Начало
 
 

Еврокомисията отговоря на СБЖ: Готвим План за действие за медийния и аудио-визуалния сектор

24.07.2020 /17:12 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

В СБЖ се получи адресирано до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова писмо от зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността ВЕРА ЙОУРОВА. Писмото е в отговор на послание, изпратено на 10 април т.г. от Снежана Тодорова от името на СБЖ до ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и всички национални правителства на държавите членки на Европейския съюз с настояване във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

Публикуваме пълния текст на отговора на Вера Йоурова:

Брюксел, 22.07.2020 година

Уважаема госпожо Тодорова,

Бих искала да благодаря на Вас, както и на членовете на Съюза на българските журналисти, за Вашето писмо, адресирано до институциите на Европейския съюз, относно необходимостта от включване на пресата, журналистите и свободата на словото в плановете за възстановяване.

Както справедливо отбелязвате, в тази изключителна ситуация за пореден път се открои значимостта на журналистите и на свободните и независими медии за нашите общества и нашите демокрации. Ние осъзнаваме много отчетливо, че икономическото напрежение, произтичащо от настоящата криза, излага на риск сектора на новинарските медии.

На равнището на ЕС ние сме решени да реагираме на предизвикателствата, породени от кризата с COVID-19, като осигурим както непосредствени отговори, така и мерки с по-дългосрочно въздействие. По-специално, бихме искали да помогнем на новинарските медии да преодолеят проблемите с финансовите си потоци, като улесним достъпа до кредитиране. На тяхно разположение е съществуващият Механизъм за гарантиране на заеми за секторите на културата и творчеството, който ще бъде допълнително адаптиран съобразно сегашните обстоятелства.

Благодарение на подкрепата на Европейския парламент Комисията вече съфинансира редица пилотни проекти, чиято цел е картографиране на заплахите и рисковете за свободата и плурализма на медиите, подкрепа на разследващата журналистика и предоставяне на правна помощ на онези журналисти, които се нуждаят от нея. Намерението ми е да увеличим тази подкрепа в рамките на следващата многогодишна финансова рамка, която за първи път включва пакет за медиен плурализъм и журналистика по линия на програмата „Творческа Европа“.

На 27 май 2020 г. Комисията прие безпрецедентен план за икономическо възстановяване. В него се признава, че културните и творческите индустрии, включително новинарските медии, представляват важна икономическа екосистема, както и основен стълб на жизнените ни демокрации. Ето защо те следва да се възползват в пълна степен от тези нови инструменти, които ще спомогнат за възстановяването и засилването на тяхната устойчивост. По-конкретно, като част от този пакет Комисията предложи инструмент за подкрепа на платежоспособността, който ще бъде активен още през тази година. Този инструмент ще спомогне за мобилизирането на частни ресурси за осигуряване на спешно подпомагане на европейски предприятия, които при други обстоятелства биха били жизнеспособни, за да могат да разрешат непосредствените си проблеми с ликвидността и платежоспособността.

На 10 юни 2020 г. в рамките на подхода си за противодействие на дезинформацията за COVID-19, Комисията призова държавите членки да използват максимално възстановителния пакет и икономическите марки на ЕС спрямо COVID-19, за да подпомогнат медиите, които са засегнати сериозно от кризата, като същевременно съблюдават тяхната независимост. Комисията освен това прикани държавите членки да повишат усилията си, за да гарантират на журналистите безопасна работа при подходящи условия и да признаят медиите за основна услуга, така, че те да могат да изпълняват пълноценно своята роля дори – и което е още по-важно – по време на криза.

Комисията ще работи с държавите членки за определяне на конкретните мерки за подкрепа на възстановяването и аз взех предвид Вашето любезно предложение да дадете своя принос към дискусията.

Комисията също така проучва по-нататъшни целенасочени мерки в подкрепа на сектора на новинарските медии чрез специален План за действие за медийния и аудио-визуалния сектор. Този план за действие ще има за цел да подпомогне цялата медийна екосистема в процеса на цифрова трансформация и да стимулира достъпа до качествено съдържание и плурализма на медиите. Той ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите. Признавайки жизненоважната роля на медиите за нашите демокрации, Планът за действие за европейска демокрация ще включва мерки за подобряване на работната среда на журналистите, както и на тяхната защита и безопасност. Уверявам Ви, че ЕС ще продължи да насърчава свободните и честни медии в рамките на Съюза, в световен мащаб, както и в отношенията ни с трети държави. Демокрацията не може да функционира без свободни и независими медии.

 

С уважение,

 

ВЕРА ЙОУРОВА,

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

 

Свързани:

СБЖ с писмо до ЕС: Включете и медиите, журналистите и свободата на словото във възстановителните планове

Дата: 10.04.2020

Сподели в
 

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020/15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020/20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020/08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020/22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020/17:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки