Начало
 
 

Дойче веле споделя как се бори за свободата на словото

25.09.2020 /12:00 | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дойче Веле връчва ежегодно наградата DW Freedom of Speech

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

Нашата мисия: безпристрастна журналистика 

Демокрацията е изправена пред огромни предизвикателства, а свободата е обект на чести атаки. В държавите, в които влиятелни личности контролират новините, хората са принудени да избират между лошо и по-лошо, пише в редакционна статия Дойче веле (ДВ):

Нашата мисия е да гарантираме безсънни нощи на автократите по света, предлагайки безпристрастна информация и подкрепяйки свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света.

Ние в ДВ отразяваме комплексните теми, свързани със свободата на словото. Насочваме вниманието към кризите и нарушаването на човешките права, както и към инициативите, стремящи се да подобрят ситуацията и да осигуряват поле за дебат по тези въпроси.

Чрез репортажи и интервюта с активисти, академици, художници, карикатуристи и автори от всички краища на света, ние постоянно насочваме погледа към теми, които допринасят за свободата на словото и свободата на изразяването.

От 2015 г. насам ДВ удостоява с наградата DW Freedom of Speech онези, които ежедневно се борят за свободно изразяване. Сред лауреатите са блогъри и дръзки журналисти, някои от които са били арестувани – личности, които са гарант за свободата на медиите. 

Сигурен достъп до нашето съдържание  

Днес хората по цял свят могат да си набавят информация и да комуникират толкова лесно, колкото никога досега. Но често забравяме, че на много места различното мнение се наказва, а свободният поток на информация се ограничава.

ДВ превърна борбата срещу цензурата в основен принцип и се опитва да предоставя на хората по света информацията, от която се нуждаят, за да могат да разберат кои са темите и проблемите, засягащи техните общества.

В много страни държавният контрол върху медиите може да доведе до цензура на информацията или цялостното ѝ ограничаване. Ето защо в ДВ винаги сме се стремили да предоставяме възможности за заобикаляне на цензурата и да осигуряваме информация на хората.

Така например в държавите, чиито правителства блокират или ограничават достъпа до независими новини, ДВ осигурява анонимен достъп до съдържанието на своите различни платформи с подкрепата на OTF (Фонд за отворени технологии) и проекта Tor. ДВ е инсталирал огледален прокси сървър, който позволява достъп до уеб съдържанието на dw.com чрез уеб адрес в мрежата на Tor.

Навигатор за свобода на медиите 

Уебсайтовете, достъпни чрез Tor (The Onion Routing), могат да бъдат разпознати чрез разширението „onion“. За да получите достъп до уебсайтовете, е необходим специален браузър като Tor, който е базиран на Firefox. Освен ДВ, засега още няколко медии с онлайн съдържание - като New York Times и BBC - предлагат подобен уеб адрес.

През последното десетилетие ДВ си служи и със система за заобикаляне на цензурата, наречена Psiphon, която работи чрез използване на мрежа от различни прокси сървъри (посредници между потребител и онлайн източник). С тази технология потребителите в страни като Китай и Иран получиха възможността за достъп до обективна информация от надеждни източници.

Включвайки се в тази технология, ние заявихме ясно: ДВ никога няма да се откаже от опитите да популяризира свободата в интернет и да предоставя непредубедени, качествени новини и информация на ВСИЧКИ аудитории по света.

Колко свободни са медиите във вашата страна? Media Freedom Navigator предоставя преглед на различните индекси за свобода на медиите. Можете да се движите по картата на света и да разгледате данните за свободата на медиите във всяка държава, както и основната информация за всеки индекс.


 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки