Начало
 
 

Адвокат Кашъмов: Спорно е спирането на достъпа на журналисти до дела

16.05.2020 /15:35 | Автор : Диана Йонкова | Източник: Фрог Нюз Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Адвокат Александър Кашъмов

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да ограничи достъпа до съдебните зали за журналисти и граждани може да бъде оспорено по надлежния ред пред съдилищата от административното правосъдие.

Това решение е административен акт, който освен това не е съгласуван със засегнатите страни и нарушава правото, както на достъпа до информация, така и на справедлив съдебен процес.

Това коментира пред Фрог Нюз адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация“ по повод приетите нови правила от ВСС за работа на съдилищата в страната. 

Припомняме, че дори по време на дебата във ВСС членът на съвета Боян Новански обясни, че журналистите обикаляли палатите и се чудят с кого да се заядат и заради това и достъпът им трябва да бъде забранен.

Ето какво каза още специалистът по публичност на обществената информация пред екипа ни: 

Какъв е вашият коментар за решението на ВСС да бъде спрян достъпът на журналисти и граждани до съдебните зали? Има дела, към които имат традиционен медиен и обществен интерес – Делата „Иванчева“, „КТБ“, гледането на мерки при шумни и показни арести също.  

Трябва да се отбележи, че тези правила за мен имат нормативен характер, но дори и да се спори по въпроса от страна на колегите юристи, те най-малкото имат характера на общ административен акт. Това означаваше, че на първо място те трябваше да бъдат обсъдени със заинтересованите страни, което в случая означава с адвокати и техните сдружения, със журналисти и сдруженията им и с медии.

В закона за административните актове и респективно в административно-процесуалния кодекс е предвидено, когато се приемат такива правила, това да се съгласува. Все пак се води, че сме демократично общество и правова държава.

Ако това беше направено, смятам, че щеше да се намери по-удачен, гъвкав и пропорционален начин, хем от една страна да бъде запазено здравето на хората, а от друга да бъде запазено и правото на информация.

Неща, които будят учудване, са например защо тотално се ограничава този достъп, вместо да речем да се търсят заместващи варианти, като да бъде правен запис на подобни заседания, имам предвид видео запис. Дори и да не се допускат повече камери, това може да се извършва от пиар на съда или друг служител.

Това се прави например в Народното събрание, има в общински съвети такива практики. Да не говорим, че човек, като отвори страниците на съдилищата в САЩ, в повечето от тях има възможности да се записват на видео заседанията. Това за мен би дало една по-голяма гаранция за правото на информация.

Имаше предложение в края на заседанията да се изпращат пресинформации. Това не е ли невъзможно, от гледна точка на това, че в едно съдилище, по едно и също време, заседават няколко състава и се гледат няколко дела. Едва ли хората от пиар екипите им могат физически да присъстват на всички през цялото време, за да предоставят подробна информация. Това не ограничава ли още веднъж възможността чрез медиите или лично гражданите да си съставят собствено мнение за хода на един процес? 

Няма съмнение, че тази информация не може да бъде осъществена чрез преразказ на нещата, които се случват. Още повече, в повечето случаи, пиарите, там където ги има, защото има съдилища, които нямат такъв човек, може да нямат необходимата подготовка, за да разберат сложността на всяко дело.

Дори и да се преразкаже нещо в резюме, то не може да стане, без да има съгласуване със съдия докладчик, защото ще се получи нещо като развален телефон. Подобни форми на информиране са някакви много стари, да не кажа средновековни, представи.

Ролята на пиарите е всъщност те да моделират и подпомагат публичността, но те не могат да я осъществяват. Вие споменахте „екипи“ – мисля, че нито един съд в страната няма такъв екип, доколкото ми е известно, имат по един човек.

Не съм гледал в последните дни, но като погледне човек сайтовете на различни съдилища, на места излизат новини отпреди няколко месеца, от миналата година… Не съм сигурен, че изведнъж може да се премине към друг начин на работа. 

Да ви върна към тези знакови дела, които споменах в началото. Какви са вашите наблюдения, има ли достатъчно публичност на информацията за тях?  

Смятам, че електронното правосъдие тепърва трябва да се въвежда у нас. Така, както се случи с електронното образование. Електронното правосъдие е предизвикателство в тази ситуация. Както казах, в САЩ не им се налага да предприемат специални мерки заради пандемията, защото там вече всичко е публично и е дигитализирано и като видеоматериали в инетрнет.

Свързани:   В София не допускат журналисти в съдебните зали

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че съдебните дела ще продължат без присъствието на журналисти и публика, въпреки че на 13 май извънредното положение приключи, а по конституцията делата се гледат публично.
Дата: 14.05.2020


 

Сподели в
 

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци "Умно село“.

09.07.2020/16:52

Aсоциация за кариерно развитие и обучение започва изпълнението на проект "Медийна грамотност за гражданска журналистика". Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“.

08.07.2020/15:25

Чест прави на генералния директор Емил Кошлуков, че взе отношение по този проблем, казва Василианна Мерхеб, която е политолог, църковен анализатор и автор на проект за социално-милосърдна дейност на Българската православна църква.

07.07.2020/15:25

Заради претенциите на Левски ПФЛ и БФС събират всички професионални клубове в България на среща, на която ще се обсъжда новият договор за телевизионните права, който трябва да влезе в сила от сезон 2021/22, пише "Тема Спорт".

06.07.2020/16:51

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турския съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., предаде Ройтерс.

04.07.2020/17:15

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки