Начало
 
 

Денят на Европа - под мотото #CultureConnectsEurope

09.05.2020 /09:52 | Източник: goethe.de Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По случай Деня на Европа на 9 май европейските културни институти и посолства от мрежата EUNIC се обединяват в инициативата #CultureConnectsEurope, в която се включват видни интелектуалци, артисти, писатели, поети, музиканти и режисьори от различни европейски страни, за да отправяпот своите послания за това какво е Европа днес. Виртуален домакин ще бъде Гьоте-институт.

Денят на Европа се отбелязва в памет на декларацията на френския външен министър Робер Шуман, отправена точно преди 70 години - на 9 май 1950 г., и поставила основите на Обединена Европа и Европейския съюз. Тази година се отбелязват 70 години от декларацията.

По повод Деня на Европа европейските културни институти и посолства в България от мрежата EUNIC излизат с инициатива, която да припомни общите убеждения, които свързват всички европейци, независимо от произход, религия или култура. С инициативата #CultureConnectsEurope те целят да заявят отношението си към Европа – една отговорност, звучаща все по-актуално във времена на надигащ се популизъм, екстремизъм и национализъм. Виртуален домакин ще е Гьоте-институт.

Европейските културни институти и посолства в България поканиха видни интелектуалци от своите страни, които да отправят своето послание какво е Европа днес и как културата ни свързва. В инициативата с разнообразни и поетични текстове и видеа се включват редица интелектуалци, музиканти, писатели, поети, драматурзи. Със своите послания всички те създават една разнообразна картина на това какво е Европа днес и припомнят за ценностите, които я обединяват дори във време, когато пандемията принуждава отново да се издигат раници.

В инициативата участват: Ада Монтеланико, джаз певица; Галин Стоев,  режисьор, директор на Théâtre de la Cité of Toulouse; Даниел Висер, писател и певец; Димана Иванова, поетеса и преводачка; Жан Лука Фаринели, ръководител на Филмотеката в Болоня; Инго Шулце, писател; Луис Гарсия Монтеро, директор на Instituto Cervantes, поет и писател; Лутц Хюбнер, драматург; Мариса Гонзaлес Гонзалес, мултимедиен артист и фотограф; Мария Жоао, джаз певица; Мария Милисавлевич, драматург; Маркета Пилотова, писателка; Наги Шилар и Рагани Миса, музиканти; Светлана Лазарова, театрална режисьорка; Светлана Янчева, актриса.

EUNIC е мрежа на европейските културни институти и национални структури, ангажирани с културна презентация извън техните национални граници. Създаден през 2006 г., EUNIC е доказан лидер в културното сътрудничество между национални културни институти на държавитечленки на ЕС и министерствата, отговарящи за международните културни отношения и културна дипломация. EUNIC насърчава културното многообразие и интеркултурния диалог, участва в изграждането на визия за засилена роля на културата в публичните политики и външните отношения – на европейско и международно равнище.

Сподели в
 

По случай своята 60-годишнина Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков” в Плевен организира вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището.

13.07.2020/18:51

С дълбока покруса днес многобройни ярки личности в обществения и културния ни живот, повечето - бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", споделят болката си от загубата на първата директорка на НГДЕК Гергина Тончева.

12.07.2020/14:19

Актьорът Владо Карамазов може да се похвали с поредно постижение в областта на фотографията. Звездата на Народния театър се класира в Топ 35 в международния конкурс 35Awards.

12.07.2020/12:17

Изцяло ремонтираният язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” бе открит официално. Именно на инженерния гений на генерал Едуард Тотлебен се дължи превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

10.07.2020/19:18

Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

10.07.2020/12:49

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки