Фотоконкурс на ТИСПОЛ за най-добри снимки и видеоматериали, провеждане на различни инициативи в цялата страна

16.09.2018 /00:18 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Призивът към всички европейски правителства, гражданското общество, неправителствените организации, академичните среди, частния сектор е да се положат максимални усилия за НАСЪРЧАВАНЕ КУЛТУРАТА НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ и ДА СЕ АКТИВИЗИРАТ ВСИЧКИ ДЕЙНОСТИ ЗА ПОВИШАВАНЕ ВНИМАНИЕТО ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА.

В тази връзка СБЖ,  в качеството си на партньор на  ТИСПОЛ, се обръща  с призив към всички, които са съпричастни и имат желание да се включат активно в тази толкова важна инициатива, да вземат участие във фотоконкурса на Европейската мрежа за пътна безопасност. Изискването е да изпратят 3 от своите най-добри фотографии до 19 октомври т.г. на адрес: MOVE-ROAD-SAFTY-DAYS@ec.europe.eu

Отличените снимки ще бъдат представени от Европейската комисия и победителят ще бъде поканен на церемонията за връчване на наградите по пътна безопасност, организирани от ЕК.

Крайният срок е 19 октомври т.г.

  • Всички колеги, представители на всички медии от цялата страна, които са съпричастни и искат чрез личното си участието  да допринесат за ефективното и резултатно протичане  на инициативата „Без жертви на пътя”, в рамките на  Седмицата за пътна безопасност - 16-22 септември -  могат да изпращат  свои  снимки или видеоматериали, както и свои, позиции, мнения, въпроси или препоръки  чрез  социалните мрежи  (ProjectEDWARD –Twitter, Facebook, Instagram и др.)
  • Всички журналистически дружества от страната също биха могли да организират срещи, семинари, конференции, състезания или конкурси по избрани от тях теми, свързани с популяризиране на Европейския ден  без загинали на пътя.
  • Инициативите могат да се провеждат както в самия Ден – 19 септември, така и в рамките на Седмицата за пътна безопасност – 16-22 септември т.г.., тоест до края на Европейската седмица на мобилността/22 септември т.г./,

Инициативите могат да се провеждат съвместно с деца и ученици, с представители на местната общественост,  в сътрудничество с културни и обществени организации и др.

Всеки участник в различните събития, както и инициаторите на такива могат да използват визията на операция EDWARDS, която е публикувана в специалната рубрика на сайта на СБЖ.

НЕКА ПРЕВЪРНЕМ ВСЕКИ ДЕН В EDWARD!

Сподели в
 

По реализацията на операция EDWARD през 2016 г. и 2017 г. от ТИСПОЛ се отчита, че двете издания са имали голям успех в повече от 120 дни по пътна безопасност, организирани в ц

19.09.2018/23:23

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ ЗА ВСИЧКИ ПЪТНИЦИ В ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА! ТОВА ЩЕ СПАСИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ!·

16.09.2018/00:29

НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОГАТО ПРЕСИЧАТЕ УЛИЦАТА: Винаги пресичайте на точно определените места – пешеходните пътеки!          

16.09.2018/00:24

Призивът към всички европейски правителства, гражданското общество, неправителствените организации, академичните среди, частния сектор е да се положат максимални усилия за НАСЪРЧАВАНЕ КУЛТУРАТА НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ и ДА СЕ АКТИВИЗИРАТ ВСИЧКИ ДЕЙНОСТИ ЗА ПОВИШАВАНЕ ВНИМАНИЕТО ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА.

16.09.2018/00:18

За трета  поредна година СБЖ е медиен партньор  и подкрепя инициативата на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция” – ТИСПОЛ /TISPOL/ за   Е

15.09.2018/22:40
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

Решения от заседанието на Общото събрание на СБЖ на 15 май 2021 г.

На 15 май 2021 година, от 10.00 часа в град София, на адрес ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 1 и 3 в сградата на Съюза на българските журналисти, се проведе заседание на редовното Общо събрание на Сдружение „Съюз на българските журналисти”, свикано по реда на чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31 от Устава на Сдружението на Управителния съвет с покана до председателите на журналистическите дружества на Съюза на българските журналисти.

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки