Начало
 
 

В Деня на будителите СБЖ връчи своите годишни награди

02.11.2019 /22:36 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Най-голямото отличие за журналистика "Йосиф Хербст" получи Дамян Обрешков

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

„Тази година Съюзът на българските журналисти отбелязва двоен юбилей – 175-годишнината от излизането на списание “Любословие“ на Константин Фотинов, което през 1844 г. поставя началото на българската журналистика, и 125-годишнината от първия журналистически събор у нас, повдигнал още в далечната 1894 г. остри въпроси по повод опитите на властта да потискат свободното слово – така сложи началото членът на УС на СБЖ и водещ на празничната церемония Ивайло Диманов, който освен майстор на перото е и майстор на стиха. Въпреки болките, които мъчат и сега българската журналистика, има и време за награди. Затова към Ивайло се включи и другият водещ на церемонията - д-р по журналистика Силвия Стоядинова.

Към дошлите на празничната вечер се обърна председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Тя приветства всички с празника на народните будители и им благодари, че са уважили своите колеги, отличени с тазгодишните награди за професионализъм в журналистиката. Изказа пожелание да се виждаме отново по хубави поводи и да дискутираме и обсъждаме проблемите на толкова обичаната, сложна и трудна професия.

„Днешният ден започна за на нас с протест пред парламента по повод нашите законодателни инициативи в подкрепа на правата на журналистите и свободата на медиите – каза Снежана Тодорова. – Искам да уточня, тъй като някои смятат, че сме внесли медиен закон, но няма такова нещо. Ние правим предложения за адекватно медийно законодателство, което да помогне на българските журналисти, а не да ги ограничи. За съжаление три години се сблъскваме с мълчанието на законодателите, но не сме се отказали от своите амбиции и усилия да продължим борбата. Надявам се, че с общи усилия и с вашата солидарност ще успеем.“

След тези сърдечни и пълни с надежда думи на Снежана Тодорова първи получиха наградите „Златно перо“ в категорията „Кореспондент на централна медия в страната“ Цеца Алексова, Нова ТВ в Бургас, и Кети Тренчева, БНР в Благоевград.

С чувство за хумор Кети Тренчева предпочете първо да каже това, което си е наумила, за да си заслужи наградата. Тя успя да вдигне градуса на настроението, споделяйки нещо съвсем прясно, което й се беше случило по време на предизборната кампания в едно село, където правела репортаж. Кети сподели, че за първи път влиза в сградата на СБЖ и останала много впечатлена от нея. „Долу видях своеобразната арка със зазиданата в нея капсула с посланието, което да се отвори през 2115 г. – каза тя. – Помислих си: Божичко, запази тази сграда, много е красива! Но моля те, опази духа на тази сграда – журналистиката. Нека да се прави от живи хора и във 2115 година.

За журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, „Златното перо“ отиде при Георги Линков за активната му гражданска позиция при разследване на кариерите в Белащица в сайта ,,Пловдивски новини“, довело до закриването им, както и екипът на най-дълго издавания у нас регионален вестник - „Росица“, Севлиево.

Тъй като Георги нямаше възможност да получи отличието, то бе връчено на негова колежка. А главната редакторка на севлиевския вестник Минка Минчева пое развълнувана наградата, която връчи членът на УС на СБЖ проф. Георги Калагларски.

„Вълнението ми е много голямо, тъй като след 35 години аз отново съм тук, в тази сграда – каза Минка Минчева. – Вълнувам се,защото трябва да получа  награда за един труд на много хора. На много будители. Вестникът, който от две години и половина ръководя, е създаден през1886 година. Той е първият социалистически вестник, така както сме го чели в „История на българската журналистика“. Тя нарече чест и привилегия, че работи в изданието. Минка Минчева отправи призив да не се допусне регионалната журналистика да бъде убита, защото в страната има истински будители, които искат да работят професионално, а и хора, които се нуждаят от местната журналистика.

Според проф. Калагларски вестникът впечатлява с редакционната си политика, която е задълбочена и пространствена и не прощава никому и най-вече в социалната сфера – здравеопазване, образование и в човешките взаимоотношения, за които толкова рядко се сещаме.

А фоторепортерът от БНР Ани Петрова взе “Златно перо“ в категорията „Фотожурналистика“. Ани е позната и уважавана от всички заради своето майсторство и точен обектив. Зад гърба си тя има несамо фоторепортажи от горещи точки в България, а и фотоизложби, показващи нейното майсторство в портретната фотография. За нея Снежана Тодорова каза, че Ани е винаги на точното място и в точното време и с точното око.

Истински взрив от аплодисменти предизвика появата на чаровната водеща на култовото ток шоу „Нощни птици“ Искра Ангелова, което, за съжаление, свали от ефира на БНТ по неизвестни причини генералният директор на телевизията майка Емил Кошлуков.

„Повече от 10 години популярни български творци гостуваха във вечерното предаване, станало запазена марка за БНТ“ – каза Ивайло Диманов, а грамота в категорията „Специално отличие“ връчи на предаването членът на УС на СБЖ Светла Каменова.

Заедно с Искра Ангелова на сцената беше и бендът на предаването „Нощни птици“ в състав Мишо Шишков, Петко Славов и Владимир Михайлов. Тук ще отворя скоба и ще кажа, че те наистина направиха празника още по-красив и още по-радостен със своите изпълнения на култови парчета от световната и българската поп и рок класика.

„Това предаване няма аналог в българския ефир, защото е най-естетското, смислено и същевременно приятно поднесено предаване“ – каза Светла Каменова.

Поемайки наградата, Искра Ангелова каза, че това е най-високото отличие, което получават, защото екипът е имал нужда от подкрепа, от надежда и някой да признае това, което тихо и скромно са правели.

„Ние никога не сме правили компромис и това важи в огромна степен за музикантите от бенда – каза тя. – В „Нощни птици“ никога не е звучал поп-фолк и чалга и ние не участвахме в подмяната, която се извърши през последните двайсет години – подмяната на културните ценности. Не съм си представяла, че ще се окажем дисиденти, защото каним хора на изкуството и интелектуалци, че изведнъж ще бъдем спрени от цензурата и властта. Винаги съм смятала, че изкуството е над тези неща и съм се опитвала да казвам това, което мисля през изкуството, и съм ценяла и съм се възхищавала изключително на хората на изкуството. Всъщност ние 13 години това правим – показваме на България нейните примери, елит, най-талантливите и най-способните, най-интересни хора.“

Искра Ангелова представи и режисьорката на предаването Милена Гетова, както и първия продуцент и кръстник на „Нощни птици“ Емил Розов. Приятна и вълнуваща изненада беше стихотворението на Стефан Цанев „Разпята събота“, което Искра Ангелова изпълни и взриви залата от аплодисменти. Тя сподели радостта си от това, че имат едни от най-прекрасните зрители и подкрепата на журналистическата гилдия.

След приятната духовна пауза и насладата от изпълненията на бенда и Искра раздаването на награди продължи с връчването на престижното „Златно перо“ на едно от големите пера в професията Копринка Червенкова, главен редактор на в. „К“, която бе удостоена с нея в категорията „Награда за печат“.

„Голяма чест е за мен, че мога да връча наградата на Копринка Червенкова, защото това е една журналистка, която не се нуждае от представяне, заради своя принос към българската култура“ – каза Снежана Тодорова.

„Благодаря на колегията, че все пак сме забелязани. Продължавам да се идентифицирам с вестника, в който съм работила от 1975 г. – каза Копринка Червенкова. – По някаква ирония тази награда идва в момент, в който от 1 януари вестникът спира да излиза. И ако тук се награждават едни будители, то вече е ясно,че има други, нови будители. Сутринта едно лице, което аз отдавна не мога да наричам колега (Георги Коритаров – бел. авт.) обяви новите будители. Той каза, че един от тях е министър-председателят Борисов. И оттук-нататък мисля, че за нас няма място и трябва да си отидем. Така че всъщност тази награда увенчава края на едно дълго 62-годишно присъствие на в. „Култура“ на нашата културна територия, но вече му е дошъл краят.“

В категорията „Радиожурналистика“ „Златно перо“ получи Лалка Радкова, Радио Благоевград.

Със същото отличие беше награден, но за съжаление посмъртно, известният водещ в „Артефир“, програма ,,Христо Ботев“ на БНР, Александър Михайлов. Да получат „Златно перо“ бяха дошли неговите родители – големият български артист Васил Михайлов и съпругата му, а синът на журналиста Васил Михайлов-младши пое отличието на своя баща. Според Снежана Тодорова никак не си се иска да повярваме, че Александър Михайлов вече не е сред нас, защото неговото присъствие е много осезаемо. Малко преди церемонията в СБЖ програма „Христо Ботев“ също присъди на Александър Михайлов своята награда „Будилник“. Снежана Тодорова припомни, че журналистът е бил винаги съпричастен в битките за свободата на словото и истинската журналистика.

Развълнуван до сълзи, Васил Михайлов-младши благодари за наградата и каза, че е сигурен, че баща му би се радвал много, ако беше сред нас. Той каза, че се е развълнувал много от изпълнението на бенда „Нощни птици“, който е изпълнил любимата песен на баща му.

През последните няколко години излъчваното по БНТ предаване „България открай докрай“ с водещ Йордан Димитров събира хиляди зрители пред екрана. Но за неговия успех също допринася, и то немалко неговият оператор Миглена Гайдарова, която съвсем заслужено бе удостоена със „Златно перо“ в категорията „Графичен дизайн и операторско майсторство“. Тя го получи от члена на УС на СБЖ Валери Тодоров, който заяви, че изключително цени предаването, което носи всички черти на истинската журналистика.

Според Миглена Гайдарова, която повече снима и по-малко говори, е чест и отговорност отличието, което й е присъдено от най-старата творческа организация, което утвърждава и осмисля усилията й да бъде вярна на истината и важните каузи в обществото. „Да работиш в БНТ за мен е кауза – каза Миглена Гайдарова. – Вече от три години съм оператор в „България открай докрай“ и заедно с колегата ми Йордан Димитров се стараем да показваме, че има смисъл и надежда. Работата ми на терен за новините в „По света и у нас“ ми дава възможност да усещам пулса на деня. Живеем в трудни дни, в които трябва да отделяме истината от неистината, и нямам намерение да спирам да го правя, защото това е най-важната част от работата на всеки уважаваща себе си журналист.“

В категорията „Телевизионна журналистика“ „Златното перо“ отиде при предаването на бТВ ,,Непознатите“, което навърши 10 години. Наградата на режисьора Ема Константинова връчи Емил Розов, член на УС на СБЖ. Оказа се, че както много зрители, така и той има слабост към култовото предаване. А на това отгоре е имал и късмет да работи с неговия продуцент и автор Георги Тошев.

Тази година се оказва, че категорията „Книги“ е най-многолюдната и в нея номинациите са най-много. Ивайло Диманов, председател на Комисията по професионално-творческите въпроси, сподели на шега, че са си „взели неплатен отпуск, да изчетат Паисиевия труд на номинираните автори, пред който Енциклопедия „Британика“ е тънка рекламна брошура“. За първи път УС на СБЖ реши да присъди три награди, защото всички номинации тази година са за отличие.

„Златно перо“ получи топ перото в публицистиката Велислава Дърева за нейната книга „Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите адови“. Отличието журналистката получи от Снежана Тодорова, която подчерта,че книгата е написана така, както само Велислава го може.

„Днес на протеста бяхме по-малко, отколкото сме сега тук, в тази зала – каза Велислава Дърева. – Или залата трябва да бъде разширена, или площадът да бъде намален. Протестът беше много важен. И тъй като тук сме само журналисти, искам да поправя една неточност, която се върти след 10 ноември. Празникът на народните будители не е възстановен от Великото народно събрание. Празникът беше възстановен през 1981 г. в Пловдив от журналистите в пловдивския младежки вестник „Комсомолска искра“. Тогава решихме да възстановим Деня на народните будители и поканихме състава за ортодоксално песнопение “Йоан Кукузел“ с диригент един млад архимандрит – бъдещият патриарх Неофит. Направихме страховит концерт, след което бяхме извикани в Окръжния комитет на партията,за да ни попитат какви са „тези козели“, които сме поканили. Така че, моля ви, запомнете този исторически момент – 1 ноември 1981 година. В. „Комсомолска искра“ – един малък вестник, който направи нещо изключително важно и голямо.“

Велислава Дърева сподели, че до този момент книгата й не е представяна в клуб „Журналист“ и като компенсация дари три екземпляра за библиотеката на СБЖ.

Второто отличие получи Ирина Александрова за книгата си „Данаил Крапчев – първопроходецът”. Според Снежана Тодорова тази книга е успяла да запълни една празнина в историята на българската журналистика и се приема като извинение към паметта на Данаил Крапчев, издателя на българския „Таймс“.

Изданието „Информационен домейн” на Руси Маринов също беше отличено със „Златно перо“.

В категория за българска медия извън България „Златно перо“ получи вестникът на българите в Испания „Нова дума”.

Журналистът от БТА Георги Монев, навършил неотдавна 90 години, получи специалната награда, която му бе връчена от члена на УС на СБЖ Борислав Костурков. Той обяви Георги Монев за природен феномен, защото макар и на почтена възраст и с крехка физика, допреди две години е изкачвал Витоша пеша. Заради своята дългогодишна работа като журналист беше определен като ветеран на писаното слово.

За журналистически електронен сайт „Златно перо“ получиха ,,Барикада”,,Обаче“ и сайтът на Радио Шумен.

Николай Драганов от сайта „Барикада“ получи престижното отличие. Едва ли някой от екипа е работил за някаква награда, каза Драганов, защото най-голямата е доверието на читателите, както и запазването в днешно време достойнството и самоуважението, което никак не е лесно. „Едва ли съм аз единственият, който тази вечер усеща една тъжна нотка в цялата тази церемония – каза Николай Драганов. – Наградено беше предаване, свалено от ефир, вестник, който си отива, журналист, който ни напусна, и като че ли времената не са много добри за нас. Това са времена, в които водещите ни политици гледат на журналистите като на обслужващ персонал, натикали са ни в ъгъла. А и за нашия сайт в момента никак не е леко. Създаден преди три години, може би се намира в най-тежкия си период. Имахме щастието и възможността за около за две години и половина да съществуваме благодарение на полски издател свободно и независимо, но от известно време е възпрепятстван да ни помага и ние бяхме изправени пред много тежки решения. Едното беше да почукаме на вратите на известни олигарси, медийни магнати, които най-вероятно щяха да отворят вратите си, тъй като нашето издание е единствено в своята ниша, но отказахме да направим това. Другият вариант беше да се откажем, да спасим архива и да се разотидем, но не го направихме. И третият е да се опитаме да се борим. Малко издание сме и работим онлайн, така че, за разлика от телевизия или вестник, се оказва възможно да се обърнем към своите читатели за помощ. Това и направихме. Постигнахме неочакван за мен успех. Успяхме да убедим известен брой хора, че има смисъл да си плащат за месечно съдържание със скромни месечни дарения, които да помогнат за съществуването на една такава изцяло независима медия. Разбира се имаме още много работа в тази посока.“

За сайта „Обаче“ наградата получи Валери Тодоров, който е автор в изданието. Той заяви, че „Обаче“ се прави изключително безплатно и пише за култура, медии и международна политика.

А наградата за сайта на Радио Шумен получи директорът на медията АнгелТрайков.

Грамота за млад журналист до 35 г. получиха Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR и Филипа Иванова, водеща на „По света и у нас”. Поради отсъствие от България на Цицелков наградата му получи негова колежка. Тя прочете обръщение от Благой,в което той благодари на СБЖ за престижното отличие. Журналистиката, пише той, е негово призвание и начин да казва истината, професия и съдба.

Чаровната водеща на новините в БНТ Филипа Иванова беше искрено развълнувана от високото отличие, с което СБЖ оцени нейната работа като журналист. „Да си призная, за мен това е признание, но и голяма чест – каза Филипа Иванова. – Смятам,че 10-годишната ми практика в БНТ е добра основа за всичко, което предстои.. Благодаря на всички, които ми повярваха и помогнаха да реализирам потенциала си през годините в Националната телевизия и ме накараха да повярвам, че има смисъл да работим обективно и безпристрастно в името на обществения интерес.“

В тазгодишното издание на годишните награди на СБЖ БНТ присъства осезателно вероятно не само благодарение на добрите журналисти, които работят в телевизията майка, а и защото с нейния 60-годишен юбилей тя е най-добрата ковачница за кадри. В категорията „Специални награди“ грамота получи ,,Лека нощ, деца!“ (Сънчо) – легендарно предаване, възпитавало и забавлявало поколения български деца цели 60 години, а за цялостно творчество БНТ във връзка с 60-годишния юбилей.

С грамота бе удостоен Георги Найденов за книгата си „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието” и за големия мупринос в изграждане на паметна плоча на военния кореспондент.

Всички с нетърпение очакваха кой тази година ще си тръгне с най-високото отличие на СБЖ „Йосиф Хербст“. Ивайло Диманов припомни думите на Хербст – „Никому в угода, на никого напук.“ И сякаш няма нищо по-естествено от това статуетката да получи доайенът на българската журналистика Дамян Обрешков, който въпреки своите 90 лета все още е активен автор в различни медии. Силвия Стоядинова припомни кой е Дамян Обрешков и че мнозина го наричат Учителя, други – „Живата история на съвременната българска журналистика или маестрото на родното вестникарство“, а за повечето от гилдията той е просто бай Дамян.

„Свободата на словото я няма никъде – признава 90-годишният Обрешков. – Свобода на словото може да има само в главата на журналиста и тогава се получава истинска журналистика. Човек може сам да си създаде свобода на словото. Запомнете го това.“ В залата настъпи весело оживление, когато водещата направи лапсус и каза,че Дамян Обрешков е на 19 години. Мнозина подхвърлиха, че той трябва да почерпи, а други пък казваха, че това е знак как се усеща бай Дамян.

Статуетката бе връчена на Дамян Обрешков от председателя на СБЖ Снежана Тодорова. „Дамян Обрешков е човек, на когото много добре подхожда нашата голяма награда, изработена от скулптора Иван Продев, представляваща трънен венец, който се превръща в лавров, и си мисля, че вие сте го преживяли – каза Снежана Тодорова . – Много ми се иска този символ на професията да бъде при вас дълги години и да ви вдъхновява за нови подвизи и нови творчески успехи. Позволявам си да кажа това, защото наскоро в разговор г-н Обрешков ми сподели своите нови идеи и мисли за журналистиката и журналистическия съюз. На многая лета уважаеми, любими г-н Обрешков!“ А художникът Ромео Смилянов дари журналиста със своя картина.

С емоционални слова се обърна към всички бай Дамян. Той припомни за своя нелек път в журналистиката и перипетиите, с които се е сблъсквал. Затова, че единственият, който е уволняван от политбюро за това, че си е позволил да пусне скандалното журналистическо разследване на Георги Тамбуев. „Зная и меда, и жилото на българската журналистика – каза Дамян Обрешков. – Имал съм и хубави неща. Бях летописец на българската индустриализация.“ И днес той продължава да е в крак с проблемите в страната. Най-много обаче го боли заради демографския срив, който заплашва след няколко години българското население да се стопи съвсем. Той призова младите колеги да пишат на тази тема и да са единни. В края на своето вълнуващо слово доайенът на българската журналистика припомни възгласът на българските хъшове: „Да живей България!“

На всички наградени колеги от екипа на сайта на СБЖ:

ЧЕСТИТО!

А ето и кои бяха отличени с

ГОДИШНИ  НАГРАДИ  НА  СБЖ  2018/2019 г.

Награда ,,Йосиф Хербст“ за цялостен принос към българската журналистика

Дамян Обрешков – журналист, публицист, писател, дългогодишен главен редактор на вестниците ,,Учителско дело“, ,,Труд“ и ,,Поглед“

Награда за радиожурналистика

1. Александър Михайлов, водещ в „Артефир“, програма ,,Христо Ботев“ на БНР (посмъртно)

2. Лалка Радкова – Радио Благоевград

Награда за телевизионна журналистика

,,Непознатите“ – 10-годишно предаване на бТВ

Награда за печат

Копринка Червенкова, главен редактор на в. „К“

Награда за фотожурналистика

Ани Петрова

Награда за графичен дизайн и операторско майсторство

Миглена Гайдарова, оператор от БНТ за „България открай до край”

Награда за българска медия извън България

Вестник „Нова дума” на българите в Испания

 Награда за книга

1. Велислава Дърева – „Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите адови“

2. Ирина Александрова – „Данаил Крапчев – първопроходецът”

3. Руси Маринов – „Информационен домейн”

Награда за кореспондент на централна медия в страната

1. Цеца Алексова, кореспондент на Нова ТВ в Бургас

2. Кети Тренчева, кореспондент на БНР в Благоевград

Награда за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес

1. Вестник „Росица“,  гр. Севлиево

2. Георги Линков – за активна гражданска позиция при разследването на кариерите в Белащица в сайта ,,Пловдивски новини“, довело до закриването им

Награда за журналистически електронен сайт

1. ,,Барикада”

2. ,,Обаче“

3. Сайтът на Радио Шумен

Награда за млад журналист до 35 г.

1. Филипа Иванова, водеща на „По света и у нас”

2. Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

1. Георги Монев от БТА във връзка с неговата 90-годишнина

2. Георги Найденов за книгата „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието” и за приноса му в изграждане на паметна плоча на военния кореспондент

3. ,,Лека нощ, деца!“ (Сънчо) – легендарно предаване на БНТ, възпитавало и забавлявало поколения български деца цели 60 години

4. „Нощни птици” – предаване на БНТ

5. Награда за цялостно творчество на БНТ във връзка с 60-годишния юбилей

 

Снимки Мари Къналян и Къдринка Къдринова

      

     

Сподели в
 

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020/13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020/17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020/17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020/16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020/17:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки