Начало
 
 

В РКИЦ връчиха наградите от студентски конкурс за 75 г. от Победата над нацизма

18.06.2020 /18:05 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Носителят на Голямата награда Александър Узунов и проф. Нина Дюлгерова

„Светът между войната и мира – 75 години от Победата над хитлерофашизма“ бе темата, по която студенти от висши учебни заведения в България, Русия и Великобритания представиха свои разработки.

На 18 юни 2020 г. в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София бяха обявени победителите в Националния студентски конкурс „Светът между войната и мира – 75 години от Победата над хитлерофашизма“. 

Конкурсът е под патронажа на посолството на Русия в България и е организиран от Фондация „Устойчиво  развитие за България”, Студентският съвет на ВСУ „Черноризец Храбър” и Организиционен комитет в състав: Национално представителство на студентските съвети в Република България, Съюз  на учените  в България, Сдружение  „Български антифашистки съюз“, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, Съюз на българските писатели, Съюз на българските журналисти, Представителството на Россътрудничество в България – РКИЦ, Союз друзей Болгарии – Москва.

За научна и творческа изява на студентите бяха обявени 30 примерни теми, като най-голям интерес предизвикаха направленията  „Дипломация“, „Военна история“, „Геополитика“, „Културно-социални измерения на националната идентичност” и „Втората световна война“.

В конкурса, освен студенти от български ВУЗове се включиха и студенти от Русия, Великобритания и други.

Работите оцени научно жури в състав: проф. д. н. Нина Дюлгерова – председател на журито, проф. д-р Андрей Андреев, проф. д.ф.н. Ваня Добрева, доц. д-р Благовеста Иванова, генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов,  проф. д-р Дарина Григорова, доц. д-р Тихомир Стойчев. Научни консултанти от Русия бяха историците проф. к.и.н. Юрий Никифоров и Евгений Спицин

Голямата награда в конкурса и първо място в раздел „Геополитика“ беше присъдена на Александър Узунов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Победители в раздел „Дипломация“ станаха студентът от Санкт-Петербург Делян Балев  (1-во място), Валентин Марков от ВСУ „Черноризец Храбър“ (2-ро място) и Димо Русев от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“ (3-то място);

В раздел „Военна история“ победители са студентите от ВСУ „Черноризец Храбър“  Пресияна Попниколова (1-во място) и Олександър Ингор (2-ро място);

В раздел „Културно-социални измерения на националната идентичност и Втората световна война“ на 1-во място в раздела „Църква и религия“ се класираха близначките Елизавета и Полина Шулепови от РИУ „Плеханов“ - Москва, по тема „Архитектура“ на 1-во място е Станислав Георгиев от ВСУ „Любен Каравелов“, а в раздел „Презентации“ победител е Преслава Градева от Лондонски университет „Кралица Мери“. Наградата за най-млад участник получи Мария Пейчинова от СУ „Св.Климент Охридски“.

Всички участници в конкурса получиха дипломи и книги, издадени от Фондация „Устойчиво развитие за България“, сред които книгата на проф. Орлин Загоров „Въведение във философията на устойчивото развитие“, книгата на проф. Нина Дюлгерова „Българо-руски акценти на Третата българска държава“, Поетичната антология „За Русия с обич“ , книгата на Жоро Цветков „България – Русия заедно или разделени“, сборника „Победата над фашизма - поуките за света и бъдещето на човечеството“ и др.

Гости на събитието бяха съветникът в посолството на Русия в България Роберт Шестаков, генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов (член на журито), Снежана Тодорова, председател на Союза на българските журналисти, Румен Петков, председател на ПП АБВ, Игор Завялов, председател на Съвета на ветераните към Федерацията на руските съотечественици в България.

Сподели в
 

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки