Начало
 
 

Китайският културен център обявява конкурс за детски видеоклипове за Covid-19

10.07.2020 /12:49 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Китайският културен център в София организира онлайн конкурс за видео-клипове, изработени от деца. През своя детски поглед и усещане децата ще могат  да споделят впечатленията си и да  изразят възхищението си от личности - герои, изправени и действащи на предните линии в борбата срещу пандемията Covid-19.  

Инициативата е  подкрепена от най-големите китайски медии и ще се проведе във всички държави по света, в които Китай има свои културни центрове. Идеята е създаването на световна платформа за онлайн диалог между децата от всички страни и континенти, засегнати от ковид-пандемията.

Лайтмотивът на видео-материалите трябва да бъдат конкретни примери със случааи от и за хора, които вземат активно участие в изключително тежката битка срещу пандемията, за да се видят не само техните конкретни действия, но чувствата, изживяванията, мотивацията и отдадеността им.

Covid-19 постави целия свят в тежка здравна криза и сериозно изпитание. Преодоляването на епидемията се превърна в общо очакване във всички страни на света – подчертават организаторите на конкурса. „Детските  очи виждат със сърцата и усешат повече, отколкото ние, възрастните, си мислим. Така могат да пресъздадат своите  наблюдения по най-обективен начин,” пише в съобщението на Китайския културен център.

„Чрез създаването на обща онлайн платформа за диалог между децата по света, още един път ще изразим  всеотдайността и дълбоката си почит и уважение към онези, които отдават силите си в борбата срещу епидемията,” подчертават организаторите на конкурса.

Представилите се най-успешно ще получат титлата „Малки културни посланици”, ще им бъдат изпратени Почетни сертификати и след овладяването на пандемията ще бъдат поканени за участие в  международни детски събития за обмен в Пекин.

Изисквания при изготвянето на  видеоклипа:

- Видеотворбите трябва да бъдат изготвени от деца на възраст между  8 и 14 години - разбира се, с помощта на техните учители, родители, по-големи братя или сестри.

- Видеото трябва да разказва за това, как хората от всята страна се борят срещу световната пандемия и как децата определят героите в сърцата си

- Видеото може да съдържа и конкретни примери за проявен героизъм на различни представители на представители от различни среди на обществото – лекари, полицаи, учители, медицински персонал, обикновени хора, младежи и възрастни.

- Всеки участник в конкурса следва да разкаже със свои думи своя история, която е чул, прочел или научил. По този начин всеки автор на видеоклип ще може да се срещне във виртуалното пространство с приятели и съмишленици от цял свят и да обмяени своя детски опит.

Съдържание на видеоматериала:

- Текст/сценарий на историята (между 500- и 800 знака) на английски или китайски език. Ако детето говори, или има събеседни, то разговорът може да бъде на родния език, като организаторите ще го преведат със субтитри на английски.

- Видео, заснето от всеки отделен участник съгласно предварителния сценарий.

Няколко препоръки от организаторите на конкурса към малките творци:  

- Сценарият на историята се подготвя и изпраща в текстови файл.

- Когато записвате видеото с историята, използвайте мобилния си телефон с екран, обърнат хоризонтално.

- Не е необходим музикален фон.

- Добре би било, ако видеото показва забележителности в града (архиктурен обект, улица или друго място), от който е заснето.

- Добре е, ако детето се представи – имена, възраст държава, град, мястото на заснемане, а след това да се спре на конкретната история или случай.

- Ако по време на видеото, детето иска да покаже свои рисунки, стихове, музикални изпълнения или други свои творби, те следва да се изпратят в дигитална версия или като отделни прикачени файлове.

- Ако детето може да говори на английски или китайски език, това следва да се покаже във видеото, но казаното от него на родния му език е от изключително значение и ще бъде незабавно преведено от организаторите след получаване на материала

Крайният срок за изпращане на готовите  видео-клипове е 12.00 ч. на 30 юли 2020 г.

За повече информация можете да се свържете с Джина Баларева в Китайския културен център в София на тел.:0887080861, както и да пишете на  е-мейл: cccsofia2017@gmail.com

Сподели в
 

Американски вариант на конкурса „Евровизия“, който ще се нарича „American song contest“, ще се състои през 2021 г. в САЩ, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от ДПА и ТАСС.

08.08.2020/18:52

Заглавието на този филм на режисьора Ален Рене по сценарий на Марьорит Дюрас е може би най-човешкото и точно определение, което споделя чувствата на милиони по света към японския град. Дори и на тези, които никога не са стъпвали там. А днес се навършват 75 години от онзи зловещ акт, който все още не можем да вярваме, че е извършен от разумни хора, колкото и диво да са желаели някакво отмъщение. На 6 август в 8,15 ч. сутринта американският пилот Пол Тибетс пуска над града първата атомна бомба с кодово име „Малчугана“.

06.08.2020/13:33

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково получи ценно дарение от научна и художествена литература, издадена в края на XIX и началото на ХХ в.

06.08.2020/13:32

Началната учителка и предишна журналистка Десислава Стаменова застава начело на основно училище „Драган Манчов“ в Пловдив.

06.08.2020/13:31

От сп.“Франс Футбол” вече обявиха, че няма да има анкета, която да определи носителя на “Златната топка” за 2020 г., но въпреки това списанието ще организира друго допитване до членовете на журито.

05.08.2020/16:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки