Начало
 
 

Хавиер Качо представя в София българското издание на книгата си за Фритьоф Нансен

07.10.2020 /20:37 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хавиер Качо

От 18.30 ч. на 8 октомври в „Огледална зала“ на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ изтъкнатият испански учен антарктик и утвърден писател Хавиер Качо ще разкаже за своята книга „Нансен. Полярният изследоветел, който искаше да промени света”, посветена на големия полярник, хуманист и дипломат със световен принос Фритоьоф Нансен.

Изтъкнатият испански учен Хавиер Качо, свързал изследователската си дейност с Антарктида, е и утвърден писател с ярка разказваческа дарба, особено нашумял със своя поредица книги, посветени на известни световни полярници.

В момента той е в София, за да представи тази вечер, на 8 октомври, от 18.30 ч. в „Огледална зала“ на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ своя поглед към Фритьоф Нансен и преведената си на български книга „Нансен. Полярният изследоветел, който искаше да промени света” (ИК „Вакон”).

Книгите на Качо се радват на голяма популярност в Испания, по света, а вече и у нас. Предлагат се и в книжарницата на музея „Фрам“ в Осло, която е най-голямата книжарница за полярна литература в света.

Вдъхновението да пише за Фритьоф Нансен (1861-1930) спохожда Качо, след като се среща в Норвегия с внучката на полярника – Марит Греве. Идеалист и мечтател, като изследовател Нансен прави революция в техниката на полярните плавания и с постиженията си става безспорният авторитет, към когото всички се обръщали за съвет. В областта на науката той се откроява със своите изследвания в зоологията и има значителен принос в сферата на неврологията. Бил е и голям специалист по океанография.

На 10 октомври т. г. се навършват 159 години от рождението на Фритьоф Нансен. През 2020-те се отбелязват и 90 години от смъртта му.

Представяйки книгата си за него, Хавиер Качо каза в интервю за програма „Хорзонт” на БНР: „Тази книга за мен е много специална, защото за всеки човек, свързан по някакъв начин с полярния свят, Нансен е великият, големият изследовател. Но той е и повече от изследовател. Той е голям човек, голяма личност, хуманист и не бива да го забравяме. Направил е много за Европа, неговият принос е огромен“,

Уважаван като дипломат, след Първата световна война Фритьоф Нансен става върховен комисар за бежанците към Общността на нациите. Помага на милиони руски и арменски бежанци. Неговите комитети подкрепят и завръщането на българите от Западна Тракия, депортирани от егейските острови по време на Гръцко-турската война (1919-1922 г.) За заслугите си е отличен с Нобелова награда за мир през 1922 г.  Името му днес носи един от централните софийски булеварди.

Самият Хавиер Качо също е забележителна личност и уважаван учен. Той започва своята научна работа в Националната комисия за космически изследвания на Испания (CONIE) и през 80-те години на ХХ век се занимава с изследвания, свързани с изучаването на озоновия слой. Впоследствие става ръководител на Лабораторията за атмосферни изследвания в Националния институт за космически технологии към Министерството на отбраната на Испания (INTA)

Участва в шест испански антарктически експедиции, ръководил е испанската полярна база „Хуан Карлос I“. А през 2020 г. е част и от 28-та българска експедиция до Ледения континент. Дългогодишна е подкрепата му за българската антарктическа програма. Личен приятел е с главния антарктик на България проф. Христо Пимпирев.

През 2020 г. един от островите край Антарктида е наречен „Качо” като признание за големия принос на Хавиер Качо за популяризирането на тематиката за Южния континент, включително и за проблема с „дупката” в озоновия слой над него.

Още в началото на научната си кариера Хавиер Качо пише рецензии и популярни статии като научен сътрудник на енциклопедиите на издателство „Салват“ в различни области на науката. След появата на озоновата дупка не само участва в множество научни и медийни кампании за изследването ѝ, но също така пише и книгата си „Антарктида: озоновата дупка“, която става първата популярна книга в Испания и втората написана в света по тази тема.

В периода 1980 – 2000 г. е координатор и редактор на няколко книги от колекция FIAT за околната среда, сътрудник на сп. „Естратос“, член на редакционния съвет на сп. „Научни и социални тенденции“, ръководител на екологичната секция на сп. „Планетарно съзнание“, ръководител на новинарския отдел в интернет платформата „Геоскопио”, специализирана в теми за околната среда, и автор на собствена рубрика в боливийския вестник „Пренса“.

През 2011 г. излиза книгата на Хавиер Качо „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“. Тя става бестселър в Испания с шест издания. Преведена е на български и излиза и у нас с предговор от проф. Пимпирев. През 2013 г. в Испания е публикувана поредната книга на Хавиер Качо „Шакелтън, несломимия“, която вече е преиздавана три пъти. През 2017 г. излиза испаското издание на романа му за живота на Фритьоф Нансен. А през 2018 г. е публикувана книгата „Аз, Фрам“, в която главен герой е корабът „Фрам“, разказващ за своите пътешествия до Северния и до Южния полюс заедно с полярните изследователи Ото Свердруп, Руал Амундсен и Фритьоф Нансен. През 2019 г. „Аз, Фрам“ е публикувана и на български език.

Литературната дейност на Хавиер Качо е съсредоточена основно върху темата Антарктида. Автор е също на книгата „Дългият поход към Южния полюс“ за историята на антарктическите експедиции от деветнадесети век. Написал е и няколко книги за детската аудитория – „Мадрид на Дон Хосе“, „Николас – птичката, която не искаше да лети“, „Антарктически истории“, а романът му „Приключенията на Пити на Антарктида“ (2001) е преведен и на български език през 2008 г.

Сподели в
 

Неда Антонова навършва 80 години днес. След като издаде романа си за Паисий Хилендарски, писателката сподели: "Сега съм в състояние, в което чакам новата тема да ме намери“.

28.11.2020/17:05

Младата плевенска цигуларка Зорница Иларионова спечели GRAND PRIX на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Северна Македония.

28.11.2020/13:38

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки