Начало
 
 

Кино и литература на испански с Институт „Сервантес”

08.06.2020 /16:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от наградения миналата година в Уеска и нашумял "Една нощ с Хуан Диего Бото", представен у нас от Институт "Сервантес"

Онлайн се излъчват ибероамерикански филми, награждавани в последните две издания на престижния кинофестивал в град Уеска, който тази година ще се състои само онлайн в периода 12-20 юни. Луис Гарсия Монтеро представя творба на Хайме Хил де Биедма.

Кинофестивалът за ибероамерикански късометражно кино в испанския град Уеска, в който редовно участват филми на такова ниво, че са номинирани после за наградите „Оскар” или „Гойя”, тази година ще се проведе от 12 до 20 юни, но само онлайн - заради пандемията от Covid-19, особено болезнено ударила Испания.

Все пак ние, в България, пак сме облагодетелствани - авансово можем „да подгреем” за този престижен кинофорум благодарение на културната програма на Институт „Сервантес” в София. От началото на юни насам Институтът ни предлага възможността да гледаме някои от най-нашумелите хитове на фестивала в Уеска, отличавани през 2018-та и 2019-та.

Представените заглавия разполагат с презентация на техните режисьори и вървят с онлайн срещи с тях, осигурени от различни центрове от мрежата на Институт „Сервантес”. Филмите са със субтитри на английски.

На 2 и 5 юни вече беше излъчена една от най-нашумелите творби в тази поредица - филмът „Една нощ с Хуан Диего Бото” (това е името на известен испано-аржентински актьор, който играе сам себе си), награден през 2019-та.

До края на юни предстоят още срещи с ярки ибероамерикански късометражки. На 9 юни - „Олимпийски огън”, Мексико;  на 12 юни - „Тахриб”, Испания; на 16 юни - „Хищник”, Чили; на 23 юни - „Следата”, Мексико; на 30 юни - „Пътят на кучетата”, Чили.

Освен този жив досег с киното на испански и с празника му в Уеска, Институт „Сервантес” предлага през юни още много радости за духа и душата.

Любителите на испанската литература могат да се наслаждават на Виртуалния клуб за четене на Институт „Сервантес” с участието на Луис Гарсия Монтеро, поет, преподавател по испанска литература и директор на Мрежата от центрове на Институт „Сервантес”.

От 1 до 14 юни ще бъде прочетена творбата на Хайме Хил де Биедма „Любов, по-могъща от живота”. От 15 до 30 юни, читателите ще могат да разговарят с Луис Гарсия Монтеро за някои от поемите на Хайме Хил де Биедма.

До 16 юни ще ще се състои и литературната сбирка Los Galeotes („Роби на галерите”), чиято цел е да възстанови непубликувани, изгубени или малко познати произведения на видни испански автори и  да разкрие  скрити шедьоври на писатели, свързани с реализираните от Институт „Сервантес” изложби.
Едно такова произведение е комедията "Смелост, оскърбление и жена" на Ана Каро де Майен. Тва е авторка на драми от XVII век, написала множество пиеси, от които само две са достигнали до нас. Изданието цели да допринесе за възстановяването на ролята на жените писателки през Испанския златен век и да преоткрие  чрез тази творба способността на жените да определят сами съдбата си и да се противопоставят на общоприетите норми на епохата.

Институт „Сервантес” е подготвил и за почитателите на класическото испанско кино. През юли онлайн прожекции ще представят испанските филми от периода 1973-1997 г. В списъка са емблематични кинотворби като „Духът на кошера“, „Невинните светци“, „Юницата“, „Щастлива звезда“.

 

Сподели в
 

Община Ловеч обяви конкурс за присъждане на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов” на български писател - белетрист или драматург.

22.01.2021/15:42

Френската актриса Натали Делон, бивша съпруга на актьора Ален Делон, почина в Париж на 79-годишна възраст от бързопрогресиращ рак, съобщи АФП.

21.01.2021/20:08

Стартира 11-то издание на национален конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев, който се организира от Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-кукления театър (ДКТ) "Иван Радоев" в Плевен, съобщиха от театъра.

21.01.2021/16:34

Глобус и пъстри корици приканват читателите на Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград да научат нови неща за пътуват екзотични места. „Попътувайте без паспорт” е най-новата инициатива на книгохранилището , адаресирана до любознателната аудотирия. От всички възрасти.

20.01.2021/16:24

Читателската аудитория у нас получи ново издание на "Тристахилядна София и аз между двете войни" от легендарния водещ на някогашното предаване "Минаха години" по БНТ Драган Тенев, който, уви, си отиде през 1999 г. на 80-годишна възраст.

18.01.2021/19:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки