Медийните таралежи все пак се раждат с бодли

05.03.2018 /17:15 | Автор : Петър Краевски | Източник: Стършел Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пиши положително, ежко бежко

Един таралеж броди из медийното пространство. Броди като призрак с напърчени бодли. Страшилище за насекомите в хербария на Прехода. Терминатор за жабите в родното блато. Мор за хлъзгавите влечуги, припичащи се на Цанков камък...

Медийният таралеж на властта.

Мярва се в Парламента, помотае се из студията на кабеларките, овъргаля се връз жълтите листа на централната преса, па току се шмугне в нечии гащи. Защото чуждите гащи са хралупата на медийния таралеж. Той там битува, там домува, там кротко пасе – храни се с естеството на нещата.

Странно животно е медийният таралеж. Пуснат ли го на светло, търкулва се презглава като пощальон. Обикаля по предварително зададени адреси. Никого не пропуска.

Още не е посетил своите абонати, а те вече седят като на тръни – стоят му диван чапраз. С голи дупета дюс дибидюс, за да не им го пъхнат в гащите. Тогава обаче медийният таралеж се превръща в разкошен диван от някоя вечерна програма – какъв примамлив капан! Няма как да не поседнеш.

Развихри ли се, е като напаст

Расте и вършее из колективното ни подсъзнание. Той е игленик, в когото забиваме страховете си като губерки. Шизофреничен дартс, който весело ни замеря със стрелички. Уж здравословен курс по иглотерапия, ама с шишове за плетене. Абе, страшно шоу е медийният таралеж!

За него животът е сцена, на която си парт­нира със задници. А ние, зрителите, сме обзети от амбивалентното чувство да си умираме от страх, но и от кеф, особено когато той разтърси бодлите си под нечие седалище. О, колко сладко плаши несигурното усещане за справедливост! И как сгрява душицата...

Бодлив, казват, бил медийният таралеж. Мушкал, боцкал, ръпкал. Но така ли е наистина? Я го разгледайте по-отблизо. Нещо да ви прави впечатление?... Да. Мутант е медийният таралеж. Накокошинен Франкенщайн, излязъл от лабораториите на Прехода. Хибрид с неясен произход и набързо скалъпена ДНК. За него е написаното:

Някой властно повели,
директивите са ясни:
таралежите – с игли.
Но иглите – безопасни.
 

Точно такива са бодлите на медийния таралеж: отдалече – остри карфици, отблизо – безопасни игли. Сам на тях не можеш се наниза. Трябва да ти помогнат. Но закачат ли те, ще се влачиш след Ежко Бежко-то от дупка на дупка, та чак докато гадинката пукне. Нищо, че животът є е кратък.

Медийният таралеж е като всяко чудо за 3 дни. Ама всеки 3 дни – ново чудо. И нов медиен таралеж. Той винаги умира заедно с жертвите си и отново се ражда с техните съсухрени мумии, набучени по гърбината му като лански листа. Ето това е той. Абсурден зверчок със слонска памет, апетит на свиня и нрав на сибирска мечка.

А от кого ли е създаден? Кой ли го храни? Кой го дресира?

Не питайте.

Тези въпроси няма да родят истински отговори. Ще родят поредните медийни таралежи за поредните нарочени задници. Не вярвате ли? Е, пробвайте се тогава. Много скоро ще разберете, че медийните таралежи все пак се раждат с бодли.

За ужас на своите майки.


 

Сподели в
 

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки