Начало
 
 

Тръмп е против „субективната цензура” в социалните медии

26.09.2020 /17:15 | Автор : Владимир Владков | Източник: computerworld.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тръмп е голям почитател на Туитър и почти не излиза от мрежата

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

Министерството на правосъдието на САЩ, действайки от името на администрацията на Тръмп, изпрати законопроект до Конгреса за реформа на раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите (Communications Decency Act.), пише computerworld.bg:

Според обобщението на ситуацията от Ройтерс само Конгресът, който в момента демократите имат мнозинство, може да одобри реформите. Като се има предвид поляризирания характер на американската политика, това означава, че е малко вероятно този законопроект да бъде одобрен, но поне ще има публичен дебат по въпроса.

Тръмп заедно с много известни американски консерватори смятат, че начинът, по който социалните медийни платформи като Facebook, Twitter и YouTube модерират съдържанието, което хостват, е пристрастен към него и неговите поддръжници. Тъй като социалните медии се превърнаха в основната среда, на която се водят политически и изборни битки, това прави цензурата на социалните медии въпрос от значителен обществен интерес.

"Прекалено дълго Раздел 230 осигуряваше щит за онлайн платформи, за да работят безнаказано, заяви главният прокурор Уилям Бар. - Гарантирането, че Интернет е безопасна, но също така жизнена, отворена и конкурентна среда, е жизненоважно за Америка. Поради това настояваме Конгресът да направи тези необходими реформи в раздел 230 и да започне да държи онлайн платформи отговорни както когато те незаконно цензурират речта, така и когато съзнателно улесняват престъпната онлайн дейност."

"Предложението на министерството е важна стъпка в реформирането на раздел 230 за постигане на първоначалната му цел: осигуряване на защита за отговорността за насърчаване на доброто онлайн поведение, каза заместник-главният прокурор Джефри Росен - В предложението става ясно, че когато интерактивните компютърни услуги умишлено разпространяват незаконни материали или модерират съдържанието недобросъвестно, раздел 230 не трябва да ги предпазва от последиците от техните действия."

Раздел 230 беше набързо въвлечен в дела като Stratton Oakmont (брокерска агенция, измамила много акционери) срещу Prodigy, в който интернет платформа беше съдена за клевета поради твърдение срещу него от анонимен плакат. Но тъй като интернет платформите стават все по-важни за целия обществен дискурс, те стават и по-цензурни. Реформата на раздел 230 е в основата си опит да се ограничи контролът на няколко частни технологични компании върху публичните изявления, като същевременно им се позволява да премахват наистина вредно и незаконно съдържание.

По същество предложените реформи се стремят да премахнат субективността при цензурирането в социалните медии чрез затягане на езика, използван за определяне на специалния статус, предоставен на интернет платформите.

От известно време беше ясно, че единственото решение за пристрастна цензура в социалните медии е да се направи така, че защитата на раздел 230 да се отнася само до платформите, които цензурират незаконно съдържание, за разлика от неща, които просто не харесват. Предложените реформи изглеждат като стъпка в правилната посока.


 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки