Начало
 
 

Изложба е посветена на художника на Плевенската панорама

12.12.2019 /18:23 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През август т.г. бе реставрирано платното чрез мащабна дарителска акция

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Изложбата е част от събитията, посветени на 142-ата годишнина от освобождението на града. Големият руски художник бе основен автор и ръководител на художественото изпълнение на панорамата.

Изложбата представя фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Овечкин, предоставени от фонда на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Експозицията е подредена и по случай 10 декември - Ден на освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото освобождение.

В изложбата 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин” посетителите имат възможност да видят общо 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на самия Овечкин, като освен ескизи и етюди от панорамата са показани и етюди и портрети от Диорамата „Въстанието на казаците бедняци в Сечта през 1768 г.“ и от други диорами, рисувани от Овечкин.

Представени са и оригинални палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, парче от лененото платно, преди да се грундира, албуми със скици на Овечкин и други от фонда на Регионалния военноисторически музей в Плевен. Така на практика всеки изкушен от живописта може да стане свидетел на част от процеса по създаването на шедьовъра на баталната живопис в Плевенската панорама.

Андрей Романов разказа спомени  

Откриването бе уважено от заместник-областният управител Татяна Божинова, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, бившите кметове Андрей Романов и Румен Петков, делегации от побратимените на Плевен градове – Ростов на Дон, Плоцк и Браила от съседна Румъния.

Допълнителна тържественост на събитието внесоха и изпълненията на Общинския хор „Гена Димитрова“. Изложбата, която ще остане в Плевен в рамките на месец, бе открита от настоящия кмет Георг Спартански.

Княз Никита Лобанов - Ростовски, гост на откриването на изложбата, направи поредното свое дарение на Панорамата от старинни литографии, с което комплектова своето предишно голямо дарение на Регионалния военноисторически музей от ценни литографии от 19-и век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877 - 1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България. Скулпторът Иван Атанасов дари на панорамата изработения от него бюст на Овечкин. 

Интересни спомени за срещите с художника и удостояването му със званието "Почетен гражданин на Плевен" разказа бившият кмет на града по време на строителството на паметника Андрей Романов.

На 29 август 1977 г. се полага първата четка върху панорамното платно. То е изтъкано от лен, дълго е 115 м, широко 15 м и пристига в Плевен в специална метална капсула В резултат на денонощна работа, само за 101 дни упорит труд /от 29 август до 7 декември/ художниците са готови.

В екипа на Овечкин са освен 11 руски художници и плевенските живописци Христо Бояджиев и Дионисий Дончев. Панорама „Плевенска епопея” е открита на 10 декември 1977 г., в деня на честването на 100-годишнината на освобождението на Плевен.


 

Сподели в
 

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

Първото събитие по повод наближаването на Китайската Лунна Нова година – Годината на Металния плъх, е концертът, който ще се състои на 15 януари т.г. в столичната зала „България”. Той е организиран от посолството на КНР у нас със съдействието на Столична община и министерството на културата.

09.01.2020/16:16

На 9 януари от 18:00 часа в галерия „Дебют“ в София се открива първата самостоятелна изложба на Ивайло Стоименов със заглавие „Медитация върху обект чрез фотография и композиция“.

09.01.2020/12:00

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки