Политика за защита на личните данни

23.07.2018 /12:21 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съюзът на българските журналисти (СБЖ), като администратор на лични данни прие Правилник за мерките и средствата за защита на личните данни, събирани, обработвани, съхранявани и предоставяни от СБЖ.
Правилникът е изготвен в съответствие с разпоредбите на Регламент 2016/679 и Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) и подзаконовите му актове (така, както се променят).


Адрес за контакт с администратора СБЖ - Съюз на българските журналисти: гр. София, 1000 ул. "Граф Игнатиев" 4 E-mail: sbj_bg @ mail.bg
тел.: 02/ 9872808; факс: 02/ 9883047 Интернет страница:https://sbj-bg.eu
Длъжностното лице по защита на данните E-mail: dpo.sbj @ gmail.com


СБЖ събира, обработва и съхранява лични данни, необходими за конкретни, точно определени и законни цели, въз основа на нормативно установени задължения и/или в изпълнението на задачи от обществен интерес и в съответствие с чл. 6, ал. 1 от Регламент 2016/679.
СБЖ поддържа личните данни във вида и формата, които позволяват идентифициране самоличността на физическите лица за срок не по-дълъг от необходимия за изпълнение на целите, за които личните данни се обработват.
Притежателят на личните данни изразява свободно своето съгласие относно обработването на отнасящи се за него лични данни.
Имате право да:
• поискате от нас да ви предоставим достъп до личните данни, които съхраняваме за вас, да проверим тяхната точност или да изискате информацията да бъде актуализирана или коригирана;
• да поискате изтриване, анонимност или блокиране на личната ви информация, която се обработва в нарушение на закона;
• възразявате по легитимни причини за обработката на личната ви информация. При определени обстоятелства може да не успеем да спрем използването на вашата лична информация. Ако случаят е такъв, ще ви уведомим защо.
При подаване на искане за информация трябва да предоставите достатъчно информация за потвърждаване на самоличността ви. Информацията трябва да съдържа най-малко име; единен граждански номер/личен номер на чужденец или друг аналогичен идентификатор; постоянен адрес; адрес за кореспонденция; телефон; електронен адрес за кореспонденция (при
наличие). В случай че не предоставите тези данни или предоставените данни пораждат основателни съмнения за вашата самоличност, СБЖ може да откаже да разгледа депозираното искане за предоставяне на информация.
Служителите на СБЖ обработват лични данни законосъобразно и добросъвестно; използват личните данни, до които имат достъп, съобразно целите, за които се събират и не ги обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели; актуализират регистрите на личните данни (при необходимост); заличават или коригират личните данни, когато се установи,
че са неточни или непропорционални по отношение на целите, за които се обработват; поддържат личните данни във вид, който позволява идентифициране на съответните физически лица за период не по-дълъг от необходимия за целите, за които тези данни се обработват.
За неспазването на разпоредбите на Правилника служителите на СБЖ носят отговорност по Закона за защита на личните данни и Кодекса на труда.


За контакт с Комисията за защита на личните данни:
София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” No 2
Електронна поща: kzld@cpdp.bg
Интернет страница: www.cpdp.bg
Комисията за защита на личните данни е надзорният орган в България и може да предостави допълнителна информация за вашите права и задължения по отношение на вашата лична информация, както и да разгледа всякакви оплаквания, които имате относно обработката на вашата лична информация.


Актуализация на Правилника
Всички промени, които правим в нашия Правилник, се отразяват в тази
Политика и се публикуват на нашата интернет страница.
Дата на тази Политика
Последна актуализация на 1 август 2019 г.

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки