Начало
 
 

Да си спомним за плевенския журналист Асен Лещов

28.07.2018 /21:41 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Асен Лещов като студент в Бърно, Чехословакия, 1924 г.

Плевенският журналист и влиятелен земеделски деец Асен Георгиев Лещов е роден на 21 ноември 1900 г. в с. Сомовит, Плевенско, и почива през 1976 г. в град Левски.

Лещов обвързва съдбата си с Чехословакия. Той извоюва сам мястото си на кореспондент на най-влиятелния от 20-те и 30-те години на века всекидневник „Лидове новини”.

Започва да пише политически статии и информации, които се публикуват в най-големия чехословашкия ежедневник с главна редакция в Бърно.

Говори често по местното радио и така се издържа, което очевидно не е било лесно, предвид на това, че Лещов освен че подължава изпитите си в Политехническия институт в Бърно, отделно се записва като студент и в Агрономическия факултет.

1 година работи като учител 

В сборника си със статии от чехословашката преса Лещов описва тежката ситуация в която се намира България след 9 юни 1923 г. Убийства, нестабилност и хаос…

Майка му Симеона Енчева пътува с параход по Дунав, като по нейни сметки бебето й трябва да се роди след месец. Настъпват родилни болки и тя слиза от парахода в Сомовит, където се ражда малкият Асен. Оттам след 2 дни е откарана заедно с детето в с. Радиненец, днешното с. Обнова, Плевенско, където детето е записано.

В Плевен Асен Лещов завършва гимназия с отличен успех. След матурата се завръща отново в село Радининец като учител за 1 година в първоначалното училище. През 1922 г. заминава за Чехословакия, където записва “Електротехника” в Бърно.

В най-къс срок полага държавен изпит. Поради финансова невъзможност на бащата, който издържа освен него и другите си 5 деца, които също учат в чужбина, Асен сам поема издръжката си.

Асен Лещов събира и материали, свързани с убийството на д-р Райко Даскалов, в които свидетелства, че чехословашкото правителство е знаело, че се подготвя атентат срещу него.

При пристигането на Даскалов като пълномощен министър в Прага правителството е получило “строго поверителни, тайни информации”, че се подготвя атентат за убийството на Даскалов, защото Даскалов е бил “първият след Стамболийски” и е действал против правителството на Цанков. Същевременно са били взети мерки за охраната на българския министър. Сам става свидетел на атентата срещу Даскалов. Вследствие тежкото нараняване при атентата Даскалов починал..

8 години е политемигрант  

Като сдружен земеделец Лещов се обявява против властта, установена в България през 1923 г., и се поставя на разположение на ръководството на Задграничното представителство на БЗНС в Прага. По личното нареждане на д-р Райко Даскалов към края на юни 1923 г. се завръща в България, за да установи връзка за тайна шифрована кореспонденция.

Малко по-късно е заподозрян и разкрит от властите, но с помощта на приятели успява да избяга нелегално от България и се установява окончателно в Чехословакия. От задграничното представителство на БЗНС е натоварен да събере материали и написва книгата “Зверствата на българската реакция”, която се разпространява на чешки и на френски език.

Политически емигрант е от 1923 г. до 15 февруари 1931 г., когато се завръща в България, за да участва в изборната борба за сваляне на правителството на Андрей Ляпчев.

Асен Лещов работи като главен редактор на в. “Земеделско знаме”, а по-късно и като главен редактор на земеделския ежедневник “Време”. По същото време е кореспондент на чехословашкия ежедневник “Лидове новости”. Той работи за вестника до нахлуването на Германия в Чехословакия, при което всички чужди кореспонденти са уволнени.

Става управител на разсадник  

Завръща се в с. Обнова и става кмет на селото, какъвто е до есента на 1941 г. Работи и като отчетник в Трудово-кооперативното земеделско стопанство в селото. По време на култа към личността на Вълко Червенков от 1951 до есента на 1953 г. е въдворен в град Белене, Плевенско, в Трудово-възпитателно училище.

Завръщайки се в с. Обнова, е назначен за управител на местния декоративен разсадник, където работи до 1968 г., когато подава оставка и се пенсионира.

Превежда от чешки на български език творбите на писателите Карел Чапек “Първа смяна” и “За петте хляба”; на Франтишек Лангер “Деца и кинжал” и на Иван Олбрахт “Никола хайдутин”.

Съпругата му Емилия Карл Пилатова превежда от български на чешки език няколко пиеси на Ст. Л. Костов и от чешки детската книжка от Ондржей Секора “Мравките не се предават”.

Асен Лещов умира на 9 септември 1976 г. в гр. Левски. В “Държавен архив” – Плевен, има регистриран фонд на Асен Лещов и рода му, съдържащ документи от 1899 до 1981 г.

------
*Материалът е подготвен със съдействието на Илиян Цветанов, главен експерт в "Държавен архив" Плевен - бел. авт.


 

Сподели в
 

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

Известният от няколко български медии журналист Петър Бойчев радва приятелите си във Фейсбук - където се подвизава като Петър Вълков - с колоритни разкази за свои житейски и професионални истории. Една от най-четените е озаглавил "Йеменският принц и войната с Румъния".

16.03.2021/09:24

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки