Начало
 
 

Свободата на печата и Европа: вълци, лешояди, тролове… рицари и журналисти

05.05.2020 /20:18 | Автор : Кристоф Леклерк | Източник: Euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кристоф Леклерк, създателят на медийната мрежа Euractiv, която вече има разклонение и в България, поставя въпроса пред евроинституциите ребром: Къде е Коронавирусният план за медиите?

Медиите и Европейския съюз са изправени пред сходни опасности: тъмни сили, загуба на ресурси и бавно вземане на решения. Световният ден на свободата на печата беше на 3-и май, денят на Европа е на 9-и май, а ключовата среща на съвета на министрите, отговарящи за култура и медии е насрочена за 19-и май.

Кристоф Леклерк, създател на фондация EURACTIV и на медийната мрежа EURACTIV креативно илюстрира как заинтересованите страни биха могли да си сътрудничат в опит да избегнат медийна криза в ЕС.

Преперачваме неговия текст от Euractiv.bg.

Зимата вече дойде. Разрази се чума. Княжествата бяха хванати неподготвени. Търговците спряха да търгуват. Селяните намериха убежище в домовете си. Навсякъде плъзнаха слухове. Магьосниците предлагаха чудодейни отвари. Троловете всяваха паника и отправяха проклятия. Чуваха се дори слухове за разпадането на континента.

Всеки град има своите трубадури и вестоносци, разпространяващи фолклор и новини. Те зависят от това вратите на градовете да са отворени и носят просветление в размяна на храна. Междувременно някои гладни за власт господари използваха епидемията, за да заглушат свободомислещите.

Отдалеч две глутници вълци започнаха да обграждат селата по все по-изобретателни начини. Троловете обединиха силите си с тях. Овчите стада вече не им бяха достатъчни: зверовете искаха човешка плът и разкъсваха пратениците, преминаващи огражденията.

Смелите вестоносци се стремяха да върнат обратно свободата и да хвърлят светлина в мрака. Но лешоядите – стражи на тъмните господари – бяха накацали по дърветата, готови да се хвърлят след вълците.

Пролетта настъпи

Най-накрая заради опасността от хищниците, вестоносците се прегрупираха. Те получиха факли срещу зверовете и започнаха да възстановят връзките помежду си. В очакване на празника на Св. Шуман през май, когато слънцето затопля лъчите си преди Петдесетницата, вестоносците започнаха да се свързват с другарите си. Те се обърнаха към търговците с молба да платят за пътуването им и към селяните за храна за из път. Окуражени от мъдреците, белите рицари от всички земи ги защитаваха.

Европейските мъдри крале изпратиха пратеници да се срещнат с белите рицари в Бруосела. Те издадоха указ, с който утвърдиха изгонването на вълците, лешоядите и тролове извън пределите на земите им. Хазната на Европа не е пълна, но предвид глада и необходимостта поданиците да бъдат информирани, пратениците получиха тескерета и възнаграждения.

Междувременно учените лечители намериха лек за чумата. Оцелелите пратеници се радваха на доверието на поданиците и разпространиха добрите новини. Свещен граал няма: всеки бе информиран и чрез големи усилия, чумата бе овладяна. Свободата бе възстановена…

Пратениците бяха носители на нова социална и екологична съвест. В градовете културата процъфтя, добрите ценности бяха поставени на пиедестал, настава мир. Европа бе укрепена от общи ценности, предстоеше Ренесанс.

Обратно към политиките за медийния сектор

Група от 42 евродепутата излезе с писмо, защитаващо жизненоважната роля на печата и необходимостта оцеляването му да бъде подпомогнато. Журналистите от своя страна отправиха по-широки искания. Заинтересованите страни бяха окуражени от подадените сигнали, но някои предупреждават, че това ще си останат само намерения.

Тази седмица ще очертае важността на свободата на печата и на самата Европа. Комисията по култура на Европейския парламент се срещна в понеделник, 4 май с комисарите Бретон и Габриел. Европейската комисия може да представи предложенията си по-детайлно на срещата в сряда. На 19 май министрите на културата и медиите на страните членки може да приветстват и въведат Коронавирусния план за медиите на национално ниво.

Прочетете отново историята по-горе, замествайки песните на пътуващите музиканти с културата, вестоносците с журналисти, съветниците с парламентаристи, белите рицари с комисари и министри. Глутницата вълци са доминиращите платформи, а лешоядите – олигарсите.

Не искате да бъдете овца, но дали сте полезен поданик или търговец? Или може би сте бял рицар или дама?

Ключови стъпки за излизане от кризата

Основните роли принадлежат на политици и заинтересовани лица на местно и национално ниво, но нека разгледаме и тези на равнище ЕС:

- Еврокомисарят Тиери Бретон е в позиция за изготвяне на индустриална стратегия за медиите, започвайки от спешно финансиране. Тази година той би могъл да представи и Плана за медиите, както бе обещано.
- Еврокомисарят Мария Габриел познава медийното портфолио и има два ключови инструмента за финансиране: умения и иновации. Тя би могла да помогне за създаването на програма “Новини” в рамките на “Творческа Европа”.
- Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргретe Вестeгер отговаря за дигиталната сфера и по-системно от всякога настоява за регулиране на платформите. За да въведе баланс в екосистемата, тя би могла да не забавя въвеждането на политики и да използва правомощията си, свързани с конкуренцията.
- Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова отговаря за основните права –  причината за съществуването на медиите. Председател е на Групата на комисарите на медийния проект, включваща и гореизброените трима. От създаването си преди шест месеца групата се е срещала само веднъж.

Що се отнася до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, тя обяви, че демокрацията е един от шестте приоритета в мандата ѝ. Тя все още може да отговори на въпросите, поставени преди шест седмици от 28 евродепутата и други заинтересовани страни, сред които:

Кой е отговорен? Къде е Коронавирусният план за медиите?

 

Сподели в
 

Тони Николов коментира в Портал Култура публикуваната във в. "Труд" статия на Вежди Рашидов „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги”.

07.07.2020/20:50

Предлагаме фейлетона на колегата Румен Белчев от "Стършел", който казва много за еволюцията на някои медийни герои в схващанията им дали се полага на журналистите затвор.

29.06.2020/15:25

Проектът на известния майстор на фотообектива предлага архивни кадри във фейсбук страницата „О, спомняте ли си, госпожо”, за да попречи на политици и партии постоянно да си препират миналото и да влизат „преродени” в нови роли.

18.06.2020/20:34

Известният журналист Иван Бакалов коментира на сайта на "Свободна Европа" казуса с "Божков тв", както нарече премиерът Бойко Борисов най-голямата частна телевизия в България, вкарвайки я в конфликта си с избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

13.06.2020/19:55

В обзор за обиколка на българския премиер из Варна колегата Диян Божидаров описва във в. „Сега” и унижението на препускащите след джипа при отразяване на турнето репортери.

12.06.2020/12:35

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки