Начало
 
 

Христофор Караджов говори за „журналистиката Удуърд”

28.09.2020 /14:25 | Автор : Николета Атанасова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христофор Караджов

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

От печат излезе книгата на американския журналист Боб Удуърд „Ярост“, от която се разбира, че Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, още преди болестта да се разпространи в САЩ. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, коментира в предаването „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР как се пишат критични книги за действащи президенти, ще повлияят ли разкритията в книгата на президентските избори в САЩ, за специфичната журналистика на Боб Удуърд и защо в България няма разкрития като това на Удуърд. 

Кой е Боб Удуърд?  

Удуърд е от този вид журналисти, чието репортерство се базира буквално на стотици интервюта с различни източници, стотици часове, прекарани в разговори, убеждаване на хората да говорят с теб.

Да не говорим за труда след това при систематизирането и транскрибирането на събрания материал. Той започва да прави това, заедно с Карл Бернщайн, през 1974 г. с разследванията Уотъргейт, когато те двамата като млади журналисти с помощта на къртовската си работа и може би най-известния неназован източник в историята на журналистиката „Дълбокото гърло“ довеждат с разкритията си до оставката на Ричард Никсън.

Това вдъхновява поколения журналисти. Много от моите студенти преди 20-ина години също се чувстваха задължени за избора си да бъдат журналисти именно на Боб Удуърд.  

Днес, на 77 години, Боб Удуърд продължава в същия дух. Интересното при него е, че той година след година, администрация след администрация успява някак си да убеди всеки следващ президент да му даде интервюта. Осигурява си достъп до източници.

Един от съветниците на Буш-младши беше казал, че всяка администрация се надява да спечели Боб Удуърд на своя страна, като му дава достъп до източници и след това горчиво съжалява за това, защото той винаги успява да извади нещо, което е нелицеприятно за тях. Това е един модел на разследваща журналистика, която Удуърд е овладял да съвършенство.

Как се гради такъв авторитет?  

Това става с много работа и упорство. Самият Удуърд при наша среща ми е разказвал по колко пъти му се е налагало да се вижда с даден човек, докато пробие. Включително и с Тръмп. Това са все пак 18 интервюта, които е направил с него за последната книга.

Освен това разговорите с други хора дават информация, с която отиваш при обекта на разследването и му казваш – ето, аз имам тази информация и би било хубаво вие да ми дадете вашата, иначе ще трябва да публикувам само това, което имам от другия човек.  

Това са вече едни стандартни в журналистиката прийоми, които не са за всеки, защото налагат колосално количество труд и упорство.

Сега, Боб Удуърд е вече едно утвърдено име. Спомням си, когато се срещнах с него за първи път, имаше хора, които казаха, че той вече не е истински разследващ журналист, защото се превърнал в част от естаблишмънта на Вашингтон – един вид инсайдър. Добре, обаче хората продължават да говорят с него, което му носи успех. Включително и комерсиален. 

Ще повлияе ли книгата на изборите за Белия дом?  

Краткият ми отговор е – не! Не мисля, че каквото и да било изнесено не само в последните месеци, но и години, може да повлияе на изборите. Защото хората, които подкрепят Тръмп, са си твърдо за него. 

Защо няма Боб Удуърд в България?  

Има! Но системата не е същата, защото все пак, за да има ефект от тези разследвания, трябва да имаш независима съдебна система, която да преследва политиците, когато медиите разкрият нещо за тях.

Журналистите не вкарват никого в затвора. Прокуратурата повдига обвинения, съдът вкарва хората в затвора. Ако го няма това, журналистите могат да си разследват колкото си искат и няма да има никакъв ефект, както знаем, че се е случвало в България много пъти с разследвания за какво ли не.

При това качествени разследвания, но нещата умират до публикуването им, защото какво се случи с всичките разследвания за апартаменти, банки и което и друго да хванеш за последните 20 години? Кое от тях имаше реални последици, като например някой да влезе в затвора или поне да си е подал оставката... 

Свързани:   Журналистът Боб Удуърд издава книга за Тръмп и Ким

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун определил отношенията си с Доналд Тръмп като „фентъзи филм“ според издателите на предстояща книга за американския държавен глава, която разкрива кореспонденцията между двамата лидери, предаде АФП.
Дата: 14.08.2020

 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки