Елена Йончева за обвинението срещу нея: Политическо е, искат да ме спрат и уплашат

04.12.2019 /22:09 | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Елена Йончева

"Тaкa ce дeйcтвa c журнaлиcтитe в Бългaрия. Нaмирaт ce инcтрумeнти дa бъдeм cплaшeни и oпoзoрeни. Тaкa ce прaви в Бългaрия, зa cъжaлeниe", зaяви Йoнчeвa в предаването "Честно казано с Люба Кулезич".

''Европейският парламент обикновено се доверя на местните власти. Той не прави разследване, за съжаление. Аз ще представя фактите в комисията. Практика е Европейският парламент да се доверя на националните институции. Разбира се, те ще бъдат уведоомени, но не трябва да забравяме, че има депутати от различни групи. Във всеки парламент решение взима мнозинството.'

Това заяви за предаването '''Честно казано с Люба Кулезич'' евродепутатката от БСП, известната журналистка Елена Йончева, съобщава fakti.bg. Интервюто с Йончева бе по повод повдигнатото ѝ обвинение от българската прокуратура за ''пране'' на пари, последвано и от писмо на същата прокуратура до Европейския парламент, касаещо нейния имунитет.

''Преди два дни се запознах с писмото на прокуратурата до Европейския парламент. Там се казва, че съм знаела или съм предполагала, че средствата, които съм ползва за моята професионална дейност, са с неясен произход. Това е обвинението, това за прокуратурата е пране на пари. Доказателствата им са гласови данни, тоест свидетелски показания, че аз съм знаела или предполага, че средствата, които съм ползвала за моята професионални действия, са с неясен произход. Става дума за 2012, 2013 г., когато КТБ получаваше редица награди. Банка, която се контролираше от съответни контролни органи в България'', заяви още Йончева.

Запитана, относно възможността обвиненията срещу нея да са на политическа основа, тя отговори така: ''Аз нямам никакво съмнение. Ще се разбере, че искането е политическо мотивирано. С цел да бъда спряна и уплашена. Така се действа с журналистите в България. Намират се инструменти да бъдем сплашени и опозорени. Така се прави в България, за съжаление.''

Говорила ли е тя с колегите си от Европейския парламент за своя казус? ''Да, направих сондажи. Но сме на начален етап. Тепърва трябва да се види дали тези документи от страна на българската прокуратура са окомплектовани, след това ще бъда изслушана в комисия. Опитът показва, че поисканите имунитети в Европейския парламент, се свалят. Европейският парламент не разследва, няма такива правомощия и функции'', добави евродепутатът на БСП.

Водещата Кулезич поиска мнението на Йончева за изслушването Иван Гешев и Сотир Цацаров в Европейския парламент, като евродепутатката отговори по следния начин: ''Това изслушване бе организирано от г-н Радев, който е и заместник-председател на Комисията за правата на човека, правосъдие и вътрешен ред (бел. ред. Емил Радев, евродепутат на ГЕРБ). Имаше голям интерес. Имаше евродепутати, които бяха доста остри в своите въпроси. Беше широко отразено и от някои българси медии. Oт някои обективни, от други не''.

На критиката на Корнелия Нинова по неин адрес, че не е достатъчна активна в Европейския парламента по темата ''Корупция в България, Йончева отговори така: ''Лично съм направила това, което е възможно. Използвам инструментите, които имам като евродепутат. Имах много конкретно изказване в комисията ''ЛИБЕ'' във връзка с доклада за мониторинга над България. Битката с корупцията трябва да се води от цялата партия, от всички опозиционни партии.

''Аз нямам смелостта да посъветвам, който и да е колега от българския парламент, да започне борба срещу корупцията. Такива неща мафията не прощава. Мисля, че най-добрата защита може да окаже новият главен прокурор г-н Гешев. Да даде гласност, докъде са стигнали сигналите, които сме внесли в прокуратурата'', коментира още тя.

Сподели в
 

„Корупция и лобизъм убиват българския бизнес” – с тези думи започва писмо на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000″, адресирано до президента Румен Радев, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до председателите на ВАС и ВКС, и до главния прокурор.

20.01.2020/11:24

В Съвета за електронни медии (СЕМ) започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио (БНР), който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати.

20.01.2020/09:27

Ролята на медиите е доста голяма в борбата с престъпността. Нейна основна задача е да накара обществото да не се страхува, да му помогнат да излезе от паническия страх, да се създадат онези адекватни отношения, които да помогнат против тази престъпност. Това каза шефът на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов в предаването „Беновска пита" на „Канал 3".

19.01.2020/19:33

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

19.01.2020/19:24

В БНР се изразявали различни мнения. Няма сериозен проблем с плурализма в националното радио. Това показва мониторингът над радиото, разгледан във временната анкетна парламентарна комисията за БНР. Становището бе споделено и от председателя на комисията Тома Биков.

17.01.2020/19:01

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки