Медийните таралежи все пак се раждат с бодли

05.03.2018 /17:15 | Автор : Петър Краевски | Източник: Стършел Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пиши положително, ежко бежко

Един таралеж броди из медийното пространство. Броди като призрак с напърчени бодли. Страшилище за насекомите в хербария на Прехода. Терминатор за жабите в родното блато. Мор за хлъзгавите влечуги, припичащи се на Цанков камък...

Медийният таралеж на властта.

Мярва се в Парламента, помотае се из студията на кабеларките, овъргаля се връз жълтите листа на централната преса, па току се шмугне в нечии гащи. Защото чуждите гащи са хралупата на медийния таралеж. Той там битува, там домува, там кротко пасе – храни се с естеството на нещата.

Странно животно е медийният таралеж. Пуснат ли го на светло, търкулва се презглава като пощальон. Обикаля по предварително зададени адреси. Никого не пропуска.

Още не е посетил своите абонати, а те вече седят като на тръни – стоят му диван чапраз. С голи дупета дюс дибидюс, за да не им го пъхнат в гащите. Тогава обаче медийният таралеж се превръща в разкошен диван от някоя вечерна програма – какъв примамлив капан! Няма как да не поседнеш.

Развихри ли се, е като напаст

Расте и вършее из колективното ни подсъзнание. Той е игленик, в когото забиваме страховете си като губерки. Шизофреничен дартс, който весело ни замеря със стрелички. Уж здравословен курс по иглотерапия, ама с шишове за плетене. Абе, страшно шоу е медийният таралеж!

За него животът е сцена, на която си парт­нира със задници. А ние, зрителите, сме обзети от амбивалентното чувство да си умираме от страх, но и от кеф, особено когато той разтърси бодлите си под нечие седалище. О, колко сладко плаши несигурното усещане за справедливост! И как сгрява душицата...

Бодлив, казват, бил медийният таралеж. Мушкал, боцкал, ръпкал. Но така ли е наистина? Я го разгледайте по-отблизо. Нещо да ви прави впечатление?... Да. Мутант е медийният таралеж. Накокошинен Франкенщайн, излязъл от лабораториите на Прехода. Хибрид с неясен произход и набързо скалъпена ДНК. За него е написаното:

Някой властно повели,
директивите са ясни:
таралежите – с игли.
Но иглите – безопасни.
 

Точно такива са бодлите на медийния таралеж: отдалече – остри карфици, отблизо – безопасни игли. Сам на тях не можеш се наниза. Трябва да ти помогнат. Но закачат ли те, ще се влачиш след Ежко Бежко-то от дупка на дупка, та чак докато гадинката пукне. Нищо, че животът є е кратък.

Медийният таралеж е като всяко чудо за 3 дни. Ама всеки 3 дни – ново чудо. И нов медиен таралеж. Той винаги умира заедно с жертвите си и отново се ражда с техните съсухрени мумии, набучени по гърбината му като лански листа. Ето това е той. Абсурден зверчок със слонска памет, апетит на свиня и нрав на сибирска мечка.

А от кого ли е създаден? Кой ли го храни? Кой го дресира?

Не питайте.

Тези въпроси няма да родят истински отговори. Ще родят поредните медийни таралежи за поредните нарочени задници. Не вярвате ли? Е, пробвайте се тогава. Много скоро ще разберете, че медийните таралежи все пак се раждат с бодли.

За ужас на своите майки.


 

Сподели в
 

В рамките на кампанията ни „Проект 48“ всяка седмица сайтът azcheta.com споделя полезни материали, които разглеждат ключови елементи на медийната грамотност. Днес продължава с темата за фалшивите новини и различните способи за създаване на фалшиво съдържание. Става дума за явлението дийпфейк (“deepfake” – англ.), чрез което се симулират видеоизказвания на публични личности, които всъщност никога не са се случили.

26.01.2021/11:57

Асът в автомобилната журналистика до последно работеше в изданието „Факти”

19.01.2021/15:25

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки