Начало
 
 

Феноменът на кубинските лекари, дошли да помагат в Ломбардия

27.03.2020 /21:06 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба у нас, по време на онлайн интервюто

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

Кубинска медицинска бригада от 52-ма лекари и медицински братя вече работи в италианската област Ломбардия, най-силно засегната от пандемията на Covid-19. Бригадата се включи в усилията за лекуване на болните и за възпиране на разрастването на заразата там. На кубинските медици се гледа с много надежда, тъй като те са доказали своя висок професионализъм, отдаденост и ефективност при различни екстремални условия по време на мисиите си из различни страни на света в течение на над пет десетилетия.

Един от най-запомнящите се случаи бе приносът им за овладяването на епидемията от ебола през 2014 г., за което Куба получи и специална благодарност от Световната здравна организация. Островът на свободата отдавна е прочут с постиженията на своето високоразвито здравеопазване - безплатно и общодостъпно за всички кубински граждани.

Това е и поводът за разговора ни с извънредния и пълномощен посланик на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Интервюто се осъществи онлайн поради изискванията на извънредното положение в България във връзка с пандемията на Covid-19.

Госпожо посланик, в битката с настъплението на коронавируса в Ломбардия се включи и кубинска медицинска бригада. Как гледате на тази безпрецедентна пандемия, превърнала се в толкова тежко изпитание за цялото човечество?

Коронавирусът носи жестока трагедия на човечеството, погубва живота на хиляди хора, не щади никого. Виждаме как в Италия умират по около 700 души на ден - там положението засега е най-тежко.

Куба също не е подмината от това изпитание. У нас са регистрирани 35 носители на коронавируса (това са данни към 22 март, когато е взето интервюто; на 26 март броят на заразените в Куба вече е 67 - б.р.), който влиза в страната ни с хора, пристигащи от чужбина, гостували при свои роднини в различни страни. Първият смъртен случай е с италиански турист (на 26 март бе съобщено и за втори починал в Куба носител на коронавирус - това е руски гражданин - б.р.), който вече е бил носител на вируса, когато минава границата ни, но не е имал симптоми. Била е измерена температурата му, както на всички влизащи у нас, и тя е била нормална. Но няколко дни по-късно тя се вдига рязко и човекът изпада в тежко състояние... Коварството на този вирус е в дългия инкубационен период, когато дали си носител или не, се разбира само с тест, а междувременно вече може да заразяваш околните.

Иска ми се да обърна внимание и на още един ключов аспект на тази сегашна пандемия - извън хуманитарния. Коронавирусът всъщност поставя света пред избора между солидарността и мизерията на една агонизираща при капитализма здравна система.

Всичко се съпровожда и от медийна кампания, в която се кръстосва какво ли не, има и много манипулации, трудно се открива истината. Напомня ми на ситуацията след атентатите срещу кулите близнаци от 11 септември 2001 г. - тогава бях в Ню Йорк, работех в представителството на Куба в ООН. Като чета сега за версиите за изкуствен произход на вируса, мога само да кажа, че родината ми вече е била обект на бактериологични атаки от нашия голям северен съсед. Преживели сме и това като част от необявената война срещу страната ни през шестте десетилетия блокада.

Всички знаем, че има и тежки грипни епидемии, но онова, което наблюдаваме сега, изглежда като неконтролируемо разрастване на пораженията от този корнавирус.

Прави впечатление, че пандемията от Covid-19 се използва като претекст за лошите показатели в глобалната икономика. Но тази икономика вече беше болна и преди това. Сега проличава особено драстично как в развитите страни човешкото право на здравеопазване е било систематично потъпквано, за да се облагодетелстват най-богатите. В Европа се руши държавата на благоденствието, тя вече е химера от миналото.

Ние, кубинците, коментираме това с много болка и чувство за солидарност. Не е моментът да се занимаваме със слабостите на другите, а да си помагаме, доколкото можем. Но няма и как да премълчим, че пред лицето на тази ситуация с много заплахи пред цялото човечество Куба продължава да е подложена на жестока блокада, за чието вдигане ние не спираме да настояваме.

Освен в Ломбардия, кубински лекари се борят с корнавируса и в много други части на планетата. Вашите международни медицински мисии са станали пословични вече от години. Навсякъде пациентите особено ценят хумання подход на медиците ви. Откъде идва този феномен?

Комбинация от различни фактори е. Тук влиза и нашата етика на солидарността, на алтруизма, завещана ни от Фидел, както и още нещо важно, на което пак той много държеше - да се облягаме на силата на науката. Освен това, както за пореден път напомни тези дни нашият настоящ президент Мигел Диас-Канел, след револяцията сме изградили ефективна здравна система, която е безплатна и достъпна за всички. Разбира се, че и тя си има недостатъци, а и блокадата й нанася щети, но у нас никой не остава без медицински грижи.

От 1 януари 1959 г., когато побеждава революцията ни, до миналата година у нас са обучени 376 608 обучени медици, като 171 362 от тях са лекари. Имаме достатъчно кадри, за да осигурим качествено здравеопазване за нашия народ, а и да помагаме в това на други народи.

Първата кубинска медицинска бригада заминава още през 1963 г. в Алжир. Друга такава бригада помага за преодоляването на последствията от земетресението в Чили през 1969 г. Така започваме. До днес в различни подобни мисии из 164 държави по света са работили общо над 420 000 кубински медици.

В момента имаме медицински бригади в 37 страни. В онези от тях, където е локализиран коронавирус, нашите медици полагат усилия и в битката с него.

В последните няколко дни - от 20 март насам, наши медицински бригади пристигнаха не само в Ломбардия, но и в Суринам, Ямайка, Никарагуа. Във Венесуела пък, където наши лекари работят отдавна, сега изпратихме група медицински учени и специалисти от световна класа, които да подпомогнат и там борбата с Covid-19. А от 22 март в Ломбардия е наш контингент от 52-ма медици с широкоспектърен профил

Имаме дълъг опит в борбата и с други епидемии - с ебола в Западна Африка, с холера в Хаити. Помагали сме и при много приподни бедствия. Нашите хора винаги са там, където е най.трудно, и не отказват помощ на никого.

Искам да отбележа също, че Куба е дала медицинско образвание и на 35 613 души от 138 страни.

Куба направи силно впечатлене и приемайки британския круизен кораб MS Braemar с петима болни от Covid-19 на борда му и с още над 40 изолирани поради съмнения. На кораба беше отказано влизането в редица карибски страни и само Куба го прие, осигури съответни грижи за болните и прехвърляне на здравите с чартърни полети до Великобритания...

Да, така е. И бяхме обсипани с въпроси как така не сме се притеснили за сигурността на нашите собствени граждани, приемайки този кораб. Ние обаче, освен че следваме хуманни принципи, според които не можем да оставим хора в беда, също така разполагаме и с добре организирана гражданска отбрана и системи за сигурност. Те ни дадоха възможност безроблемно и безрисково да проведем прехвърлянето на пътниците от кораба от пристанището Мариел, където той акостира, директно до самолетите им на международното летище „Хосе Марти” в Хавана. Благодарността и емоцията на тези хора към Куба беше огромна.

Страхът никого не може да спаси. Важна е дисциплината, добрата организация, ясното съзнание за ситуацията и отговорността. Само така можем да надвием пандемията. А към благодарните ни пасажери от круизния кораб отправяме посланието те също в отговор да надигат глас, където могат, за отмяната на безчовечната блокада срещу Куба.

Често е споменаван тези дни и кубинският имуностимулиращ препарат Interferon ALFA 2b, който е дал добър ефект при лечението на пациенти с коронавирус в китайския град Ухан. Има ли интерес към закупуването му от други страни?

Да, много страни сега се обръщат към Куба точно за Interferon ALFA 2b. Макар че, както винаги, намират се и такива, които да ни атакуват и да оспорват ефективността му, или пък да оспорват, че е създаден у нас. Нас не ни интересуват такива спорове. Ние си знаем, че използваме Interferon ALFA 2b от 1986 г. и оттогава насам сме го усъвършенствали многократно. Той дава добър ефект при широк спектър заболявания.

Това е протеин, който възпира размножаването на съответния вирус. „Баща” на Interferon ALFA 2b е кубинският учен Луис Ерера, който, впрочем, в момента споделя своя опит и помага във Венесуела. В Китай използват препарата от 3-4 месеца. Помогнал е на над 1000 души, които са третирани с него в Ухан. В Китай вече е издигната и фабрика за производството му съвместно с Куба. Никарагуа също прояви интерес да изграждане на такова съвместно производство.

Тези дни група американски икономисти, сред които и известният Джефри Сакс, настояха в условията на жестоката пандемия от Covid-19 САЩ да отменят санкциите си срещу държави като Куба, Венесуела, Иран, за да могат те да се справят с коронавируса. Вярвате ли, че това може да стане?

В САЩ има много достойни гласове, които отдавна настояват за отмяна на тези геноцидни блокади. Но не вярвам президентът Доналд Тръмп да ги послуша. Той си има сега нов претекст - зает е с борбата с коронавируса в собствения си дом, няма да гледа настрани.

Аз пък питам кога ще говорим за корона на глада в света? Жестокото изпитание за всички ни Covid-19 все ще отшуми един ден, но сега е моментът човечеството на живо да види, усети и разбере, че драстичните неравенства и несправедливия световен ред са същностната заплаха за всички ни.

Пандемията принуди и Куба да обяви затваряне на границите си, което очевидно е убийствено за важния за вашата икономика туризъм...

Туризмът е локомотивът на кубинската икономика и, разбира се, със сегашната превантивна мярка ще пострада. Но трябва да оцелеем. Това са новите обстоятелства и в рамките на възможното ще се налага да се справяме чрез други производства. Имаме толкова дълъг опит от блокадата...

Сега много хора най-добронамерено ме питат как се опазваме на битово ниво от коронавируса, имаме ли достатъчно дезинфектанти, гелове за ръце... Всъщност у нас толкова неща не са достигали хронично заради блокадата, че ние сме станали изобретателни, научили сме се да се справяме без тях. Не мислим и сега за гелове и тоалетна хартия, понеже и преди имаше дефицити. Но намираме своите начини. 

Хората често не си дават сметка, че особено заради ожесточаването на блокадата миналата година имахме проблем дори в снабдяването с някои храни. Нямаме достъп и до определени лекарства поради същата причина. Налага се например да плащаме 6 пъти по високи цени за даден медикамент, необходим за някое болно от рак дете, за да го доставим през заобиколни пътища от другия край на света...

Ще припомня тук данните за стойността само на преките щети, нанасяни ни от блокадата. За 61 години след революцията те възлизат на 138 милиарда и 843 милиона долара. А само от април 2018 г. до март 2019 г. сумата е 4 млрд. долара или 12 млн. на ден...

Какъв ще е според вас светът след тази пандемия?

Дано да стане по-справедлив, по-хуманен. Тези дни чух мнения, че коронавирусът бил на богатите, защото само те можели да си позволят пътувания. Но сега вече се заразяват всички - и богати, и бедни. Най-много ще страдат отново най-слабите и онеправданите. Богатите пак си купуват по-добро лечение, по-ефикасни лекарства. Планетата е болна - икономическият ред в света е болен, акумулира мизерия. Само солидарността може да ни спаси.

 

Сподели в
 

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Тези дни се навършиха 2 години от кончината на големия български художник Светлин Русев. Прrживе Русев подари на родния Плевен ценнатата си сбирка изобразително изкуство от цял свят.

27.05.2020/17:37

Шоуто на "Евровизия" "Europe Shine a Light", което се състоя на 16 май вместо финала на песенния конкурс, е било проследено от 73 млн. зрители, съобщиха холандските организатори на мероприятието.

27.05.2020/14:05

След дългите месеци на раздяла със зрителите Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия. В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции.

26.05.2020/18:03

Информационен справочник, подготвен от българския почетен консул в Румъния Росен Русев, събира на едно място най-важните информации и юридически норми, които регулират живота за българите в северната съседка.

25.05.2020/20:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки