Начало
 
 

Маги Гигова написа пътеводител на сърцето: „София. Адресите на любовта“

27.09.2020 /18:24 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

Там се развива част от действието в разказа за Адриана Будевска (в този дом е живяла великата българска артистка - бел. автора) и освен терасата и дворът допринасят за противоепидемичните мерки - това също накланя везните към идеята представянето на книгата да бъде там.

Не за първи път нашата колежка прави достояние на читателите преживяното и чувствата и сърдечните трепети на известни българи, като по този начин Маги се нареди сред най-изявените съвременни биографи. Преди време тя разбуди любопитството с книгата си „Шепот от стари дантели“, която предизвика голям шум и интерес сред любителите на преживяното от видни наши сънародници. В „София. Адресите на любовта“ тя отново с присъщия си сладкодумен стил разказва как чувствата се разгарят, избухват и гаснат в столицата. 

Новата книга на Маги Гигова излиза с вещото съдействие на „Арос“, издателството на астроложката Светлана Тилкова-Алена, което е създало полиграфично бижу и е със специален романтичен подарък за читателите - двустранна цветна ламинирана карта 55/42 см, с адресите, където се развиват любовните истории. Ако сте сантиментално настроени, ще можете да обиколите маршрутите между тях с обекта на своите чувства пеш, с  велосипед, с тротинетка… Изобщо, как ви се харесва!

В „София. Адресите на любовта“  Магдалена Гигова разкрива непознати кътчета от столицата, позабравени страсти и романтични увлечения. Авторката пише: „Имало едно време… Така започват всички приказки. Дори когато става дума за град.

Имало едно време София. Днес я наричаме Стара, а преди повече от век е млада столица на начинаеща държава. Тогава калният и прашен градец се вдига на пръсти, за да изравни ръст с европейските си събратя.

В изкуството и културата българите няма нужда да мерят талант. По дарование те не отстъпват на световните писатели, художници, артисти, учени. По любовни страсти – също. Чувствените и поетични истории струят от всеки еркер, богато орнаментиран фронтон или сецесионова руина. Те са там. Трябва просто да се пресегнем, за да ги раздиплим. Неспокойният дух на Стара София броди по жълтите павета, наднича от оцелелите дворчета и с драматичен шепот, раздиращ вик или пакостлив кикот доказва, че великите умове и безпощадните таланти също са обичали. А зад паравана на някогашния патриархален морал проблясват голото рамо на любовта и пикантният жартиер на Стара София.

Стара София не спира да шушне романтично… Защото българската столица продължава да е град за влюбване!“

Дори и сърцето ви да е свободно, „София. Адресите на любовта“ със своите 473 страници и  47 истории на прочути български творци ще ви накара да зажаднеете за любов. Изпепеляваща, искрена, съзидателна.

Книгата е разделена на три части. Първата е „Страсти в стара София“, в която действието се развива в сърцето на градския център. Втората „Любовни пътеки – отблясък от ласки“ кръжи около Орлов мост и Борисовата градина. А третата съдържа информацията в заглавието си  „Липите на Лозенец са виновни за всичко“.

Любопитното е, че Андрей Тилков е подбрал архивни снимки и заснел нови на всеки от споменатите в книгата места, където се разгаря любовта. Общо 291 нагледни илюстрации как е изглеждало мястото по време на действието и какво е сега.

Въведението във всяка глава е графична рисунка на софийския адрес в повествованието.

 „София. Адресите на любовта“ кара възрастните да въздишат, младите да мечтаят, а юношите – любопитно да посегнат към произведенията на онези, за които са прочели. А сред тях са Иван Вазов, Яворов, Яна Язова, Елин Пелин и още много актьори, художници и музиканти.

„София. Адресите на любовта“ е пътеводител на сърцето!

Вероятно някои ще кажат, че сега не е време за любовни истории, но аз ще опонирам, защото ако не обичаме,ако в дадено наше начинание или желание не вложим един грам обич, трудно ще успеем и ще вървим напред.

По повод новата си книга Магдалена Гигова е гост на сайта на СБЖ.

МАГДАЛЕНА ГИГОВА: НЕУСЕТНО ЩЕ СТЕ ОПОЗНАЛИ СОФИЯ, НО И ЩЕ СТЕ ПРЕПЛУВАЛИ ОКЕАН ОТ ЧУВСТВА

В днешната напечена ситуация време ли е за любов, Маги?

Благодаря ти за хубавите въпроси и за желанието да отразиш какво съм направила. Винаги е време за любов. Тя е над сезоните, катаклизмите, политическата ситуация, понякога дори над здравия разум. Ако нещо може да осмисли живота, това е любовта. Тя дава различна перспектива, смекчава, ожесточава… Любовта е увеличителното стъкло, през което светът е различен, интимен, ласкав, уютен, свой..

И ако красотата щяла да спаси света, то от любовта какво да очакваме?

Тя може да го  промени  до степен светът да се спаси сам. Съзидателните чувства са като барон Мюнхаузен – изглеждат понякога прекомерни, дори нелепи, но винаги могат да ни изтеглят за косата от блатото.

Може ли да се каже,че това е продължение на „Шепот от стари дантели“?

И да, и не. „София. Адресите на любовта“ е различна книга в географско отношение. Малка част от историите, включени в „Шепот от стари дантели“, в разширен и обогатен вариант, присъстват и в новата книга. Действието в нея се развива изцяло в София. Столицата отпреди век и от последните 30 години е  различна като архитектура и атмосфера, но чувствата на известните българи са все така разжарени и бурни. С издателя Андрей Тилков сме разделили условно главите на  Стара София, Орлов мост и Борисовата градина  и Лозенец. Затова към книгата е приложена карта с адресите на любовта, съвременни снимки на местата и ако решите да си направите романтична разходка, дори е изчислено колко минути ще ви отнеме да стигнете пеша, с велосипед или тротинетка.

Така например от пейката на Иван Вазов и Евгения Марс в Борисовата градина ще минете през Пипиниерата (езерото“Ариана“), където Яворов и Мина си уговарят неосъществена среща, ще стигнете до кооперацията на Райко Алексиев, в която е списвал вестник „Щурец“, подкрепян от съпругата си Веса. Ще отбележите къщата, която Андрей Ляпчев завещава на БАН след кончината на съпругата си Констанца и ще стигнете до Клуба на архитектите, в който се запознават Катя Паскалева и последният й мъж Иван Росенов.

И някак неусетно за самите вас ще сте опознали София, историята й, но и ще сте преплували океан от чувства, от който няма как да не излезете по-богати.

В рубриката "Следва продължение" какво да очакваме от теб, Маги? Знам, че ти си от породата „очаквай неочакваното“, но все пак намислила ли си с какво ще изненадаш читателите в бъдеще на тема тайните любовни истории или пък истината за явните любови?

Розалина, ти сякаш имаш пророческа дарба. По отношение на изненадата. Съвсем скоро от  Storytel ще пуснат аудиоверсия на една от книгите ми с пътеписи „Маги от Магелан“. Любопитното е, че обикновено те се четат от актьори, а в този случай повествованието ще бъде с моя глас. Приключенията са от първо лице, така че кой би могъл да ги разкаже по-добре от мен самата?!

А относно любовните истории… Те сами идват при мен. Новите сами ще ме намерят, но нека първо тези стигнат до читателите. Много се надявам да се повтори феноменът от „Шепот от стари дантели“. Десетки родители идваха при мен с молба за автографи с идеята щом подрастващите им деца прочетат какъв палавник е бил дядо Петко Славейков или колко раздираща и взаимноунищожителна е била любовта между проф. Александър Балабанов и Яна Язова или между Яворов и Лора, да се заинтригуват и да прочетат произведенията им. Казват, че имало ефект.

 

Снимки Личен архив

Сподели в
 

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021/13:32

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021/07:20

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021/08:01

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021/12:08

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021/22:27

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки