Начало
 
 

„Твой един син, Българийо!” И винаги има още какво да научим за него...

18.07.2020 /20:50 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Апостотъл е вдъхновение за всички ни и до днес

183 години от рождението на Васил Левски. Малко известни факти около гибелта на Апостола. Какво означава софийският празник "Ден на стрижебрадието"?

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Какво повече би могло да се напише за него? Какви по-силни думи да изречем за Апостола и неговото дело? Та той е ЕДИНСТВЕН! Той е "твой един син, Българийо" (Христо Ботев).

А великият поет добре познава "нечутия характер" на "приятеля ми Левски", с когото живеят известно време заедно в студ и мраз в изоставена мелница в покрайнините на Браила. По-силно би било само обожествяването на Дякона, срещу което скромният карловец би възразил най-категорично. Макар че го заслужава напълно! 

Кой художник би могъл да нарисува това благородно и решително лице, да пресъздаде тези "очи сини, почти сиви" (Иван Вазов). Очи, които пронизват всяка неправда и всеки, който дръзва да я стори. Очи, които са вперени далновидно десетилетия напред в бъдещето на България и на човечеството. 

Преди 2 седмици научих обаче много малко познати факти около обесването на Васил Левски. Евгения Тодорова, дъщеря на известния в миналото български тенисист и много колоритна личност в столицата Мирослав Тодоров (Бате Мире) ми изпрати ценни исторически снимки и данни.

Оказва се, че прадядото на Мирослав Тодоров, известният софийски свещеник поп Тодор Георгиев (Комитата) е човекът, който сваля Апостола от бесилото в онзи мрачен февруарски ден на 1873 г., опява го тайно и го погребва.

Роден през 1806 г. в София, той е много уважаван и на голяма почит от софиянци. Поп Тодор (виж снимката) се прочува особено със своя сблъсък със Софийския митрополит Доротей, родом от Копривщица, но силно гърчеещ се и мразещ българите, известен и със своеволията си.

Софиянци го посрещат «на нож», заключват всички църкви и гръцкият владика няма къде да служи. На Никулден, 7 декември 1861 г., Доротей примамва с хитрост поп Тодор, залоства го в една от стаите на Митрополията и насила му отрязва брадата и косите, нахлузва му един фес и го напъжда навън.

"Стрижебрадието" на българския духовник е възприето като абсолютно безчинство и софиянци започват масови протести (очевидно имаме традиция в това отношение) . Голямо множество се събира в двора на новата църква „Свети Крал” („Св. Неделя”) и оттам напада митрополията.

Демонстрацията бива последвана и от първата софийска стачка. Еснафите и търговците затварят веднага своите дюкяни и заявяват на върховния представител на Високата порта в София Есад паша, че докато Доротей не бъде изгонен от София, няма да ги отворят.

След по-малко от седмица от Стамбул идва по телеграфа нареждане Доротей да напусне града. Това става на 14 декември 1861 г. Оттогава гръцки владика вече не стъпва на шопска земя.  

Всяка година до Освобождението ни софиянци празнуват този ден като „Ден на стрижебрадието” или „преведено” за по-разбираемо - „Ден на народната непреклонност“. Празникът се отбелязва често в столицата ни до 9. ІХ. 1944 г.

Внукът на героичния поп Тодор, опял и погребал въпреки рисковете Апостола, Асен Тодоров (род. 1880 г.) учи в Петербург в прочутата Генералщабна академия. Завършил и право, той става главен военен прокурор на Царство България.

На снимка от 1912 г. Асен Тодоров е със своята съпруга Анна Моравска, а на коленете му е едногодишното бебе Мирослав Тодоров – много добрият тенисист Бате Мире, когото познавах лично. Човек с несломим характер и въпреки житейските несгоди, запазил своето достойнство и самочувствие.

Данните, които получих от неговата дъщеря Евгения Тодорова, за поп Тодор и неговия род (от същия род е и известната фамилия художници Поптошеви), проверих от 3 исторически източника и се оказаха напълно достоверни. Затова помествам тази история точно за рождения ден на Васил Левски – 18 юли. Впрочем на тази дата през 1909 г. е роден в София и моят баща Борислав Костурков. Вечна му памет и на него!
 

Снимки – Архив на Евгения Тодорова

Сподели в
 

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022/18:19

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022/17:24

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022/16:17

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022/13:10

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021/19:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки