Начало
 
 

Мария Касимова: Свободата е като щастието

29.03.2018 /16:51 | Автор : Николета Атанасова | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Касимова - Моасе се привързва само към хора

Мария Касимова - Моасе е журналистка, писателка, експертка по етикет и протокол. Това е кратката ѝ визитка, а когато я попитах как иска да я представя, тя се засмя и отговори:

„Напоследък ми харесва много да ме представят като писач и разказвач на истории. Това обединява и журналистическото ми любопитство, и желанието ми да излизам от журналистическата форма и да разказвам истории, и пътешественическото чувство у мен. Така че писач на истории е добре".

Мария е човек, когото сякаш не можеш да изненадаш с въпрос, защото зад топлите ѝ усмихнати очи има дълбочината и мъдростта на преживяното. В същото време няма и следа от желание да се предпази от въпроси, които биха я наранили или пък не биха ѝ харесали.

Седим и си говорим за живота, пътуванията, любовта, щастието, сбъднатите и несбъднатите мечти, спокойни и добронамерени:

Защо реши да напуснеш България?

Tова решение не беше мое и не беше обмислено. Аз винаги съм била готова да живея някъде другаде. Просто защото обичам да сменям места. Мисля, че като се закотвиш на едно място, губиш от това, което животът може да ти предложи. А и аз съм авантюрист по принцип, харесва ми да сменям, не се привързвам към места и предмети.

Но това, което ме подтикна да напусна България, беше съпругът ми, защото той живя тук с мен 3 години, не можа да свикне и ми каза: „Да оставим тук, Мария, и дупките по улиците, и политическата ситуация и неуредиците, но защо хората са толкова груби, защо не възстават, когато нещо не е наред, защо не си помагат?“

Нямах отговор на тези въпроси и усещах, че той става все по-изнервен, а покрай него и аз и си казах: както той дойде заради мен в България, така сега аз трябва да отида с него, където пожелае той. И така решихме да заминем.

Кога се случи това?

Юни, 2015-а. Ние тръгнахме оттук с една малка кола, две кучета и съвсем малко багаж. Основният ни багаж замина за остров Менорка, където съпругът ми купи къща, в която живеем и до днес. Нашата прехрана сега е през лятото да даваме тази къща под наем и да се грижим за туристите, които идват там.

Къде е този остров? 

Остров Менорка… хм, аз винаги съм била отлична ученичка, но научих за този остров година, преди да се преместя там. Всъщност това е малката сестра на остров Майорка, затова и така се казва – Менорка. В близост до Ибиса и Форментера. Но казват, че на Менорка са най-хубавите плажове. По хубави от тези на Ибиса и Майорка взети заедно.

Много хубаво и интересно място, спокойно, замряло някъде в началото на 90-те години на миналия век. Няма големи търговски вериги, няма мощна глобализация, няма презастрояване. Много различни хора като националност. И като че ли това беше, а и все още е мястото, от което имам нужда.

Може ли да наречем пътуване това, с което се занимаваш сега – курсовете по етикет и протокол, които водиш?  

Да. То започна от в. „Капитал“, където имах своя рубрика, но после по финансови причини тя спря. Заминах за Брюксел и там започнах сериозно обучение по етикет и протокол.

Какво е свобода?  

Свободата е да избереш от какво да зависиш. Свободата е като щастието. Ти докато вървиш към него, се стремиш и го чакаш, и го търсиш, в един момент се оказва, че то е в самото пътуване. (Със съкращения)

Свързани:   Мария Касимова мечтае да е актриса, а става журналистка

Мария Касимова е журналистка и консултант по етикет и протокол - така най-кратко може да представим българката, чиято богата автобиография включва работа в няколко телевизии, вестници и списания.
Дата: 16.08.2017


 

Сподели в
 

Никога не съм предполагала, че ще стана лице на политическо предаване, казва водещата на "Антидот" по Българската свободна телевизия.

28.09.2020/12:00

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки