Начало
 
 

Изложба е посветена на художника на Плевенската панорама

12.12.2019 /18:23 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През август т.г. бе реставрирано платното чрез мащабна дарителска акция

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Изложбата е част от събитията, посветени на 142-ата годишнина от освобождението на града. Големият руски художник бе основен автор и ръководител на художественото изпълнение на панорамата.

Изложбата представя фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Овечкин, предоставени от фонда на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Експозицията е подредена и по случай 10 декември - Ден на освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото освобождение.

В изложбата 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин” посетителите имат възможност да видят общо 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на самия Овечкин, като освен ескизи и етюди от панорамата са показани и етюди и портрети от Диорамата „Въстанието на казаците бедняци в Сечта през 1768 г.“ и от други диорами, рисувани от Овечкин.

Представени са и оригинални палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, парче от лененото платно, преди да се грундира, албуми със скици на Овечкин и други от фонда на Регионалния военноисторически музей в Плевен. Така на практика всеки изкушен от живописта може да стане свидетел на част от процеса по създаването на шедьовъра на баталната живопис в Плевенската панорама.

Андрей Романов разказа спомени  

Откриването бе уважено от заместник-областният управител Татяна Божинова, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, бившите кметове Андрей Романов и Румен Петков, делегации от побратимените на Плевен градове – Ростов на Дон, Плоцк и Браила от съседна Румъния.

Допълнителна тържественост на събитието внесоха и изпълненията на Общинския хор „Гена Димитрова“. Изложбата, която ще остане в Плевен в рамките на месец, бе открита от настоящия кмет Георг Спартански.

Княз Никита Лобанов - Ростовски, гост на откриването на изложбата, направи поредното свое дарение на Панорамата от старинни литографии, с което комплектова своето предишно голямо дарение на Регионалния военноисторически музей от ценни литографии от 19-и век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877 - 1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България. Скулпторът Иван Атанасов дари на панорамата изработения от него бюст на Овечкин. 

Интересни спомени за срещите с художника и удостояването му със званието "Почетен гражданин на Плевен" разказа бившият кмет на града по време на строителството на паметника Андрей Романов.

На 29 август 1977 г. се полага първата четка върху панорамното платно. То е изтъкано от лен, дълго е 115 м, широко 15 м и пристига в Плевен в специална метална капсула В резултат на денонощна работа, само за 101 дни упорит труд /от 29 август до 7 декември/ художниците са готови.

В екипа на Овечкин са освен 11 руски художници и плевенските живописци Христо Бояджиев и Дионисий Дончев. Панорама „Плевенска епопея” е открита на 10 декември 1977 г., в деня на честването на 100-годишнината на освобождението на Плевен.


 

Сподели в
 

Заглавието на този филм на режисьора Ален Рене по сценарий на Марьорит Дюрас е може би най-човешкото и точно определение, което споделя чувствата на милиони по света към японския град. Дори и на тези, които никога не са стъпвали там. А днес се навършват 75 години от онзи зловещ акт, който все още не можем да вярваме, че е извършен от разумни хора, колкото и диво да са желаели някакво отмъщение. На 6 август в 8,15 ч. сутринта американският пилот Пол Тибетс пуска над града първата атомна бомба с кодово име „Малчугана“.

06.08.2020/13:33

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково получи ценно дарение от научна и художествена литература, издадена в края на XIX и началото на ХХ в.

06.08.2020/13:32

Началната учителка и предишна журналистка Десислава Стаменова застава начело на основно училище „Драган Манчов“ в Пловдив.

06.08.2020/13:31

От сп.“Франс Футбол” вече обявиха, че няма да има анкета, която да определи носителя на “Златната топка” за 2020 г., но въпреки това списанието ще организира друго допитване до членовете на журито.

05.08.2020/16:53

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки