Начало
 
 

Валери Тодоров: Пада четвъртата, да влезе петата власт...

15.02.2018 /17:45 | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валери(й) Тодоров бе шеф на БНР между 2007 г. и 2013 г.

Мълчанието в обществените медии изглежда все по-странно. Няма нищо по-страшно за четвъртата власт от примирението и страха, от нископлатеното спокойствие.

Тази тишина е най-плашеща. Заплатите в обществените медии не се променят, бюджетите не се променят, недоволните си отиват.

Заплатите на „звездите“ в частните електронни хвърлят звезден прах върху мизерните възнаграждения в печатните и в т.нар. „нови“ медии. На все повече места не се изплащат даже мизерните заплати.

И няма лек срещу това безобразие. Твърди се, че средната работна заплата в страната е близо 1000 лева. А колко е в медиите? На места заплатите в медиите са под учителските заплати. А това са хора, които формират общественото мнение.

Как се случи това? 

Може би падането на обществения статус на четвъртата власт започна тогава, когато трябваше да влезе свободата на словото, а влязоха политическият фанатизъм и фундаментализъм на бивши преподаватели по научен комунизъм и история на БКП, които станаха новите идеолози и откопираха старата непримиримост към различното мнение в новата си роля.

Така и някои медии и журналисти влязоха в новата си роля на обслужващи на трапезата. Появи се поръчковата журналистика. Появи се нов феномен -„европейски“ медии. Разбирай финансирани по европейски от различни фондове и фондации.

Останалите медии пък трябваше да се приспособят към другите европейски фондове, разпределяни от правителството и държавата .Появиха се 2 Съюза на издателите. Два Етични кодекса. И никакви правила. Днес дори да сте журналист, няма как да се защитите от хейтърската и поръчковата журналистика.

Най-отгоре в медийната среда плуват „медийни“ експерти, повечето от които не са виждали медии отвътре. Те станаха новите гости в ефира и на екрана на медиите. До тях плуват и „съветници“ от медийната регулация. За които обективността, достоверността и плурализмът са ези и тура.

Което им хвърлят, това хващат

Ето, това е средният пръст на медийната среда. И няма защо да се сърдим на средния пръст на Емил Кошлуков. Защото той се осмели да попита защо едни и същи хора говорят едно и също по едни и същи медии. Кой ги вика и кой ги лансира? Може би това не беше начинът да се каже и другата истина.

Но кажете как да се каже. Не е работа на хора, занимаващи се с политика, да ръководят програмите на обществените медии. Те могат да бъдат чудесни, атрактивни, рейтингови водещи в частните и търговските медии. Но със среден пръст и скандали да качват рейтинга в обществените медии е обидно за всички нас.

И, честно казано, не виждам причина гражданинът Кошлуков да се извини. Ние отдавна разговаряме по този начин един с друг. Така че, среден пръст, господа и дами, другарки и другари. Докато у нас с лекота се купуват и финансират медии от неизвестни купувачи и финансисти. Дори от офшорки.

Говори се за прозрачност 

Някъде я транспарентност на собствеността на медиите. Не съм им виждал ни очите, ни ушите на повечето собственици.

Имаме даже медиен закон, който работи вече 20 години, но най-често се използва, за да се прокара нечий интерес. Сега се готви още един закон. Той трябва да осветли нещо. Не е добре обаче, когато лисицата пише закон за кокошките.

Пред нас се изправя петата власт – социалните, новите медии, гласът на народа. Медийното Политбюро ще има нови грижи – или да опитоми този звяр, или да го купи. Защото не може като лъвчетата Терез и Максуд този звяр да бъде изпратен в спасителен фонд. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Финансовият министър Брюно льо Мер се възмути от решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

12.01.2021/16:25

Пред кого и как отговарят за действията си Великите сили? Превърнаха ли се волно или неволно Джулиан Асандж и Уикилийкс в геополитическо оръжие? Донесе ли свръхинформациннотата епоха повече свобода на словото или историята на Асанж свидетелства за обратното? Репортаж на БНР търси отговорите.

10.01.2021/16:55

В новогодишното си слово директорът на Китайската медийна група (КМГ) Шън Хайсюн за пореден път призова западните медии да се откажат от предразсъдъците и изопачаването на истината при отразяването на Китай, да поемат медийна отговорност и повишат професионалния морал.

03.01.2021/16:37

Американското сп. „Тайм“, което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“.

29.12.2020/09:00

2020 определено е годината на Мария Цънцарова. Една от най-напористите репортерки в родния ефир обра куп отличия – взе годишната репортерска награда на Би Ти Ви, стана и "Журналист на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет.

28.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки