Начало
 
 

Пекин концентрира медийната пропаганда

28.03.2018 /13:45 | Автор : Кристофър Бодийн, АП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Китай има много вестници, излизащи на английски език

Китайските държавни медии ще разпространяват повече пропаганда, след като Китайската комунистическа партия (ККП) обяви, че поема пряк контрол върху всички медийни компании и регулатори: от филми и телевизия до книги и радиопрограми.

Стъпката е част от кампания на президента Си Цзинпин за затягане на партийния контрол върху обширни сектори от китайския обществен живот под лозунга за "Единомислие между държавници и граждани”.

Според анализатори директният надзор ще помогне на партията да наложи идеите вътрешнополитически, а също така ще съдейства за подобряване на имиджа й в чужбина.

Съгласно обявения план Радио Китай, Китайското национално радио, Китайската централна телевизия, заедно с международното й крило - Китайската глобална телевизионна мрежа, ще се слеят в нов медиен орган с името "Гласът на Китай" (в превод).

Закриват китайския регулатор СЕМ 

Правителственият регулатор за печатните издания, радиото, филмите и телевизията ще бъде закрит. Неговите отговорности ще бъдат прехвърлени на отдел "Пропаганда" към ЦК на ККП, наред с контрола над филмовата индустрия, включително вноса и износа на филми.

Основните отговорности на новия орган включват "прилагане на партийните пропагандни ръководни линии и политики", посочва Синхуа. Вестникът на комунистическата партия "Глобал таймс" цитира правителствения експерт Фън Юе от Китайската академия на обществените науки, според когото този ход ще "съсредоточи ресурсите и властта за увеличаване на китайското влияние зад граница и ще допринесе за международния имидж на Китай".

Както подсказва името му, новият медиен монолит "Гласът на Китай" изглежда е направен по модела на медии като американската "Гласът на Америка" и руската "Раша тудей", сега известна просто с инициалите Ар Ти (RT).

Си подчерта многократно, че ролята на държавните медии е да бъдат "гърлото и езика" на партията, т.е. изразители на нейните мнения, особено след посещенията през 2016 г. в редакциите на Синхуа и други големи медии. По време на тях той затвърди още повече това послание и заяви, че тези медии трябва да "вземат партията за презиме".

Уеднаквяват се политическите послания

Китай харчи огромни суми, за да увеличи медийното си присъствие зад граница през последните години. Китайската централна телевизия откри телевизионни центрове във Вашингтон и кенийската столица Найроби. Англоезичният вестник "Чайна дейли" плаща, за да бъде предлаган в комплект с престижни американски вестници като "Вашингтон пост".

Но тези усилия се сблъскват с изключително трудното предизвикателство да се конкурират с традиционни световни медии като Си Ен Ен и Би Би Си.

Цао Пейсин, преподавател в катедра "Телевизия" на Китайския университет по комуникации в Пекин, отдавна обучава голяма част от телевизионните звезди в страната. Според него реорганизацията се вписва в тенденция към по-голяма продуктивност и медийно съсредоточаване, но също така ще помогне да се представи и по-уеднаквено политическо послание. „Интегрирането на различните отдели обаче може да не е лесно”, каза Цао.

"Ако системата не може да бъде създадена по модерен, продуктивен и много гъвкав начин, ще е доста трудно толкова много организации да работят в синхрон", кпредвижда Цао Пейсин. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

26.09.2020/17:15

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

25.09.2020/12:00

Според регионалния координатор на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите Павол Салай "наистина е много тъжно, че политик от управляващата партия атакува журналисти, вместо да се фокусира над това да работи за подобряване на ситуацията в България. Това е типична тактика - търсиш си враг, вместо да адресираш и да решиш проблема."

22.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки