Начало
 
 

Петър Василев-Петела припомня своя учител Мичмана

13.07.2020 /12:00 | Автор : Едуард Папзян | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Николай Колев-Мичмана и Петър Василев-Петела на световното в САЩ през 1984 г.

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

Само с няколко месеца е по-малък от Българската национална телевизия, където прекарва почти цялата си кариера, припомня авторът в "24 часа":  

Едва ли има друг спортен глас, особено по БНТ и особено свързан с футбола, който толкова много да се асоциира с Николай Колев-Мичмана. Затова не е учудващо, че легендарният глас лансира младото си протеже за свой наследник, малко преди да излезе в пенсия в началото на 90-те години.

“Беше през есента на 1991 г. Спомням си, защото Мичмана се пенсионира през февруари 1992 г.”, разказва Петела. И продължава: “Тогава се заговори за обновяване, за нови лица. И на една летучка, вече на излизане, прав, така, на вратата, и казва: “Ей, замислете се какво ще оставите след вас”. 

Имаше и почерпки  

А вътре бяха Васко Манченко, Сашо Диков, Вера Маринова - абе, светила на журналистиката. “Защото аз в лицето на Петър Василев оставям футболния микрофон в сигурни ръце. А вие вашите микрофони на кого ще ги оставите?” 

Това като го чух - една тишина, гробна направо, крила ми поникнаха. Помня Снежа Стоева ми казва: “Пепка, Пепка, припкай до магазина отсреща, тук ще трябва да има черпене…” 

Тия думи няма да ги забравя. Много е важно да попаднеш на добри хора, които искат да те научат. Е, и ти трябва да имаш качества, желание, готовност да се лишиш от много неща.

А тези неща Петър Василев ги е имал в изобилие през цялата си кариера, че даже и преди това. От малък - 5и-6-и клас, мечтата му е да коментира футболни мачове по радиото.

С Мичмана съдбата го среща една Нова година на улица “Персенк” в София. Легендарният коментатор идва от клуба на СБЖ, където празнувал с жена си, към 2 часа, а Пепи е у свой много добър приятел, който живее врата срещу врата с Мичмана.

Минава и през “Работническо дело"  

“Някъде от 3 до 7 часа само за футбол сме говорили. Няма да го забравя, милия. Спря се на вратата и каза: “Василев... не - всъщност Петел си ми каза, ти си единственият, който си е позволил да говори 4 часа без прекъсване в мое присъствие. При това интересно. Благодаря ти, синко”, спомня си Пепи.

След това, като разбира, че младежът е тръгнал по журналистическия път, през 1989 г. Колев му се обажда и му казва: “Ще те взема.” Звъни и на Ганчо Гатев в “Работническо дело" и му казва: "Ще останеш без Петела”. Ганчо му отвръща: “Скъпо струва, ама ще се разберем”. И така се започва.

Конкурс в телевизията - 86 човека за 2 места. Петела е първи, втори е Йордан Върбицалиев-Додо, известен в автомобилните среди.

Прякорът му е от дете. “Дядо ми е Петър, аз съм кръстен на него. И като малък ми викаха Петьо, оттам - Петле, Петле, защото бях буен, пъргав такъв... Ама после Петьо Петленцето порасна и стана Петела. Просто така го продължиха и приятели, и роднини, та оттам дойде прякорът”, откровеничи Василев. 

Година преди да постъпи в БНТ, Мичмана започва да го придърпва, защото имат липса на хора. Прави 2-3 репортажа, а когато на един мач в Пловдив Николай Галов го няма, го молят той да отиде и да коментира. Даже не си и спомня “Тракия” (тогава така се казваше “Ботев”) с кой играе. Така че на практика в БНТ идва като журналистически готов кадър, а не като хванат от улицата, както примерно отива в “Работническо дело” - от хандбалното игрище направо в редакцията. 

Тогава му е шокиращо през първите 2 седмици, докато в телевизията си беше напълно нормално. С всичките уговорки, че от пишещ журналист става телевизионен.

Много по-различни са нещата  

Странно е, че макар зрителите да го знаят главно като телевизионен коментатор - “Парк де Пренс”, САЩ ’94, световни, европейски, Шампионски лиги, най-ярките му спомени са от други спортове.

Не крие, че е правил много гафове. Но за него всичко започва от една велика сентенция на Мичмана: “Петел, не можеш да се харесаш на всички. Ако сведеш критиките до някакъв минимум, е добре. Но не можеш да се харесаш на всички, защото българинът сяда да гледа на 1-2-две ракии, които в хода на мача се увеличават. В това лошо няма.  

“Когато коментираш мач като ЦСКА - “Левски”, трябва да ти е ясно, че аудиторията е 50 на 50. Аз донякъде имам късмет, че никога през живота си, дори като дете не съм бил нито от единия, нито от другия отбор. Това ми е било плюс”, обяснява Петела.

Никога не крие, че Мичмана е казал първи “Господ е българин” след гола на Емо Костадинов, даже е уморен от спекулациите по този въпрос: “Аз казах “Изстрел и гол” и в момента, когато от устата ми тръгна да излиза “Господ ни помогна”, чувам “Господ е…” Е какъв може да е Господ в този момент?! Проблем няма. Въпросът е, че аз имах по-силен глас и моят се наложи върху този на Мичмана. Никога не съм имал авторски претенции върху тази фраза, казвал съм го хиляди пъти”. 

Преди мача френски журналист от в. “Фигаро”, приятел на Борислав Константинов, го пита дали е вярно, че футболист от българите има прякор Петела. Борето му отвръща, и това после влиза в репортажа на колегата: “На терена вие сте 11 петли, но ние имаме един в коментаторската кабина”. 


 

Сподели в
 

В рубриката "Стажове, стипендии, конкурси" на Karieri.bg ви представяме обзор на различни възможности в началото на всяка седмица за кариерно развитие.

11.08.2020/18:52

Тези момчета излязоха от страната на ГЕРБ и отидоха абсолютно целенасочено да се сбият с групата протестиращи, която беше допусната на около стотина метра от пределите на това събитие.

11.08.2020/12:00

“Безредици на улицата на тиквите” – така германското сп. “Шпигел” озаглавява материала си, посветен на антиправителствените протести в България.

10.08.2020/18:51

Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” - проект на „Радио Свобода” и Фондация „Гласът на Америка”, които се финансират от Конгреса на САЩ, са били депортирани в Украйна, предаде ТАСС.

09.08.2020/12:17

„Има основание за протести и за гражданско недоволство и по отношение на медийната свобода“, каза Николета Даскалова от Фондация Медийна демокрация.

08.08.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки