Начало
 
 

Хасковски вестници пишат за чествания на Св. Св. Кирил и Методий през миналия век

24.05.2020 /14:58 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Музеят в Хасково пази и много снимки от празниците за 24 май

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

Делото на Солунските братя е почитано и преди 1870 г., но сведенията са откъслечни, информира Милен Вълчев, главен уредник в Хасквоския исторически музей. 

Спомен  за тържествата пазят и старите печатни издания.. Чрез хасковските вестници гражданите били предварително информирани как ще протече празникът.

В броя си от 23 май 1926 г. в. „Нова борба“ публикува на първа страница „Програма за отпразнуването на Св. Кирил и Методи“. Всичко започва рано сутринта със служба в църквата „Св. Богородица“. След края й гражданството и учащата се младеж се отправят към двора на училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

"На площада пред школото се извършва водосвет, а учениците са строени на него по предварителен план . Най-напред се държат речи, следват „декламации, песни от гимназиалния хор, военният оркестър ще свири народни хора“.

Вестникът уведомява, че в 15 часа учениците от всички училища и войниците се събират отново  пред училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Оттам „начело с военната музика се образува манифестация, която минава из главната улица, чаршията покрай Окръжното Управление, Кметството и отива на игрището при  черквата Св. Спас“.

Накрая вестникът информира, че на игрището  ще има веселие и „хоро до вечерта“.  Футболът, който се превръща в най-популярното спортно занимание сред младежите, също намира място в празничната програма . Организират се срещи между местни ученически тимове, а понякога се канят и отбори от други градове. През 1935 г. тържествата завършват с футболен  мач между „България“ (Хасково) и „Светослав“ (Стара Загора).

В тържествата до 1944 г.  присъства и  войската, която също засвидетелства своята почит към делото на солунските просветители. Войниците манифестират заедно с учениците.

"През 1940 г., навръх 24 май, на централния площад в Хасково младите войници полагат клетва,  началникът на гарнизона полковник Илиев произнася реч. След това войската и учениците минаха церемониален марш пред началника на гарнизона и останалите официални лица“, пише в. „Борба“ от 25 май 1940 г.  

В края на 30-те години на ХХ в. тържествата  вече се провеждат на централния площад. Подготовката  обаче започва от предишния ден , когато учениците берат цветя за украса  на класните стаи  и за направата на венци.

На 24 май  се строяват в училищния двор в колона по четирима. Докато стигнат центъра, учениците пеят специално разучени песни за празника. След всяка песен децата викат 3 пъти ура, четем във в. „Утринна поща“ от 1941 г. 


 

Сподели в
 

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020/11:31

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020/13:47

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020/19:01

Прочутият ни генерал и командващ Първа българска армия е единственият чуждестранен пълководец, който преминава редом до съветските генерали от Трети украински фронт по Червения площад в Москва на Парада на победата на 24 юни 1945 г.

24.06.2020/10:00

Презрение за тия, дето нямат „Ни срам, ни очи”, и петнят езиковото ни пространство и човешките ни души.

23.06.2020/15:50

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки