Начало
 
 

Ирина Недева: В медиите бушува днес революция

25.03.2018 /15:50 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ирина Недева е работила в БНТ и БНР, от януари 2017 г. оглавява АЕЖ - България

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изготви позиция по отношение на противодействието на феномена „фалшиви новини“. Тази позиция е резултат от консултация с всички 20 национални секции.

Процесът е координиран от Ирина Недева, председател на българската секция на АЕЖ. С решение на Конгреса на АЕЖ от ноември 2017 г. във Вилнюс, Недева е определена за специален представител по тази тема на организацията.

Много е важно да знаем според Ирина Недева, че този феномен съществува и живеем в една променена реалност. Една фалшива новина може да бъде изключително бързо разпространена на базата на възможностите, които предлага интернет.

Това е така, разбира се, но до колко ние самите носим тази отговорност, защото до голяма степен социалните медии разпространяват тези фалшиви новини, а често зад социалните медии стоят съвсем обикновени хора, които не могат да различат фалшивите новини? 

Всъщност това, което се случва с медиите, е наистина революционно. Всеки човек може да бъде медия, всеки в своята социална мрежа, в своя социален балон, със своите връзки произвежда някакъв вид информация, някакъв вид „новини”. Много голяма част от тях обаче почиват върху „чуто”, „казано”, „помислено”.

В информациите които разменяме, има голяма доза полуистини, „факти”, които всъщност не са точно факти. Заключения, които не са направени по истинската логика, по която се аргументира едно или друго твърдение. И когато ние „шерваме” и споделяме всички тези полуказвания, полутвърдения, ние всъщност произвеждаме огромен „шум” в комуникационните канали в комуникационната система.

Феноменът фалшиви новини е насочен да подбива доверието към демократичните институции и, по важното, в демократичните свободи. Много по-малко фалшиви новини се насочват, забележете, към банковата сфера, икономиката или системите за сигурност. Много повече фалшиви новини се произвеждат за политически свободи, които са фундамент на ЕС.

На хоризонта не се вижда създаване на специален орган, на нещо като Министерство на истината, в което някой да казва, кое е вярно и кое невярно и да се правят регистри на медии. А подобни гласове се чуват, включително от представители на български медии, близки до властта, които казват: „Хайде някой оторизиран, някоя независима инстанция, но създадена по някакъв модел, да казва кое е истина и кое не”.

Наистина известно време в европейските бюрократични структури се говореше за създаването на такъв орган, който за се бори с фалшивите новини. Къде е границата между това да се получи някакъв полурепресивен орган и реалната борба с фалшивите новини? 

Реално борба с фалшивите новини не трябва да очакваме от един единствен орган. Бил той на европейско ниво или на ниво национални правителства. Трябва да се противодейства на полуистината и на подменените факти и манипулацията, но това трябва да го правим всички. Хората трябва да осъзнаят, че стават жертва на манипулации.

Хората трябва да си дават сметка, че могат да повлияят, за да спрат разпространението на фалшиви новини, да се усъмнят. За това трябва повишаване на медийната грамотност, инвестиции в хора, а не създаване на алгоритми и изкуствен интелект който да отсява кое е истина и кое лъжа. Това значи и инвестиция в качествена, професионална журналистика.

Това за качествената журналистика е важно поради една причина. От една страна, професионализмът струва скъпо, искат се повече средства, време. От другата страна стои човекът медия, който може да бълва новини от апартамента си, и това няма да му коства абсолютно нищо.  

Безспорно. Има лош баланс, неравностоен баланс на силите. За истината се изискват много повече усилия, ресурс и време. Тя изисква наистина проверка. Докато една лъжа е мигновенна, мълниеносна - разликата обаче е както между фаст фуудс и добрата, здравословна храна, която си приготвял дълго, с любов и отговорност.  (Със съкращения)

Свързани:    Ирина Недева: Размиват се границите на журналистиката

Къде е тънката граница между качествената журналистика и пиара, който доста често наблюдаваме в медийната среда? Потърсихме отговора заедно с колегата от „Хоризонт“ Ирина Недева, която е и председател на Асоциацията на европейските журналисти - България.
Дата: 30.01.2017

Ирина Недева от БНР оглавява АЕЖ - България

Ирина Недева е новият председател на управителния съвет (УС) на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ - България), съобщава организацията.
Дата: 26.01.2017


 

Сподели в
 

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

26.09.2020/17:15

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

25.09.2020/12:00

Според регионалния координатор на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите Павол Салай "наистина е много тъжно, че политик от управляващата партия атакува журналисти, вместо да се фокусира над това да работи за подобряване на ситуацията в България. Това е типична тактика - търсиш си враг, вместо да адресираш и да решиш проблема."

22.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки