Поля Станчева: Радиото ще трябва да мине на нови дигитални платформи

24.05.2020 /16:14 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поля Станчева. Снимка: Кирчо Стоичков

През всичките тия години ние, които работим за това радио, сме се опитвали да кажем истината, за да ни чуят, за да бъдем на мястото си, където не само тежим, но и създаваме усещане на хората, че сме тук, за да пазим истината, за да ги информираме, за да бъдем полезни. Това каза Поля Станчева, програмен директор на Българското национално радио, която гостува на предаването „Семейно радио" на програма „Христо Ботев“.

Поля Станчева е генерален директор на БНР от 2001 до 2007 г., автор на идеята за наградите „Сирак Скитник“, а преди 5 години създава документалния филм за Радиото „Олово срещу словото“ (2015). Във филма тя акцентира върху регионалните станции на БНР.

Семейството, учителите, вярата

"Помня родителите си с много обич, защото те са хората, които са ми дали любопитството към различните култури и езици. Имам редкия шанс да бъда родена в семейство, живяло в различни страни. Живяхме дълги години в Далечния изток, след това съм живяла в Русия, в Англия... но винаги съм се връщала в България. И може би тази любов я дължа на моята майка, която притежаваше особен усет към българската песен, към българския стих - тя знаеше наизуст почти всички български автори. Вярата в моето семейство е присъствала чрез моите баба и дядо. Аз винаги съм изпитвала интерес към Българската ортодоксална църква и сама съм се опитвала да стигна до дълбините ѝ."

Документалистика

„Трябва да знаем историята си. А историята на Радиото и история на българската държава през последните 80 години. Първият ми филм, който носи заглавието „Олово срещу словото", разказва онази драматична част от историята на България между Първата световна война до днешни дни. Особено в периода на промените, когато се случват важни неща."

Наградата „Сирак Скитник" 

„Наградата „Сирак Скитник" беше учредена и с плахата надежда, че ще продължи да бъде връчвана във времето. Сега тя е традиция и е може би една от най-престижните награди в радиоефира. Ние сме я връчвали не само на нашите колеги, но и на нашите конкуренти, с които делим ефира и любовта на слушателите, за значими постижения. Много е важно да бъдат отличавани добрите постижения."

Регионалните радиостанции

„Радиото със своите регионални радиостанции е огромна мощ. Не сме сами. Има до днес спор коя е първата регионална радиостанция - Варна или Стара Загора. След създаването на Радио София през 1935 г. през 1936 г Сирак Скитник създава тази радиомрежа, в която се включват тези две регионални радиостанции. Българското радио е имало своя регионална радиостанция в Скопие още преди края на Втората световна война през 1941 г. интелектуалецът Димитър Гюзелов, който настоява да звучи българска реч по Радио Скопие, става директор, а по-късно е осъден и разстрелян. Когато българските войски влизат в Македония (1941) Радио Скопие започва да излъчва на български език.“

Поля Станчева има дисертация върху езика на медиите, а сега и магистратура върху дигиталните медии в Уестмистърския университет, Великобритания

„Моята дисертация е направена още през 1991 г., когато имах редкия шанс да работя с двама изключителни български учени – проф. Мирослав Янакиев и акад. Михаил Виденов – които ме въведоха в дълбините на езикознанието и ми помогнаха да направя дисертацията си върху езика на медиите във времето, когато преминавахме от „другарю" и „другарко" към „госпожо" и „господине". Това е езиковият код, който не може да бъде фалшифициран. Там е силата на езика. 

Сега приключих магистратура върху дигитални медии в Уестминстърския университет, Великобритания. Поисках да скоча в новото хилядолетие. Разбира се, че обичам радиото, но знам, че радиото ще трябва да мине на нови дигитални платформи, за да хвърли мост между нас и младите. Това беше предизвикателство за мен и се включих с голям интерес към изследването на езика на новите медии и мисля, че мога да бъда полезна на Радиото в момента точно с тези нови придобити умения."

Верую

„Върви по пътя си и той ще те доведе до там, където трябва да стигнеш. Не бива да се отклоняваме от пътя си, ако знаем какво искаме да постигнем. Разбира се, трудностите са много, винаги изкушенията, които срещаме, могат да ни отклонят. Но ако вървиш по пътя си, той ще те изведе, където трябва да стигнеш" – каза програмният директор на БНР Поля Станчева. 

Божана Димитрова разказа за създаването на Обществения съвет, чийто първи председател е легендарната водеща,

за Академията за българския език, за силата, предимството и първенството на Българското национално радио, като законодател и пазител на българския език, за учредяването на наградата „Сирак Скитник".

 

м.л.

Сподели в
 

"Времето работи в полза на Борисов според мен. Захладня. И хората предполагам, че ще умрат от страх и ще се приберат". Това бе един от коментарите на пиар експерта Арман Бабикян, който е сред инициаторите на протеста срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, в студиото на Нова телевизия, където бе поканен заедно с Александър Владимиров от близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика и водещ в близката до Делян Пеевски телевизия "Канал 3".

13.07.2020/19:13

Според исковата молба Симеонов е увредил честта и достойнството на двамата журналисти, нападайки ги с обиди. В ефира на държавната телевизия на 11 февруари Симеонов даде Венелин Петков и Антон Хекимян като пример за корумпирани журналисти и обяви, че ако зависи от него, би им пратил прокуратурата.

13.07.2020/17:35

Мандатът на генералните директори на БНР и БНТ да се увеличи от 3 на 5 години - това предлага председателят на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ с промени в закона за радиото и телевизията.

13.07.2020/12:30

Обичаната българска поетеса Миряна Башева почина днес в съня си. На широката публика тя беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове, които и днес хората припяват - в повечето случаи без да знаят кой е авторът на текста.

12.07.2020/19:22

Бащата на младежа разказа подробности за състоянието му пред телевизия 7/8 и в предаването "ЕвроДикоф", което на свой ред разпространи и нови кадри от полицейския побой. Пострадалият студент е под охрана в "Пирогов". Според адвоката Николай Хаджигенов при него не пускат никого, "за да не може да бъде сниман колко е бит", защото, ако се види, "ще стане революция".

12.07.2020/13:13

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки