Начало
 
 

Ердоган може да се отърве и от издателя на в. „Хюриет”

24.03.2018 /12:23 | Автор : Дарън Бътлър, Едже Токсабай | Източник: Ройтерс/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отличават издателя Айдън Доган на церемония в Берлин, 17 ноември 2008 г.

Турският холдинг Доган е започнал преговори за продажбата за 890 млн. долара на медийното си крило на нелиствана компания, смятана за близка до Реджеп Ердоган - сделка, която ще циментира медийната подкрепа за президента преди изборите през 2019 г.

Отдавна разглеждана като стълб на светската върхушка, групата Доган медия притежава високотиражния в. "Хюриет", телевизия СиЕнЕн-Тюрк, други телевизионни канали и радиостанции.

Придобиването й от холдинга Демирьорен, който е собственик на два проправителствени вестника, ще постави медиите в голяма степен в лагера на Ердоган.

"Хюриет" има тираж от 300 000 и е от малкото големи турски вестници, за които не се смята, че са проердоганистки. Повечето опозиционни вестници са с лява ориентация и читателската им маса не е така широка. "Тази продажба означава смърт на плурализма и независимата журналистика в масмедиите на Турция", каза Ерол Йондероглу, представител за Турция на "Репортери без граница":

Първият камшик са 2,5 млрд. долара глоба 

"Сега правителството има пълен контрол върху медиите преди предстоящите през 2019 г. избори. Върху фона на безпрецедентна кампания срещу гражданското общество и политическата опозиция само малко нискотиражни вестници предлагат алтернатива на правителствената пропаганда", добавя Йондероглу.

Представител на Демирьорен заяви пред Ройтерс по-рано, че компанията ще купи медийното крило на Доган. Холдингът Доган потвърди сега, че се водят преговори. Акциите както на Доган, така и на "Хюриет" се покачиха с дневния лимит от 19,5 процента в четвъртък, след като ден по-рано поскъпнаха в приблизително същата степен.

Холдингът Доган и неговият над 80-годишен основател Айдън Доган са обвинявани от Ердоган, че са предубедени спрямо неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която има ислямистки корени. Както холдингът, така и Айдън Доган отричат.

Доган медия бе глобена с 2,5 млрд. долара за неплатени данъци през 2009 г., което критиците на правителството сметнаха за опит да се разбие медийната критичност към Ердоган. След наложената глоба Айдън Доган бе принуден да продаде вестниците "Миллиет" и "Ватан" на Демирьорен. И двете издания станаха строго проправителствени.

"Един човек – един глас”

Миналата година Айдън Доган бе повикан в съда да отговаря по обвинения за контрабанда на гориво, ден след като Ердоган критикува публикация в "Хюриет", намекваща за разногласия между правителството и армията. Той отрече да е извършил нещо нередно.

"Случаят с твърденията за контрабанда на гориво още не е приключил. Той е надвиснал над главата му като Дамоклев меч", каза човек, запознат с преговорите и близък до ПСР: "Не знам дали тази продажба ще се отрази на случая, но е възможно да е причина за продажбата".

В изявление на сайта на "Хюриет" обаче Айдън Доган заяви, че решението за продажбата на компанията е лично негово: "Вече съм над 80-годишен. На този етап реших да сложа край на издателската си професия по своя собствена воля", обяви той.

В социалните медии някои турци изразиха гняв от затягащия се, според тях, контрол на Ердоган над медиите. Други коментираха, че медиите на Доган през последните години вече са били загубили своята опозиционна линия. "В миналото медийни магнати можеха да променят управляващата партия. Сега управляващата партия променя медийните магнати", отбеляза Мехмет, потребител на Туитър.

И интернет под надзора на закона

Задълбочавайки притесненията за медийните свободи, турският парламент прие тази седмица закон, редоставящ на медийния регулатор правомощия да регулира и съдържанието в интернет.

"Турската масмедийна индустрия попада под директния политически контрол на президента Ердоган", заяви  Кадри Гюрсел, анализатор на в. "Джумхуриет".

Правозащитни организации и някои западни съюзници на Турция критикуваха състоянието на медийните свободи и човешките права в страната след предприетата от властите кампания, последвала опита за преврат през юли 2016 г.

ООН призова Анкара преди дни да прекрати продължаващото 20 месеца извънредно положение, наложено след пуча, и я обвини в масови арести, произволни уволнения и други злоупотреби. Турция казва, че докладът на ООН е пълен с неоснователни твърдения и сравни критиките с терористична пропаганда.

Ураганът помита журналисти и други медии

Съюзът на турските журналисти съобщи, че 154 журналисти се намират в затвори в Турция, по данни към януари. При кампанията на властите десетки независими медии бяха закрити заради предполагаеми връзки с тероризъм.

Миналия месец съд осъди шестима журналисти на доживотен затвор за подпомагане на конспираторите на преврата - обвинения, отхвърлени от журналистите.

Медийна група Доган има корпоративна стойност от 1,1 млрд. долара и стойност от 890 млрд. долара след приспадане на дълга, обяви Доган в изявление до Истанбулската фондова борса. 

Свързани:   Никоя „голяма политика” не може да е за сметка на свободата на словото

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова
Дата: 23.03.2018

Съюзник на Ердоган купува медийна група №1 в Турция

Турски топ холдинг съобщи днес, че преговаря за продажба на най-голямата медийна група в страната на магнат, близък по президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде агенция Франс прес.
Дата: 22.03.2018

Турският регулатор ще контролира и медиите в интернет

Турският парламент прие закон, съгласно който всички онлайн видео платформи, включително медии, се поставят под мониторинга на турския медиен регулатор (RTUK), предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.
Дата: 23.03.2018

ООН осъжда Турция за чистката, включително сред медиите

160 000 души са арестувани за 18-те месеца на извънредното положение в Турция; 152 000 служители от публичната сфера са уволнени; учители, съдии, адвокати са уволнени; журналисти са арестувани, закривани са медии и са блокирани сайтове.
Дата: 21.03.2018


 

Сподели в
 

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

26.09.2020/17:15

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

25.09.2020/12:00

Според регионалния координатор на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите Павол Салай "наистина е много тъжно, че политик от управляващата партия атакува журналисти, вместо да се фокусира над това да работи за подобряване на ситуацията в България. Това е типична тактика - търсиш си враг, вместо да адресираш и да решиш проблема."

22.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки