Начало
 
 

Огромна е отговорността на журналистите в кризи като сегашната

11.07.2020 /16:34 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Георги Кожухаров, "Дневник"

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

 

 

По повод разиграващите се в момента у нас политически събития, ролята на медиите и журналистите при отразяването им и категоричното отхвърляне на всякакво прибягване до насилие председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

 

За пореден път сме свидетели на остра политическа обстановка в нашата страна, при която различни части на обществото изразяват чрез масови прояви отношението си към разиграващите се събития. Ситуацията е напрегната, заредена е със силна конфронтация на разнопосочни политически интереси, като същевременно за всички е очевидно силното желание на огромна част от гражданите за промяна на доминиращото от години статукво.

На този фон отговорността на медиите и журналистите при отразяването на събитията, при обективното информиране и огласяването на всички гледни точки е огромна. За пореден път проличава колко важна е нашата професия за самото съществуване на демокрацията.

Тъжно и жалко е, когато отделни колеги или медии се подхлъзват по пристрастията на медийни собственици или близки до тях политици, когато са принудени да следват определена линия, за да съхранят работата си, или когато са окуражавани от ръководителите си да дават простор на собствените си симпатии и антипатии.

Дори при подобни случаи обаче няма никакво опрадвание за какъвто и да е тип агресивно поведение спрямо извършващи професионалните си задължения медийни представители от страна на който и да било участник в разиграващите се събития. Също така абсолютно недопустимо е въобще да се прибягва до насилие срещу който и да е гражданин. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

Шокирани сме от разпространени в социалните мрежи кадри с полицейско насилие срещу демонстранти и от факта, че двама от 18-те арестувани участници в протестите на 10 юли са в болница с комоцио. Изискваме бързо изясняване на всички обстоятелства около тези случаи, прозрачно разследване и информиране на обществото.

СБЖ призовава към отговорно поведение както колегията, така и гражданите, и политиците, и представителите на всички офицални институции, за да не бъде допуснато нагнетяване на допълнително напрежение, манипулиране, рисковано провокиране на крайни обществени или институционални реакции.

Същевременно СБЖ потвърждава, че както и винаги досега, остава твърдо на страната на обществения интерес, на защитата на демокрацията, свободата на словото и гражданските права.

Всички имаме нужда от една чиста и свята република - такава, за каквато е мечтал и нашият всеобщ български светец, Апостолът на свободата. Нека всички заедно положим и конструктивни усилия, за да се освободим от онова, което ни пречи, за да изградим тази чиста и свята република по истински демократичен, прозрачен и почтен начин.

Демокрацията няма алтернатива.

Сподели в
 

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020/11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020/21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020/17:27

Председателят на УС на СБЖ опровергава медийни интерпретации на твърдения от социалните мрежи.

13.11.2020/17:28

На 4 ноември 2020 г. се проведе първото заседание на новоизбрания Управителен съвет на СБЖ. За главен секретар бе избрана Анна Заркова. Обсъдено бе сформирането на нови комисии, които да отговарят по-пълноценно на дейността на СБЖ.

04.11.2020/18:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки