върху другия. И така до края:

Вместо дискусия – надвикване 

За финал водещият театрално разтваря ръце (Uакво да ги правя тези!) и закрива разговора с клишето: – „Темата е важна и днес не можем да разрешим проблема. Благодаря ви за участието“. Водещият е доволен – доставил е на зрителите скандално шоу, това ще вдигне рейтинга, шефовете ще са доволни, никой не може да го упрекне, че взима страна в спора...

Какво остава обаче като трайно впечатление у нашия зрител? Усещане за празнота. Защото не е научил нищо по обсъждания проблем. Не е разбрал дори какви са позициите на участниците, не ги е чул. Остава му да тегли една благословия на политическия ни елит и да превключи на турския сериал или на риалити шоуто. Във всеки случай гневът му не е насочен към водещия и към телевизията. Не, той не знае какво става в кухнята на политическото предаване. А си струва. Ето как.

След като се уточнява темата – вота на доверие, Банско, корупцията, протестите, – се позвънява на пиарите на управляващите. Те посочват кой ще бъде техният участник в предаването. Питат кой ще е отсреща. Ще им го кажат по-късно. Ако участниците ще бъдат политици, няма проблем – знае се кои в коя партия са. При социолозите има едно условно деление. Кънчо и Андрей вече не са едно и също нещо. Кънчо е по-ляв.

И десните не са всички от ГЕРБ 

Евгени Дайнов например хич не симпатизира на този кабинет. Той представлява по-скоро протестърите, ако въобще се търси тяхното мнение. При икономистите трудно се намират леви, разделението е между либерали и националисти.

При журналистите малцина са тези, които са съгласни да им се лепне етикет, че са против властта, защото може да им струва много. Човешко е. Сашо Симов е изключение, той е вече политик. Няма място и за по-широко мислещи. Или си от едните, или от другите.

Както ми обясни неотдавна един колега, сменил лагера, завръщал се вече двуполюсният модел, разделението е пълно и който е по средата, ще изгори като от волтова дъга. Ето така се подготвя взривоопасната смес, само от два елемента. При това вече са се оформили някои постоянни двойки, канят ги в пакет.

Така определени, участниците в т.нар. дебат получават указания или опорни точки от политическата сила, която представляват. Не се стараят да измислят някакви свои послания. Тяхното представяне ще се оценява не по собствените им мисли, а по неутрализирането на опонента. Затова започват с обидите и после се отдават на кресчендото. Не е важно какво те ще кажат, а да не се чуе какво иска да каже противникът.

Както става ясно, няма нищо сложно в такава схема. Всичко е подредено, изчистено, не носи никакви рискове. И много, мнооого удобно за телевизионните журналисти.

Тази шаблонна схема има 3 ефекта: 

Първо, зрителите се отчуждават от политиката. Тя им е досадна, отблъскваща. Оценката им за самите политици клони към отрицателна. Губят доверие в разума на хората, които се броят за някакъв елит. Насочват се към други ценности, по-лесни за разбиране, за следване и за лична реализация.

Второ, губи се доверие в самата политическа система. Романтиката и наивитетът на първите години от промяната са забравени. Израстват нови идеи за политическо устройство. Стига се до шокиращи предложения за връщане към 1934 г., когато партиите бяха забранени. Обществото вече няма обединяващи идеи.

Трето, израства цяло едно журналистическо поколение, приучено към лесни решения, към гонене на евтин рейтинг за сметка на важната информация, към игнориране на сериозната публика, към обезсилване на самата демокрация. Ако значителна част от зрителите се насочва само към глупавите забавни предавания, предлагащи бърз финансов успех, вече не са малко хората, които въобще спират да гледат телевизия.

Добре де, а какво да прави Хекимян в неговия случай? Е, точно него няма нужда да го уча.

Не по-малко порочна е практиката в политическите предавания водещите да не изслушват въобще какво говори поканеният от тях участник. Треперейки да не забравят какъв е следващия им въпрос, който са подготвили предварително и да не просрочат определеното им време, те го прекъсват на най-неподходящото място с неуместен въпрос.

Разбира се, има изключения:

Сред тях са: Бойко Василев от Панорама, Цветанка Ризова от БТВ, Лора Крумова от Нова телевизия, Мая Костадинова от Канал 3, Доника Ризова от България он еър и други. Тенденцията обаче е те да намаляват.


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки