Начало
 
 

Кино и литература на испански с Институт „Сервантес”

08.06.2020 /16:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от наградения миналата година в Уеска и нашумял "Една нощ с Хуан Диего Бото", представен у нас от Институт "Сервантес"

Онлайн се излъчват ибероамерикански филми, награждавани в последните две издания на престижния кинофестивал в град Уеска, който тази година ще се състои само онлайн в периода 12-20 юни. Луис Гарсия Монтеро представя творба на Хайме Хил де Биедма.

Кинофестивалът за ибероамерикански късометражно кино в испанския град Уеска, в който редовно участват филми на такова ниво, че са номинирани после за наградите „Оскар” или „Гойя”, тази година ще се проведе от 12 до 20 юни, но само онлайн - заради пандемията от Covid-19, особено болезнено ударила Испания.

Все пак ние, в България, пак сме облагодетелствани - авансово можем „да подгреем” за този престижен кинофорум благодарение на културната програма на Институт „Сервантес” в София. От началото на юни насам Институтът ни предлага възможността да гледаме някои от най-нашумелите хитове на фестивала в Уеска, отличавани през 2018-та и 2019-та.

Представените заглавия разполагат с презентация на техните режисьори и вървят с онлайн срещи с тях, осигурени от различни центрове от мрежата на Институт „Сервантес”. Филмите са със субтитри на английски.

На 2 и 5 юни вече беше излъчена една от най-нашумелите творби в тази поредица - филмът „Една нощ с Хуан Диего Бото” (това е името на известен испано-аржентински актьор, който играе сам себе си), награден през 2019-та.

До края на юни предстоят още срещи с ярки ибероамерикански късометражки. На 9 юни - „Олимпийски огън”, Мексико;  на 12 юни - „Тахриб”, Испания; на 16 юни - „Хищник”, Чили; на 23 юни - „Следата”, Мексико; на 30 юни - „Пътят на кучетата”, Чили.

Освен този жив досег с киното на испански и с празника му в Уеска, Институт „Сервантес” предлага през юни още много радости за духа и душата.

Любителите на испанската литература могат да се наслаждават на Виртуалния клуб за четене на Институт „Сервантес” с участието на Луис Гарсия Монтеро, поет, преподавател по испанска литература и директор на Мрежата от центрове на Институт „Сервантес”.

От 1 до 14 юни ще бъде прочетена творбата на Хайме Хил де Биедма „Любов, по-могъща от живота”. От 15 до 30 юни, читателите ще могат да разговарят с Луис Гарсия Монтеро за някои от поемите на Хайме Хил де Биедма.

До 16 юни ще ще се състои и литературната сбирка Los Galeotes („Роби на галерите”), чиято цел е да възстанови непубликувани, изгубени или малко познати произведения на видни испански автори и  да разкрие  скрити шедьоври на писатели, свързани с реализираните от Институт „Сервантес” изложби.
Едно такова произведение е комедията "Смелост, оскърбление и жена" на Ана Каро де Майен. Тва е авторка на драми от XVII век, написала множество пиеси, от които само две са достигнали до нас. Изданието цели да допринесе за възстановяването на ролята на жените писателки през Испанския златен век и да преоткрие  чрез тази творба способността на жените да определят сами съдбата си и да се противопоставят на общоприетите норми на епохата.

Институт „Сервантес” е подготвил и за почитателите на класическото испанско кино. През юли онлайн прожекции ще представят испанските филми от периода 1973-1997 г. В списъка са емблематични кинотворби като „Духът на кошера“, „Невинните светци“, „Юницата“, „Щастлива звезда“.

 

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки