Начало
 
 

„24 часа”: Как пощите издържаха първия тест с вестниците

18.05.2020 /15:25 | Източник: 24 часа/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Централната поща в София

Всеки ден след ерата “Лафка” и при ужаса COVID-19 се правят над 3100 доставки на около 325 000 броя печатни издания до най-малко 3100 крайни точки по 24 национални маршрута.

Това са параметрите на обществената поръчка, дала за 4 години правото на “ВИП Секюрити” да общува с българските издатели и да гарантира, че медиите им ще стигнат до читателите, пише в редакцонен коментар "24 часа":  

Нито един български издател публично не е споделил от 1 март досега, че “Български пощи” е сринала или спряла продажбата на продукта му. 

Държавната компания трябваше спешно да замести частната “Национална дистрибуция” след затварянето на веригата за продажба на цигари и вестници “Лафка” . 

Преди това премиерът Бойко Борисов вече бе поел пред “Репортери без граници” ангажимента държавата да влезе в разпространението, за да няма частен монопол в този бизнес. 

“Български пощи” се наложи бързо да влязат в новия проект и за изненада на издателите това се случи без срив в плащанията и тиражите. 

Настъпи и извънредното положение    

На първите срещи имаше стотици въпроси и огромно недоверие от близо 200-та български издатели към плановете на главния изпълнителен директор на “Български пощи” Деян Дънешки и към фирмата, която до този момент транспортираше пощенските пратки и инкасото - частната “ВИП Секюрити” (VIP Security).

2 седмици по-късно към изцяло новия бизнес се прибави и извънредното положение, по чиито правила нито една компания не беше работила до този момент.  На 26 април “Български пощи” доставят вестници и списания до 2421 пункта за продажба и до 41 регионални дистрибутора на печатни издания. 

В първата седмица от 9 до 13 март, когато пощите влизат в този бизнес, са доставяли печатни издания в 1825 обекта за продажба и до 41 дистрибутора. Според цифрите 596 са новите точки, които са се появили на картата на разпространителите. 

С въвеждането на извънредното положение временно са били затворени около 90 обекта. 3 дни след това - на 16 март, държавната компания е увеличила броя на пощенските станции, в които се продават вестници и списания, на около 690. 

Стрес тестът с разпространението за пощите е повече от изненадващ и положителен - голяма част от изданията регистрираха увеличени продажби, тъй като българите търсят достоверна информация за заразата в познати, традиционни медии. 

Коли доставят пресата всеки ден  

Затворените лавки бяха заменени с над 400 нови локации за продажба на пресата в пощенски станции. Очаква се след извънредното положение да започне търсенето и откриването на нови точки в населените места. Кметове ще връщат павилионите и ще стимулират продажбата на преса в своите градове, за което вече се договориха с пощите.

Крайните точки за продажба на печатни издания, до които “ВИП Секюрити”, “Български пощи” и дистрибуторите на едро доставят, са между 5500 и 6000 обекта. 

“Броят им се е увеличил спрямо периода преди въвеждане на извънредното положение след стартирането на проекта за продажба на преса в част от пощенските станции”, обяснява Симеонов. По думите му навсякъде, където се продава преса, колите пътуват всекидневно. Така отпада притеснението, че пощите в малките населени места отварят веднъж седмично. 

Защото според тях подобна система помага да няма “двусмислие в комуникацията, което би могло да доведе до спорове, и позволява своевременно решаване на възникнали проблеми”.

На въпрос как ще се развива пазарът след пандемията, от “Български пощи” обясниха, че отговорът зависи от продължителността ѝ, от политиката на издателите и от потребителското търсене.

Свързани:   Пощите ще дадат на частна фирма 60 млн. лв., за да разпространява вестниците  

Държавното дружество "Български пощи" няма реално да разпространява вестници и списания в страната, а ще прехвърли тази дейност на частна фирма.
Дата: 07.03.2020


 

Сподели в
 

Посланик Кристоф Айххорн поема германската дипломатическа мисия в София преди 1 година. Той е дългогодишен дипломат, но професионалният му път започва в медиите. Бил е журналист и водещ в легендарното радио SWR 3.

13.07.2020/16:51

Може Пеевски и Домусчиев да гласят рейтингите, както им е удобно, но само за няколко дни се видя, че бТВ води на Нова тв и БНТ с много, пише frognews.bg.

12.07.2020/15:44

Българският футболен съюз бе домакин на среща между футболните клубове от Първа и Втора професионална лига, представители на Нова броудкастинг груп и Професионалната футболна лига.

11.07.2020/15:46

САЩ използват социалните платформи за цензура в различен вид. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

10.07.2020/15:25

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци "Умно село“.

09.07.2020/16:52

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки