Начало
 
 

Запознайте се: това са хората, които се намесват в нашата съдба

16.07.2020 /20:49 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

Клубът на артиста се оказа тесен за всички дошли да уважат Ани, да вземат в ръце тази така чакана и събудила интереса на много хора книга. Залата и стълбите, водещи към нея, бяха изпълнени с хора, сред които се виждаха известни наши политици, журналисти,,интелектуалци и разбира се, юристи. Дори новоназначеният юридически съветник на президента Радев – Бойко Рашков, въпреки своята заетост беше уважил празника на журналистката Заркова. 

За поредната нова книга на топ перото на в. „Труд“ може да се каже,че тя чрез главните прокурори разкрива картината на нашето време през годините на демокрацията. Самата авторка в началото пише: „Ако се питате защо в съвременния български език „правосъдие“ и „справедливост“ са две коренно различни думи и държите тази книга, не я затваряйте, продължете да я разлиствате. Но ако мислите,че правосъдието зависи повече от законите, отколкото от хората, които ги прилагат, и че липсата на справедливост е функция на някакви магически задкулисни обстоятелства, а не на професионалната и моралната недостатъчност у някои магистрати, затворете книгата още сега – тя определено не е за вас.“

Мога да споделя, че тези думи ще интригуват всеки, взел „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев“, и не би я оставил докато не затвори и последната страница. В нея липсват сухите юридически термини или скучноватите и сухи анализи на знакови дела и отношението към тях на главните прокурори. А напротив! Но за това, какво крие между кориците най-добре каза друга наша известна и знакова колежка - Лили Маринкова:

„Обръщайки се към главните прокурори, Ани използва два метода. Първият на самопредставянето на нейните герои, така както те са давали публични интервюта, събирани през годините. И вторият е чрез нейните записки, репортажи, интервюта. Прави т. нар. изследване чрез случая – нейните герои са показани чрез десетките случаи, пред които ги е изправила съдбата и дълга. В резултат на това имаме образите на тези главни прокурори от Татарчев до Гешев, изградени от най-великите до най-обикновените случаи. За велики не може много да се говори, защото казват, че омразата разяжда великото, а в България омраза има много. Питам се дали в този труд да бъдат представени в тази жестока документалистика главните прокурори те не стават по-симпатични. В нашия живот фигурата на главния прокурор е въпрос на едно огромно преувеличение, както и нашите очаквания са преувеличени. Чрез образите, които представя авторката, имаме не много голям избор -Татарчев не е между живите, а последният главен прокурор е недовършен, т. е. искам да кажа с недовършен мандат и можем да избираме между амбицията, грандоманията и доброволното самообезличаване. Книгата има драматургичен потенциал. Трябва да благодарим на Ани за това, че бидейки отхвърлена от публичните рекламисти, тези жестоки сатрапи на властта, написа тази книга. Има голям шанс да се хареса на взискателната публика от юристи, журналисти и студенти – от всички взискателни хора в България. В тези дни, когато се радваме на все по-голямата популярност на главния прокурор по площадите на българските градове, книгата попада на място, но не само за това.“

А Ани Заркова благодари на всички, които в днешното размирно време, , когато повечето искат да са на площадите или пък да се приберат при близките си, уважиха представянето на книгата й. „Чудех се какво да ви кажа, че да не ви е скучно на премиерата на моята книга, както е присъщо да е скучно, когато представят нова книга – каза Ани Заркова. – И докато се чудех, срещнах един мой познат, който ме попита дали тази книга за Гешев и другите случайно излиза точно сега. И кой ме е накарал да я напиша – американците или Пеевски. Да ви кажа, че не са американците, и Пеевски не е, не са и руснаците. И тези, как ги наричаше г-н Гешев? Анархолибералите. И те не са. И обвиняемите не са. И дори не са и олигарсите. Но да си призная, идеята за нея не е моя. Подари ми я един добър човек и добър съдия, който истински вярваше, че правосъдието наистина може да бъде изкуство. Става дума за Димитър Гочев – един от доайените на българското правосъдие и ерудит от европейски мащаб. Него вече го няма между нас. А аз не съм сигурна, че написах книгата така, както той я искаше.“ Ани Заркова разказа как съдия Гочев по време на едно интервю й предлага идеята, която днес е факт в новата й книга. Почти към края на интервюто Димитър Гочев съвсем изненадващо се обръща към Ани и казва: „Ако бях на твое място…слушай сега! Ако бях журналист с твоя опит, щях да напиша една книга за главните прокурори“.

 Последните му думи ме изненадаха.

- Да напиша книга… за кого?

- За главните прокурори,Ани! Не за всички, а за демократично избраните! За Татарчев, за Филчев, за Велчев, за Цацаров!“

След многобройните разговори със съдията, Ани не престава да се колебае дали да пише или не. Но идва онзи „велик“ момент, когато улиците в София се изпълват с протестиращи „ЗА“ и „ПРОТИВ“ единствената кандидатура за поредния главен прокурор - на Иван Гешев – противоречива фигура. Тогава известната журналистка и опитен издател Екатерина Виткова казва на Ани, че ако преди година е нямало да повярва, ако някой й беше казал, че биографична книга за главните прокурори в България ще си намери читатели, то в този момент тя вече е убедена в това.

А аз си мисля, че днешното време, отново на протести, в които името на главния прокурор Иван Гешев е в епицентъра с искане за неговата оставка, книгата на Анна Заркова ще бъде повече търсена и четена, и то несамо от юристите, студентите и журналистите, а и от много млади хора, които ще искат да разберат същността на институцията. Когато разбрах, че Ани Заркова е дала живот на книгата си „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев“ и прочетох откъси от нея, не знам защо се сетих за разтърсващата лента на Карлос Саура „Анна и вълците“, главната роля, в който беше поверена на Джералдин Чаплин. Някак си съзрях едни макар и не чак толкова общи неща. Но и екранната Анна беше подложена на неимоверни изпитания от средата, в която беше принудена да живее, а и за нашата Ани сигурно си било чисто изпитание да изгради образите на главните прокурори на Републиката в годините на демокрацията. И да си призная, на мен това ми се стори сизифовски труд, изпълнен с много опасни подводни течения и камъни.

И че „Главните прокурори . От Татарчев до Гешев“ има наистина драматургичен потенциал го доказа известният наш актьор Любен Чаталов, който влезе в кожата им и беше техният глас. От тяхно име той разказа кой какъв е и защо е.

Снимки Пламен Стоименов и авторката

 

   

 

 

Сподели в
 

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021/20:10

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021/18:16

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021/18:44

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020/19:06

Един подир друг са си отишли двама от най-заслужилите градски журналисти – 73-летният Николай Томов и 12 години по-големият от него Петър Борсуков. И единият, и другият - от „Борба”.

06.12.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки