Начало
 
 

Как отговори El Periódico на „медиите на Борисов”

23.02.2020 /20:18 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Барикада Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Луис Маури (вдясно) от El Periódico говори по испанската телевизия Sexta през 2017 г. по повод тогавашни обвинения към вестника във връзки с испанското и американското разузнаване

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

Базираният в Каталуня, но с общоиспанско покритие вестник El Periódico, който на 21 февруари излезе с пет публикации относно започнатото от каталунската полиция и испанската антикорупционна прокуратура разследване за пране на пари срещу премиера на България Бойко Борисов, даде своя подигравателен отговор на тенденциозните твърдения за него, тиражирани у нас от лоялни към правителството медии, включително и от БНТ. Впрочем, именно по БНТ дори външната министърка Екатерина Захариева си позволи да повтаря непроверени твърдения на услужливи тукашни медии, уронващи престижа на авторитетния испански вестник с недоказани подмятанияза за „руска следа” в публикациите му.

Отговорът от Испания дойде с коментара „Повей от България” на известния журналист и зам.-главен редактор на в. El Periódico от 2017 г. насам Луис Маури.

Ето малко полезна информация за съчинителите на конспиративни теории у нас, преди да обявят Маури за главен руски разведчик в иберийското кралство. Той е роден през 1959 г. в Барселона и се утвържава в журналистиката първо като репортер на най-големия испански вестник El Pais, а по-късно работи и като редактор във вече спрелите да излизат El Correo Catalán и El Noticiero Universal. В El Periódico се проявява като много добър разследващ журналист.

През 2017 г. е назначен от тогавашното ръководство на El Periódico за зам.-главен редактор на изданието заедно с друга негова колежка от вестника, издигната също на такава позиция - родената през 1976 г. в Барселона Олга Грау.

Тук спираме за момент, за да могат нашенските  конспиратолози да си поемат щастливо дъх - да, да, представяте ли си, красивата млада жена се казва Олга!!! Хайде сега се хвърлете бързо да издирите родословното й дърво - сред фамилията й няма начин да не изскочи ако не руски роднина, то поне някой почитател на Пушкин и „Евгений Онегин”, или най-малкото на Чайковски, нали... Иначе тази хубава Олга е завършила Cuny Graduate School of Journalism в Ню Йорк, ама то е сигурно само за отклоняване на вниманието, за прикритие...

Е, няма как, сега идва ред на студения душ. Тази благодатна Олга напуска El Periódico миналата година, когато вестникът преминава от притежавалата го дотогава медийна група Zeta към дрруга голяма медийна империя - Prensa Ibérica. Новите собственици обявяват, че ще назначат и нов главен редактор, по възможност жена. И всички очакват, че това ще е експертката в икономческата журналистника Олга Грау. Но оглавяваната от медийния магнат Франсиско Хавиер Мой де Мигел Prensa Ibérica предпочита да покани ръководителка отвън - натрупалата опит в конкурентния вестник La Vanguardia и в агенция Europa Press настояща главна редакторка на El Periódico Ана Кристето Масанеда. Затова Олга Грау си тръгва обидено и става PR на голяма банка. Като единствен зам.-главен редактор остава Луис Маури, който продължава да е такъв и днес.

А сега повишено внимание, моля! В своя коментар, чийто пълен превод следва по-надолу, Луис Маури сравнява по абсурдност ненаучната фантастика откъм България с друго обвинение, отправено към El Periódico от каталунските сепаратистки среди през септември 2017 г., след жестокия джихадистки атентат в Барселона. Тогава вестникът известява за съществуването на изпратено още преди месеци от американското ЦРУ предупреждение, че има риск от осъществяване на такъв атентат тъкмо в Барселона - но мерки от каталунските власти не са били взети. Изданието незабавно е атакувано от просепаратисткото правителство и подчинената му полиция, че щом разполага с такава информация, значи е свързано със спецслужбите и в Мадрид, и във Вашингтон. Лично Луис Маури отвръща на нападките по телевизии и радиа, възмутено определяйки ги като посегателство над свободата на медиите.

Интересно, само нивото на интелигентност на домораслите ни конспиратолози ли е причина да не са информирани за тези подробности и да лансират „руска връзка” точно в издание като El Periódico, или просто бързат да създадат шумова завеса, за да не възникнат подорзения за интереси на друга свръхсила, силно дразнеща се от една тръба?

Но да оставим конспиратолозите от всички оттенъци да се лутат на воля из лабиринтите си и да видим едно към едно коментара на Луис Маури, за който го вдъхнови обслужващата правителството медийна кохорта у нас. Ето:

 

Повей от България

 

Луис Маури

Историята има много лица, но оригиналността не е сред тях. Знаем го от доста векове насам. Разбира се, че го знаем, прекалено добре. Историята се повтаря неуморно. По-точно казано - уморяващо. Каквото и да казват новите технократи, всичко вече е измислено.

Журналистиката не е чужда на тази аксиома. Преди две години и половина по повод публикацията, че разузнаването на САЩ е предупредило за риск от предстоящ джихадистки атентат в Барселона, сепаратисткият блок  (който точно в онзи момент поемаше по финалната права към провала на своя курс за едностранно обявяване на независимост) и неговите многобройни случайни сателити обвиниха El Periódico, че е на заплата към испанското разузнаване. Днес глашатаите на българския министър-председател Бойко Борисов, разследван от каталунската полиция и  антикорупционната прокуратура за предполагаема мрежа за пране на пари в Барселона, за което съобщи нашият всекидневник, обвиняват El Periódico, че пише под диктовката на руския шпионаж.

Кой дава повече?

Преди две години и половина с неописуема ярост ни атакуваха радиото и телевизията на каталунското правителство, както и безброй изданийца, захранени с парите на данъкоплатците, част от обичайната дигитална глутница. Днес със същия плам ни бичува българската телевизия. Медиите на Борисов твърдят, че El Periódico е агент на сепаратизма в Каталуня и го поставят в центъра на заговор, дирижиран и финансиран от Русия, за да бъде свален българският премиер. Кой дава повече?

На историята й липсва всякаква оригиналност. В тоталитарните общества свободната информация е смазана. В демократичните, особено ако през тях е пуснато електричеството на национализма, властта се старае да реагира на жалби за корупция, пазейки достойнството на нацията. Узурпирайки го. Отдавна ни е познато всичко това. Само трябва да се надникне в книгите и старите вестници. Пужол и Каталунската банка. (Жорди Пужол е емблематичен каталунски политик, многократен премиер на автономната област, отлично сътрудничил си с централната власт в Мадрид, но по негово време Каталунската банка стига до фалит, а по-късно са му повдигнати и обвинения за мащабна корупция - б.пр.)  Мас и 3%. (Артур Мас, който бе каталунски премиер от 2010 до 2016 г., е разследван за злоупотреби при възлагане на обществени поръчки с прибиране на 3% комисионни - б. пр.) Испанската социалистическа работническа партия и скандалът „Филеса” (ИСРП е уличена в незаконно финансиране на изборната си кампания през 1989 г. - б.пр.) Народната партия и най-голямото корупционно тресавище в Испания. (НП стана пословична с многобройни шумни дела за корупция на най-високо ниво, заради което през 2018 г. от власт падна и премиерът Мариано Рахой - б.пр.) А сега идва и повей от България.

Свързани:

Що за вестник е El Periódico, известил за разследването срещу Бойко Борисов в Испания?

Дата: 21.02.2020

Сподели в
 

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020/08:20

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020/20:41

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020/14:48

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020/09:22

В навечерието на 75-годишнината от победата над фашизма е хубаво да си спомним за Втората световна война, както се казва, от първо лице. Специално за сайта на СБЖ правнукът на големия възрожденец и учен Марин Дринов, първия председател на Българското книжовно дружество, предтеча на БАН, - д-р Владимир Сафронов-Дринов предостави фрагмент от спомените на своя баща (внук на Марин Дринов) Александър Дринов, участник от началото до самия край на войната в най-голямата и кървава месомелачка на ХХ век.

03.05.2020/21:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки