Начало
 
 

Инес Пол: Дениз Юджел е великолепен и смел журналист

18.02.2018 /12:14 | Източник: Deutsche Welle Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Инес Пол е гл. редактор на „Дойче веле”, работила е преди с Юджел в ръководения от нея taz.de

Германският журналист Дениз Юджел, прекарал една година в турски затвор, бе освободен. Нека обаче не забравяме, че над 100 турски журналисти все още са зад решетките. А шестима тази седмица бяха осъдени на доживотен затвор.

Познавам Дениз Юджел отдавна. В продължение на 6 години работехме заедно почти всеки ден. Спорихме често за това коя да е водещата ни статия. Спорихме и за заглавията.

И това не винаги ни доставяше удоволствие. Но винаги бяхме напълно отдадени на работата. Научих много от Дениз. От неговата всеотдайност. Той е великолепен и смел журналист, пълен с оригинални идеи.

Умее да описва прекрасно - в своя собствен, чувствителен, на моменти дори поетичен стил. Дениз обаче може и да се бунтува. Той знае много добре как да привлече вниманието. И да го задържи.

Той може и да се бунтува

Познавам Дениз Юджел отдавна. В продължение на 6 години работехме заедно почти всеки ден. Спорихме често за това коя да е водещата ни статия. Спорихме и за заглавията. И това не винаги ни доставяше удоволствие. Но винаги бяхме напълно отдадени на работата.

Научих много от Дениз. От неговата всеотдайност. Той е великолепен и смел журналист, пълен с оригинални идеи. Умее да описва прекрасно - в своя собствен, чувствителен, на моменти дори поетичен стил. Дениз обаче може и да се бунтува. Той знае много добре как да привлече вниманието. И да го задържи.

Това качество притежават и много от неговите приятели. Именно те бяха тези, които не престанаха да се борят за освобождаването му - организираха концерти на солидарност, автомобилни шествия из германските градове, демонстрации. И навсякъде носеха плакати, балони и тениски с хаштага #freeDeniz.

Хепиенд? Не съвсем  

Именно тази сила на обществения протест не позволи на германската политика да загърби своята отговорност в случая с Дениз Юджел. Очевидно и в нощта преди освобождаването му са се водили преговори на най-високо държавно ниво. Конкретният вид на сделката обаче не е известен на никого - поне засега.

След една година и два дни, прекарани в затвора, Дениз Юджел най-после беше пуснат на свобода. Когато разбрах, не можах да сдържа сълзите си. Този свободен дух прекара толкова много дни и нощи зад решетките при строг режим!

Когато завчера се появиха първите снимки след освобождаването му, на които се вижда как Дениз прегръща любимата си Дилек под открито небе, вероятно мнозина са проронили сълзи. Защото болката е дълбоко изписана в лицето на Дениз. Той се е хванал като удавник за съпругата си, с която се ожени, докато беше в затвора.

Разтърсващ хепиенд? Не съвсем. Защото при цялата тази радост и облекчение от неговото освобождаване не бива да забравяме едно: Дениз е само един от над 100-те арестувани журналисти в Турция. И който си мисли, че с това решение турският президент Реджеп Ердоган започва нова ера на политическо разведряване, се заблуждава.

Защото непосредствено след новината за освобождаването на Дениз Юджел стана ясно, че верните на Ердоган съдии са осъдили на доживотен затвор шестима турски журналисти. В този момент Дениз дори още не беше напуснал затвора.

Битката не бива да спира  

Понеже тези хора не са германски граждани, това намалява възможностите на германското правителство да влияе по дипломатически път. За обществото обаче гражданството на тези журналисти не бива да стои на първо място.

Може би беше изненадващо, че през изминалата година толкова много хора се застъпиха за освобождаването на Дениз Юджел. С неговото освобождаване обаче тази битка не бива да спира. Защото по света над 300 журналисти и журналистки са в затвора само защото са се борили за свободата на медиите. Някои от тях дори биват измъчвани.

И при цялата тази радост и облекчение особено днес не бива да забравяме следното: дори и само един журналист да е хвърлен в затвора заради своите критични статии, не бива да преставаме да критикуваме, не бива да преставаме да искаме от политиката да се намеси и да се бори за освобождаването му. Сигурна съм, че и Дениз си пожелава в момента точно това. 

Свързани:   Освобождаването на журналиста Дениз Юджел е политически акт

През февруари 2017 г. журналистът Дениз Юджел бе арестуван в Турция и вкаран в затвора. Сега той най-после бе освободен. Явно автократът от Босфора все пак не е толкова всесилен, колкото изглежда.
Дата: 17.02.2018

В Истанбул пращат на доживотен затвор 6-има журналисти

Съд в Истанбул осъди на доживотен затвор шестима журналисти, обвинени в участие в опита за преврат през 2016 г., съобщава АП, позовавайки се на Анадолската агенция.
Дата: 17.02.218


 

Сподели в
 

Телевизионната водеща Мариана Векилска вече над 20 години е част от различни телевизионни предавания. Векилска споделя, че е намерила нов смисъл в работата си. Признава и, че именно предаването на БНТ „България в 60 минути“, на което в момента е водеща, я е върнало към телевизията.

25.07.2021/08:38

Правосъдните министри от Европейския съюз призоваха за съвместни действия за борба с езика на омразата, предаде ДПА.

13.07.2021/13:23

„Връзката „власт – медии – общество е скъсана от самозабравяне. Дългогодишната липса на демокрация в България доведе до липса на демократични рефлекси по всякакви поводи. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите.“ Мнението е на Любомир Аламанов, експерт по комуникации и пиар.

05.07.2021/15:10

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

27.06.2021/18:59

В книгата си „Лицемерната Америка“ германският учен Михаел Лудерс пише, че малък брой елити и групи по интереси в САЩ манипулират общественото мнение чрез медиите, които, благодарение на множество ограничения са принудени да „подбират и изкривяват факти“, за да постигнат обществен „консенсус“.

23.06.2021/16:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки